Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mar 2008 - Anul XIII, nr. 73 (3754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Korodi aşteaptă o expertiză asupra porumbului modificat genetic, existând varianta de a-l interzice

Joi, 27 Martie 2008 (17:40:26)

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a cerut Comisiei de Securitate Biologică - instituţie ce va deveni operaţională în două-trei săptămâni - să analizeze şi să exprime un punct de vedere ştiinţific în legătură cu porumbul modificat genetic, opinia urmând să fie însuşită printr-o hotărâre de guvern.
  "Cer noii Comisii de Securitate Biologica, care va deveni operaţională după 15 aprilie 2008, să verifice impactul pe care cultivarea porumbului MON810 (produs de compania Monsanto, n. red.) l-ar avea asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mediului. Noi avem mari semne de întrebare cu privire la cultivarea acestui soi şi nu putem fi, în aceste condiţii, în favoarea cultivării lui", a declarat ministrul Korodi Attila, joi, la un eveniment organizat de Greenpeace în sprijinul producătorilor agricoli ecologici.

Acesta a explicat că ministerul pe care-l conduce aplică încă o politică precaută în ceea ce priveşte organismele modificate genetic (OMG).

"În acest sens le cer fermierilor să nu achiziţioneze seminţe de MON810 şi să nu le însămânţeze în acest an. Cu toate că anul trecut s-au cultivat doar 332 de hectare cu MON810, deci nu poate fi vorba de intenţii spectaculoase, în acest an avem datoria să fim precauţi", a adăugat el.

Ministrul a precizat că, deşi în acest an cultivarea porumbului modificat genetic în România este legală, instituţia pe care o conduce recomandă fermierilor să nu-l folosească în detrimentul celui natural.

"Ministerul Mediului este în posesia unor studii ştiinţifice recente care ridică serioase semne de întrebare cu privire la siguranţa porumbului modificat genetic MON810 pentru mediu şi sănătate. Sunt studii folosite şi de alte State din UE, cum ar fi Franţa, Ungaria, Austria, Grecia, Polonia şi Italia, pentru a evita cultivarea acestui soi de porumb care produce propriul pesticid. Legislaţia europeană permite statelor membre, deci inclusiv României, să ia măsuri de restricţionare a unui OMG", a explicat ministrul.

Korodi Attila a precizat că, în cazul în care organismul nou înfiinţat va decide că, din punct de vedere ştiinţific, porumbul modificat genetic al Monsanto este nociv, cultivarea sa va fi interzisă prin hotărâre de guvern.

Ministrul a vorbit şi despre profitul obţinut de fermierii care cultivă porumb ecologic, apreciind că diferenţele în bani faţă de profiturile aduse de porumbul modificat genetic nu sunt substanţiale şi, deci, cultivarea MON810 nu s-ar justifica.

"Potrivit unui studiu al specialiştilor britanici, elaborat pe o perioadă de patru ani, s-a constatat că fructele şi legumele ecologice conţin până la 40 la sută mai mulţi antioxidanţi, despre care oamenii de ştiinţă susţin că ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă. De asemenea, cele naturale conţin un nivel mai ridicat de minerale esenţiale precum fierul sau zincul. În plus, s-a constatat că laptele provenit de la animale hrănite cu furaje ecologice conţine cu până la 90 la sută mai mulţi antioxidanţi decât laptele provenit de la cele hrănite cu produse convenţionale", a declarat ministrul Korodi.

Oficialul român a fost prezent, joi, la un eveniment de prezentare a unor produse biologice realizate de firme sau asociaţii de producători agricoli din mai multe judeţe ale ţării. Ministrul s-a declarat încântat de preparatele pe care le-a gustat, încurajând producătorii să-şi continue micile afaceri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Korodi aşteaptă o expertiză asupra porumbului modificat genetic, existând varianta de a-l interzice .
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korodi aşteaptă o expertiză asupra porumbului modificat genetic, existând varianta de a-l interzice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei