Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mar 2008 - Anul XIII, nr. 73 (3754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Administraţia Dacia face o nouă ofertă sindicatului uzinei

Joi, 27 Martie 2008 (17:42:00)

Administraţia SC Automobile SA Piteşti a reînnoit, joi, după mitingul angajaţilor, oferta către sindicalişti, fiind propusă o creştere de 16,7% a salariului mediu brut, dar şi o alternativă la lucrul în tură continuă, respectiv constituirea unei a patra echipe care să lucreze sâmbăta şi duminica.
  Directorul de comunicare al SC Automobile SA Piteşti, Liviu Ion, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că pentru prima dată s-a propus o alternativă la soluţia lucrului în tură continuă, soluţie respinsă, cu o zi în urmă, de către sindicalişti, transmite corespondentului MEDIAFAX.

"Aflând ieri (n.r.-miercuri) că sindicaliştii au respins categoric varianta lucrului în tură continuă, adică munca sâmbăta şi duminica cu acelaşi efectiv, astăzi am găsit soluţia constituirii celei de-a patra echipe care să lucreze 12 ore sâmbăta şi 12 ore duminica, fiind vorba despre oameni nou angajaţi", a spus Liviu Ion.

Potrivit acestuia, administraţia Automobile Dacia a făcut o nouă ofertă de creştere salarială care asigură fiecărui angajat o majorare a veniturilor cu cel putin 250 de lei brut pe lună, adică 171 de lei net pe lună. Oferta vizează o majorare cu 20 la sută a salariului minim brut lunar, respectiv cu 16,7 la sută a salariului mediu de bază brut lunar.

Administraţia Automobile Dacia susţine că la majorarea salarială se adaugă o primă lunară pentru rezultatele anului 2007 de 8,33 la sută din salariul de bază individual brut lunar, cu un minim de 94 de lei brut/lună, care va fi acordată de la 1 ianuarie 2008.

"Vreau să vă spun că nu trebuie privit stricto-sensu creşterea salarială, ci trebuie văzute şi multitudinea de facilităţi pe care le au salariaţii. De exemplu, salariaţii în acest moment beneficiază de 170 de lei pe lună bani de tichete de masă. Le-am propus 94 de lei primă lunară, deci trebuie privit pachetul salarial în ansamblu, care duce la o creştere cu 250 de lei a actualelor salarii", a declarat Liviu Ion.

Aproximativ nouă mii de angajaţi ai Dacia Piteşti şi sindicalişti de la BNS au participat, joi, la un miting de protest la Mioveni.

Angajaţii uzinei Dacia Renault din Piteşti au intrat în grevă generală pe termen nelimitat, luni dimineaţă, începând cu ora 7.00, după ce au eşuat negocierile purtate de sindicat cu patronatul fabricii privind majorările salariale.

Angajaţii cer o majorare salarială de 550 de lei, în timp ce administraţia Dacia Piteşti a oferit o creştere de 12 la sută a salariului mediu brut, iar pentru angajaţii cu salariul minim o majorare de 18,5 la sută. Reprezentanţii patronatului au susţinut că adunând toate cererile salariale solicitate de sindicat s-ar ajunge la o creştere de peste 70 la sută, lucru care nu poate fi luat în calcul, în condiţiile în care Dacia are de recuperat în continuare pierderi de 61 de milioane de euro.

Marţi şi miercuri, între patronat şi sindicat au avut loc negocieri, care însă au eşuat. La discuţiile de miercuri, patronatul a oferit pentru muncitori 12 lei brut în plus faţă de ultima ofertă şi o creştere salarială de 3,9% din luna ianuarie pentru personalul TESA, însă sindicaliştii au respins această propunere, spunând că este condiţionată de munca în tură continuă.

Cele mai importante revendicări ale sindicaliştilor de la Dacia vizează majorarea de salariu cu 350 de lei începând cu 1 ianuarie 2008 şi cu 200 de lei începând cu 1 iunie 2008, participarea la profit cu o cotă de 5-10% din câştigul net al societăţii, mărirea primelor de Paşte şi de Crăciun şi a primei de vacanţă, majorarea primei pentru Ziua constructorului de maşini, acordată în luna septembrie, cu o valoare de 200 de lei, acordarea unor facilităţi pentru salariaţii care achiziţionează maşini sau piese Renault, în sensul unei reduceri de 15% la facturare.

Sindicaliştii mai solicită ca numărul contractelor de muncă pe perioadă determinată să nu depăşească 15% din numărul total de contracte, precum şi acordarea de sporuri pentru condiţii grele, zgomot şi unde magnetice, pentru Departamentul Caroserie şi Departamentul Presaj.

Administraţia Dacia Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Agreş.

Administraţia reclamă, în primul rând, faptul că sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere înainte de declanşarea grevei generale. De asemenea, administraţia contestă listele sindicatului privind numărul participanţilor la grevă, susţinând că luni, în primul schimb s-au aflat în grevă generală doar 49 la sută dintre angajaţi (3.025 de persoane), în timp ce 3.169 de salariaţi nu au participat la protest.

Miercuri, Tribunalul Argeş a amânat pentru 2 aprilie judecarea solicitării administraţiei Dacia Piteşti de a declara ilegală greva muncitorilor, liderii sindicali invocând lipsa unui avocat. Viceliderul sindical Ion Iordache a cerut instanţei amânarea judecării cauzei pentru ca sindicatul să-şi poată angaja un avocat şi pentru a putea studia temeinic plângerea administraţiei.

Ultima grevă generală la Dacia Piteşti, unde lucrează 13.000 de persoane, a avut loc în anul 2002 şi s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Administraţia Dacia face o nouă ofertă sindicatului uzinei.
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Administraţia Dacia face o nouă ofertă sindicatului uzinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei