Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mai 2008 - Anul XIII, nr. 109 (3790)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

UniCredit: România şi Bulgaria vor îndeplini condiţiile pentru adoptare euro până în 2014

Luni, 12 Mai 2008 (13:56:11)

România şi Bulgaria vor îndeplini condiţiile pentru adoptarea monedei unice europene până în 2014, în contextul în care accelerarea inflaţiei a amânat obiectivele pentru trecerea la euro în majoritatea statelor din centrul şi estul Europei până în 2013 sau 2014, potrivit unui raport al UniCredit.
  Ungaria, Polonia şi Cehia, care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, vor putea să adopte euro până în 2013, se arată într-un raport al celei mai mari bănci italiene, citat de site-ul independent.ie.

"Perspectiva adoptării euro este o speranţă pentru majoritatea statelor care au aderat la UE în 2004 şi 2007. Îndeplinirea criteriului legat de inflaţie reprezintă o provocare specială din cauza presiunilor inflaţioniste observate în aproape toată regiunea din centrul şi estul Europei", a arătat UniCredit.

Europa de Est este afectată de majorarea preţurilor la alimente şi combustibil într-o măsură mai mare decât zona de vest, din cauza salariilor mai mici şi a standardelor de viaţă mai reduse.

Circa 320 de milioane de europeni din 15 state utilizează în prezent euro ca modalitate oficială de plată, în timp ce populaţia din Europa Centrală şi de Est totalizează aproximativ 120 de milioane de persoane, potrivit site-ului news.bg.

Potrivit tratatului de la Maastricht, inflaţia statelor care doresc să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflaţiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani înainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie să adere la ERM II, demonstrând astfel stabilitatea monedei naţionale prin menţinerea variaţiei acesteia în cadrul unei marje de 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat pe data de 7 mai că inflaţia în Bulgaria va continua să se accelereze "în următorii ani", în contextul în care cel mai sărac stat din blocul comunitar recuperează diferenţele de preţuri faţă de celelalte state din Uniune.

Bulgaria a ocupat în luna martie locul doi în UE, după Letonia, în funcţie de rata anuală a inflaţiei.

Slovacia a primit, pe data de 7 mai, aprobarea de a adopta euro începând cu 1 ianuarie 2009, când va deveni al 16-lea stat care va utiliza moneda unică europeană. Totuşi, BCE a anunţat că Slovacia a îndeplinit criteriile necesare pentru intrarea în zona euro, dar a precizat că există "motive serioase de îngrijorare" referitoare la capacitatea de a menţine preţurile sub control.

Economiştii UniCredit estimează că şansele Slovaciei de a adopta euro la 1 ianuarie 2009 sunt de 90%.

Planurile statelor baltice de a adera la zona euro în 2011 sau 2012 sunt "optimiste", a estimat UniCredit.

Estonia, Letonia şi Lituania, membre ale mecanismului ERM II, au fost obligate să amâne planurile de adoptare a euro din cauza accelerării inflaţiei.

Lituania a anunţat că speră să adere la zona euro după 2010, Estonia în 2011, iar Letonia în 2012 sau 2013.

Autorităţile de la Bucureşti au ca obiectiv pentru adoptarea monedei europene anul 2014, însă mai mulţi analişti economici s-au arătat sceptici în ceea ce priveşte îndeplinirea acestei ţinte.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, la finele lunii februarie, că adoptarea monedei europene în 2014 ar putea să nu fie realizată, în cazul în care inflaţia nu scade, în mod sustenabil, în 2008 şi 2009.

Comisia Europeană (CE) a publicat, săptămâna trecută, un raport de convergenţă, care evaluează gradul în care noile state membre ale UE sunt pregătite să adopte moneda europeană.

Potrivit acestui raport, România nu îndeplineşte, deocamdată, criteriile legate de stabilitatea preţurilor, cursul de schimb şi condiţiile legate de convergenţa ratelor de schimb pe termen lung.

În acelaşi timp, România are performanţe bune la capitolul poziţie bugetară, care include atât deficitul bugetar, cât şi datoria publică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UniCredit: România şi Bulgaria vor îndeplini condiţiile pentru adoptare euro până în 2014 .
 Vizualizări articol: 511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UniCredit: România şi Bulgaria vor îndeplini condiţiile pentru adoptare euro până în 20140.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei