Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mar 2008 - Anul XIII, nr. 73 (3754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE: Ambasada României a trimis Chişinăului proiectul de Convenţie privind micul trafic de frontieră

Joi, 27 Martie 2008 (17:38:39)

MAE a anunţat, joi, că Ambasada României din Chişinău a transmis autorităţilor moldovene proiectul de Convenţie privind micul trafic la frontieră între România şi Republica Moldova, prin fax, în seara zilei de 25 martie, şi în original, în dimineaţa zilei de 26 martie.
  MAE precizează, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că, potrivit reglementărilor europene, România poate încheia cu statele vecine care nu sunt membre UE acorduri bilaterale, pentru a facilita accesul cetăţenilor care locuiesc în apropierea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Convenţia pe care România doreşte să o încheie cu Republica Moldova va permite cetăţenilor din cele două ţări, care locuiesc într-o zonă bine definită din apropierea graniţei comune, să circule în zona respectivă din cele două ţări, fără vize sau paşapoarte, numai pe baza unor permise de mic trafic la frontieră.

România a propus Republicii Moldova ca zona de referinţă, atât în Republica Moldova cât şi în România, să se întindă până la 50 de kilometri de frontiera comună, adică distanţa maximă permisă de reglementările europene. Aceasta va facilita, practic, circulaţia în România pentru un mare număr de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Conform sursei citate, Ambasada României din Chişinău a transmis proiectul de Convenţie autorităţilor din Republica Moldova, prin fax, în seara zilei de 25 martie, şi în original, în dimineaţa zilei de 26 martie. Tot în dimineaţa zilei de 26 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României a înmânat un exemplar al documentului Ambasadei Republicii Moldova din Bucureşti.

"Având în vedere importanţa deosebită a încheierii Convenţiei pentru cetăţenii Republicii Moldova, ne exprimăm convingerea că autorităţile de la Chişinău vor examina proiectul de document şi vor răspunde propunerii părţii române în cel mai scurt timp", se mai arată în comunicat.

BBC News Online a relatat, miercuri, că autorităţile de la Chişinău contrazic afirmaţiile ministrului român de Externe Adrian Cioroianu privind negocierile cu statele vecine, printre care şi Republica Moldova, în vederea reluării micului trafic de frontieră, întrerupt după aderarea României la UE.

Adrian Cioroianu a declarat că Bucureştiul poartă negocieri cu statele vecine, între care şi Republica Moldova, pentru un acord care ar permite reluarea micului trafic la frontieră, pe baza regulilor Uniunii Europene.

Autorităţile de la Chişinău însă, susţin că nu poartă negocieri cu România în legătură cu această problemă, conform şefului interimar al direcţiei de afaceri consulare din Ministerul Afacerilor Externe, Constantin Burghiu.

"Până în acest moment Republica Moldova nu a primit nicio propunere oficială de la partenerii români referitor la acest subiect şi respectiv din aceste considerente nu participă la negocierile pentru reluarea micului trafic de frontieră", a precizat acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE: Ambasada României a trimis Chişinăului proiectul de Convenţie privind micul trafic de frontieră .
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE: Ambasada României a trimis Chişinăului proiectul de Convenţie privind micul trafic de frontieră0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei