Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mai 2008 - Anul XIII, nr. 125 (3806)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Premiul Nobel pentru Varujan Vosganian

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În dese rânduri m-a întristat atitudinea linguşitoare a scriitorilor, de ieri şi de azi, faţă de personagiile aflate vremelnic la putere. Foarte departe de toate aceste compromisuri, care aparţin de negoţul cel mai inestetic, se situează poziţia exprimată de vestitul scriitor sârbo-francez Danilo Kiš, în anul 1984, la „Congresul internaţional al scriitorilor” desfăşurat la Atena, pe tema, atunci le fel de actuală ca acum, „Scriitorul şi puterea”.

În luarea sa de cuvânt, Danilo Kiš a punctat câteva coordonate esenţiale ale codului moral, după care trebuie să se conducă scriitorul, atunci când ţine sau nu ţine pixul în mână: „Îndoieşte-te de ideologiile şi prinţii la putere (...) Ţine-te la distanţă de prinţi (...) Premiile pe care ţi le oferă prinţii, acceptă-le cu indiferenţă, dar să nu faci nimic pentru a le merita (...) Să nu fii servil, fiindcă prinţii te vor confunda cu portarul (...) Crede în faptul că un sonet de-al tău e mai preţios decât discursurile politicienilor şi prinţilor (...) Nu te plasa alături de putere şi de prinţi, pentru că tu eşti deasupra lor (...) Nu te lăsa convins că eşti un nimeni neînsemnat: ai văzut deja că mai-marii lumii se tem de poeţi (...) Să nu scrii osanale, căci te vei căi (...) Să nu scrii discursuri funerare pentru eminenţele neamului, căci te vei căi (...) Când petrecerea e generală, nu sunt motive să iei parte şi tu (...)”

Înclinăm a crede că salubritatea societăţii româneşti ar avea doar de câştigat, dacă scriitorii noştri ar respecta, măcar în parte, acest credo valabil pentru slujitorul universal al slovei scrise. Din păcate, în ţara noastră, scriitorul îşi oferă cu dezinvoltură serviciile nu doar „prinţilor la putere”, ci şi nenumăraţilor prinţi de categoria a doua, a treia sau chiar a patra.

Dar la noi sluigărnicia a mers şi mai departe: pentru a exemplifica, ajunge să pomenim doar că un ministru actual, Varujan Vosganian, este vicepreşedintele în exerciţiu al Uniunii Scriitorilor... Vicepreşedinte ales, nu impus.

Sunt convins că Nicu Ceauşescu scria şi el versuri, căci era fire simţitoare. Dar lui tati al său nu i-a trecut vreodată prin cap să-l vâre în prezidiul Uniunii Scriitorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiul Nobel pentru Varujan Vosganian.
 Vizualizări articol: 1081 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Premiul Nobel pentru Varujan Vosganian5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Premiul Nobel .... trimis de
(30 mai 2008, 11:37:13
Asa este Catalin, pentru mine cele mai elocvente cazuri sunt cele ale lui VC Tudor si Paunescu & comp....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei