Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mai 2008 - Anul XIII, nr. 125 (3806)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 30 de producţii la Zilele Filmului Românesc, care debutează vineri, în prima zi a TIFF

Vineri, 30 Mai 2008 (13:50:31)

Zilele Filmului Românesc, secţiune în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, debutează vineri, în prima zi a celei de-a şaptea ediţii a evenimentului desfăşurat la Cluj-Napoca, între 30 mai şi 8 iunie, cu premiera scurtmetrajului "Fatza galbenă care râde" de Constantin Popescu.
  Secţiunea va prezenta o largă selecţie, cu peste 30 de producţii de lungmetraj, documentar şi scurtmetraj - de la premiere mondiale, la proiecţii ale unor filme care au făcut senzaţie la festivalurile internaţionale.

Zilele Filmului Românesc vor debuta chiar odată cu gala oficială de deschidere a TIFF-ului, mai exact cu premiera scurtmetrajului "Fatza galbenă care râde" (România, 2008), în regia lui Constantin Popescu. Chiar dacă realizatorul nu va fi prezent la proiecţia de gală, actorii Luminiţa Gheorghiu şi Teodor Corban, protagonişti ai scurtmetrajului, vor participa la ceremonia deschidere.

Potrivit lui Mihai Chirilov, selecţioner şi director al festivalului, la Zilele Filmului Românesc nu ar trebui ratate proiecţii precum cea a filmului "Boogie", în regia lui Radu Muntean, care, după premiera de la Quinzaine des Realisateurs din cadrul Festivalului de la Cannes, este prezentat pentru prima dată şi în România. Iniţial denumit "30 şi ceva", filmul are la bază un scenariu de Alexandru Baciu, Răzvan Rădulescu şi Radu Muntean, despre un bărbat de vreo 30 de ani (Bogdan - Dragoş Bucur), cu soţie (Anamaria Marinca) şi un copil mic. Plecat la mare de 1 Mai, împreună cu familia, el se întâlneşte întîmplător cu cei mai buni prieteni din liceu - Penescu (Mimi Brănescu) şi Iordache (Adrian Văncică) - la data şi locul de care îi leagă cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinereţe. Bogdan e tentat să retrăiască aventurile din vremurile bune, dar încercarea de a-şi recupera tinereţea preţ de o seară, bifând băutura, jocurile, flirtul şi prostituatele se transformă într-o deziluzie.

Din selecţia secţiunii nu va lipsi nici una dintre vedetele incontestabilă ale acestei ediţii - "Megatron" de Marian Crişan, câştigătorul de anul acesta al trofelului Palme d'Or pentru scurtmetraj, la Cannes. "Megatron" este o poveste despre un copil de 8 ani, care locuieşte împreună cu mama lui, într-un sat nu foarte aproape de Bucureşti. "Este povestea unui băieţel care îşi serbează ziua de naştere la McDonald's. Pelicula a fost filmată în special în afara Bucureştiului, fiind o călătorie spre Bucureşti", a spus Marian Crişan. Scurtmetrajul are doar două personaje, copilul Maxim Trinu şi mama, interpretată de Gabriela Crişu.Marian Crişan a semnat regia, scenariul şi dialogurile acestui film, în timp ce montajul a fost realizat de Tudor Pojoni, decorurile, de Cristina Barbu, iar imaginea, de Tudor Mircea.

După ce, anul trecut, a deschis ediţia TIFF de la Sibiu cu "Cocoşul decapitat", Radu Gabrea revine în festival cu "Călătoria lui Gruber", o poveste despre inspirată din realitatea crudă a anilor '40, despre deportarea şi exterminarea evreilor. Filmul este vorbit mai mult în limba germană (Florin Piersic Jr. învăţând limba special pentru acest rol) şi are un ton rece şi cinic, cu dialoguri intense. Potrivit lui Chirilov, revelaţia filmului este Claudiu Bleonţ. Din distribuţie mai face parte şi Alexandru Bindea.

Regizorul Adrian Sitaru, câştigătorul Leopardului de Aur (2007) şi al Premiului Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj - "Valuri", va fi prezent la Cluj pentru proiecţia lungmetrajului său de debut - "Pescuit sportiv". Lungmetrajul este o poveste despre manipulare, minciună, neîncredere şi compromisuri, din distribuţie făcând parte Maria Dinulescu, Ioana Flora şi Adrian Titieni. De asemenea, şi "Valuri" va fi proiectat la TIFF, în cadrul programului de scurtmetraje de la Zilele Filmului Românesc.

Nu va lipsi de la TIFF nici "Podul de flori", în regia lui Thomas Ciulei, film distins cu mai multe premii, printre care Marele premiu la Festivalul goEast de la Wiesbaden. Probabil cel mai bun documentar din cariera lui Ciulei, în viziunea selecţionerului, filmul prezintă viaţa unei familii (tată şi trei copii) din Republica Moldova.

"Nunta mută", ce marchează debutul ca regizor de film al lui Horaţiu Mălăele, un film despre cât de absurdă poate fi istoria şi cum destine individuale pot fi distruse de cecitatea colectivă, despre cum cea mai plină de viaţă comedie poate degenera în tragedie, va fi, de asemenea, proiectat la TIFF. Din distribuţia filmului fac parte Luminiţa Gheorghiu, Şerban Pavlu, Victor Rebengiuc, Dan Condurache, Catrinel Dumitrescu şi Tamara Buciuceanu.

În cadrul secţiunii vor avea premiera filmele "Întâlniri încrucişate" al Ancăi Damian, şi "Tache", o comedie neagră marca Igor Cobileanski, cu Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Mara Nicolescu şi Gabriel Spahiu, după un scenariu semnat de Mara Nicolescu. Regizorul basarabean Igor Cobileanski va mai fi prezent în secţiune şi cu scurtmetrajul "(Plictis şi) inspiraţie".

Printre filmele ce vor mai rula se numără şi "Elevator", de George Dorobanţu, una dintre "revelaţiile festivalului". Filmul spune povestea unui băiat şi a unei fete de liceu care vor să evadeze din lumea din jur, aşa că se ascund într-o fabrică abandonată de la marginea oraşului. Acolo, însă, ei cad într-o capcană pe care şi-au întins-o singuri - rămân blocaţi în liftul de marfă. Fără apă, fără mâncare, fără semnal la telefonul mobil, zilele trec fără mari speranţe de a mai ieşi de acolo. Filmul reuşeşte să ţină spectatorul în priză preţ de 85 de minute, trecându-şi personajele prin episoade crude şi diferite stări, încheindu-se într-un mod neaşteptat.

Programele de scurtmetraje româneşti vor mai cuprinde şi titluri precum "O zi bună de plajă", în regia lui Bogdan Mustaţă, care anul acesta a luat Ursul de Aur la Berlinale Shorts, "Interior. Scară de bloc", în regia lui Ciprian Alexandrescu, prezentat la Cannes 2008 în secţiunea paralelă Cinefondation, "Ştefan", în regia Stancăi Radu, care a câştigat Marele Premiu la Festivalul studenţesc CineMAiubit 2007 şi a primit titlul de Cel mai bun film românesc din competiţia Festivalului NexT 2008, "Radu +Ana", în regia lui Paul Negoescu, "Alexandra", în regia lui Radu Jude, şi "Apa", în regia lui Constantin Popescu.

Această secţiune dedicată filmului românesc mai include "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, "Katalin Varga" de Peter Strickland, "Testimonial" de Răzvan Georgescu, "Nisipuri" de Claudiu Mitcu, "Marilena" de Mircea Daneliuc, "1 lună cu 432" de Sorin Avram, "Luni" de Marian Crişan, "Nigredo" de Mihai Chirilă, "Filmele mele nefăcute" de Eva Pervolovici, "180" de Liviu Săndulescu, "Scurtă revedere" - Vlad Feneşan, "Fly" de Victor Dragoş, Andrei Dăscălescu, "Cronica unei morţi amânate" de Andrei Gruzsniczki, "(Plictis şi) inspiraţie" de Igor Cobileanski, "Ochiul meu stâng" de Anamaria Chioveanu, "Sinopsis docu-dramă" de Vlad Trandafir, "Immerse" - We Are Om, "Veneţia" - Florin Piersic Jr., "Armand, Marie şi încălzirea globală" - Natalia Carată, Konrad Mihat, "Rien ne va plus" - Nemethi Barna, "Apă" - Constantin Popescu etc.

Festivalului Internaţional de Film Transilvania numără anul acesta aproximativ 200 de producţii, pe durata a zece zile de festival: 30 mai - 8 iunie. Cu un buget de circa 1,2 milioane de euro, festivalul o va avea ca oaspete de onoare pe celebra Catherine Deneuve, care va primi Premiul pentru întreaga carieră. Aceeaşi distincţie va fi acordată şi actriţei Tamara Buciuceanu Botez, iar Radu Beligan va primi un Premiu de excelenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 30 de producţii la Zilele Filmului Românesc, care debutează vineri, în prima zi a TIFF .
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 30 de producţii la Zilele Filmului Românesc, care debutează vineri, în prima zi a TIFF0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei