Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mai 2008 - Anul XIII, nr. 107 (3788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Olteanu: Trebuie întrebaţi oamenii despre limba maternă în localităţile cu 10% populaţie minoritară

Vineri, 9 Mai 2008 (18:22:02)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat, vineri, în localitatea mureşeană Cozma, că populaţia din comunităţile mixte va trebui întrebată referitor la folosirea limbii materne în localităţile cu 10 la sută populaţie minoritară, idee lansată de UDMR.
  Olteanu a spus că s-ar putea organiza chiar referendumuri în comunităţile mixte, pentru a vedea dacă ideea se bucură de susţinere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din ce cunosc, în acest moment pragul legal este de 20 la sută. Eu aş prefera să discutăm despre reforme legislative după campania electorală. Acum suntem în campanie, fiecare dintre noi spunem lucruri pe care credem şi lucruri pe care nu le credem, lucruri pe care le facem şi pe care nu le facem", a spus Bogdan Olteanu.

Întrebat dacă, după campanie, vede posibilă o înţelegere cu UDMR în acest sens, deputatul liberal a spus că decizia privind folosirea limbii materne în localităţile în care populaţia minoritară este de 10 la sută va depinde şi de modul în care cetăţenii văd această situaţie. El nu a exclus nici varianta organizării unui referendum în aceste comunităţi, pentru ca rezultatele consultării populare să fundamenteze decizia ce va fi luată.

"Va trebui să vedem ce gândesc cetăţenii. Pentru că aceasta este o decizie care va depinde şi de modul în care cetăţenii văd această situaţie. Atunci când s-a stabilit pragul de 20%, a fost o susţinere destul de largă, cel puţin la nivelul Parlamentului, pentru instituirea acestei măsuri, probabil vom face şi nişte cercetări, poate chiar referendum în aceste comunităţi şi vom vedea cum văd şi cetăţenii această problem şi în funcţie de asta vom lua o decizie", a spus Olteanu.

El a adăugat că preferă deocamdată să discute despre asfalt, canalizare ori apă potabilă. "Vom avea şi alegeri parlamentare şi acolo discutăm despre ce legi se fac în Parlamentul României", a conchis Olteanu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a participat la lansarea candidatului PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre.

UDMR ar putea propune viitorului Parlament rezultat în urma alegerilor generale modificarea Legii administraţiei publice locale astfel încât să se permită folosirea limbii materne în administraţie în localităţile unde populaţia minoritară este de 10%, faţă de 20% cât prevede, acum, actul normativ.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi seară, după lansarea candidaţilor UDMR Cluj pentru alegerile locale, că actualul Parlament nu este apt să adopte o astfel de modificare. "La momentul potrivit vom veni cu o astfel de propunere. Eu cred că actualul Parlament nu mai e apt să facă paşi înainte în această problemă. Când vom avea un Parlament cu care putea obţine o astfel de schimbare, vom veni cu propunerea", a spus Marko.

Potrivit acestuia, ar fi nevoie şi de alte schimbări legislative, în ceea ce priveşte Legea Minorităţilor, de exemplu. Preşedintele UDMR a explicat că procentajul de 20% pentru populaţia minoritară dintr-o localitate este rezultatul unui compromis.

"De la început, noi am propus 10%, cifră care figura în Programul UDMR. După lungi dispute, între 1996 şi 2000, s-a ajuns în 2001, când a apărut Legea nr. 215, la procentajul de 20%. Afirm că 10% era mult mai potrivit", a arătat Marko Bela.

El a spus că au dreptate cei care spun că, într-un oraş cum este Cluj-Napoca, unde trăiesc circa 75.000 de maghiari, este absurd să nu se poată folosi limba maternă în administraţia publică, acum, în anul 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olteanu: Trebuie întrebaţi oamenii despre limba maternă în localităţile cu 10% populaţie minoritară.
 Vizualizări articol: 621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Olteanu: Trebuie întrebaţi oamenii despre limba maternă în localităţile cu 10% populaţie minoritară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei