Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mar 2008 - Anul XIII, nr. 73 (3754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul interzice achiziţiile de imobile, autoturisme, aparate de aer condiţionat

Joi, 27 Martie 2008 (18:00:42)

Guvernul a interzis instituţiilor publice să mai cumpere în acest an imobile, autoturisme, mobilier, aparatură electrocasnică, aparate de telecomunicaţii pentru birou şi aparate de aer condiţionat, fiind exceptate unităţile şcolare, instituţiile nou-înfiinţate şi achiziţiile finanţate nerambursabil.
  Interdicţia nu se va aplica pentru autorităţile şi instituţiile publice nou-înfiinţate în 2007-2008, numai dacă acestea nu provin din restructurarea altor instituţii publice, deja existente, şi cele care se mută în sedii noi, precum şi cele din domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare şi proiectele finanţate din împrumuturi interne şi externe, din bugetul propriu al ordonatorului principal de credite pentru liniile de asistenţă ale programelor operaţionale finanţate din fonduri structurale, proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile şi din fonduri provenite din donaţii şi sponsorizări, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate, miercuri, de Guvern.

Vor fi de asemenea acceptate achiziţii pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, a spaţiilor de învăţământ, a căminelor şi cantinelor instituţiilor de învăţământ superior de stat, cu fonduri din venituri propri, pentru creşe, grădiniţe, unităţi sanitare cu paturi, unităţi de asistenţă medico-socială, căminele şi cantinele pentru elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, pentru organizarea şi desfăşurarea summit-ului NATO şi alegerile locale şi parlamentare, pentru imobilele revendicate şi cele în care se vor muta instituţiile publice în vederea retrocedării acestor imobile, pentru dotarea spaţiilor destinate desfăşurării activităţilor finanţate integral din venituri proprii.

Achiziţiile publice aflate în curs de desfăşurare se vor definitiva pe baza prevederilor legale în vigoare la data iniţierii procedurilor respective, numai în condiţiile în care autoritatea contractantă a trimis deja până la acea dată spre publicare anunţul sau invitaţia de participare

Pentru asigurarea unei execuţii bugetare prudente şi ca măsură preventivă de asigurare echilibrată a alocărilor bugetare lunare, ordonanţa permite unor ordonatori principali de credite să-şi redistribuie sumele aprobate prin legea bugetului de stat pe 2008, precizează Guvernul.

"De asemenea, pentru transparenţă în utilizarea fondurilor publice se instituie sistemul de monitorizare pentru unele categorii de cheltuieli pentru care ordonatorii principali de credite trebuie să raporteze Ministerului Economiei şi Finanţelor date şi informaţii ce se vor stabili prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor. Astfel, ordonatorii principali de credite vor avea obligativitatea de a trimite lunar derularea programului de investiţii publice pentru luna anterioară, astfel încât Ministerul Economiei şi Finanţelor să poată analiza utilizarea creditelor bugetare puse la dispoziţie în luna precedentă", se arată într-un comunicat al Executivului.

Prin actul normativ sunt instituite reguli obligatorii de transmitere a datelor şi informaţiilor necesare includerii în fazele de programare şi de execuţie, anuală şi lunară, a elementelor de calcul a deficitului public potrivit metodologiei europene.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declaart anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a decis, miercuri, să amâne cu două-trei luni blocarea posturilor în sectorul bugetar la solicitarea unor instituţii, precum Ministerele Justiţiei, Agriculturii şi Internelor, care au argumentat că trebuie să mai angajeze personal pentru a-şi desfăşura eficient activitatea.

"Au fost prezentate argumente solide din partea instituţiilor. Ministerul Justiţiei, de exemplu, a arătat că trebuie să mai angajeze procurori şi judecători, aceleaşi solicitări de angajări fiind formulate şi de către Ministerul Agriculturii şi Poliţie. Ar fi trebuit acceptate prea multe excepţii, astfel că s-a decis ca blocarea posturilor în sectorul public să fie amânată cu două-trei luni, probabil până la următoarea rectificare bugetară", a spus Vosganian.

El a arătat că Executivul a decis, totuşi, să interzică instituţiilor de stat să mai cheltuiască în acest an fonduri bugetare pentru dotări şi a impus autorităţilor locale limite de cheltuieli lunare.

Astfel, autorităţile locale nu vor putea cheltui lunar mai mult de 15% din media lunilor precedente.

De asemenea, la calcularea gradului de îndatorare publică, prin lansarea de către administraţia locală a emisiunilor de obligaţiuni sau apelarea la alte forme de împrumut, se va ţine cont şi de execuţia bugetară din anii anteriori, nu doar de previziunile privind încasările pentru următoarea perioadă.

La începutul lunii martie, surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivul va interzice instituţiilor de stat să cumpere în acest an imobile, maşini, electrocasnice şi aparate de aer condiţionat, şi intenţionează să oprească angajările de personal în sectorul bugetar, măsuri care vor conduce la diminuarea cheltuielilor din sectorul public cu 1,85 miliarde lei (circa 560 milioane euro).

Interdicţiile sunt motivate de faptul că, în perioada 2000-2007, cheltuielile de personal în sectorul bugetar au urcat de şase ori prin creşterea numărului de posturi cu 24% şi majorarea salariilor. La sfârşitul anului 2007, în administraţia publică era aprobat un număr total de 1,46 milioane de posturi, ceea ce reprezintă aproape o treime din numărul salariaţiilor din economie.

În ceea ce priveşte interzicerea cumpărării de imobile, maşini şi aparate de aer condiţionat, sursele au arătat că în perioada 2005-2007 instituţiile publice au cheltuit sume considerabile cu astfel de achiziţii, fiind constatată o "alocare nejudicioasă".

Anul trecut instituţiile şi companiile de stat au cumpărat autoturisme, laptopuri şi televizoare de circa 50 milioane euro, cele mai multe contracte fiind încheiate pe final de an, înainte de restituirea la buget a sumelor necheltuite, şi au angajat alte cheltuieli estimate tot la 50 milioane euro.

Guvernul a intenţionat şi în noiembrie 2007 să interzică instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să mai achiziţioneze autoturisme şi mobilier în perioada rămasă până la sfârşitul anului, pentru a limita cheltuielile bugetare, dar a renunţat ulterior.

Executivul a aprobat, la începutul lunii martie, prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele, dar fără o diminuare a fondului de salarii, a investiţiilor importante sau a creşterilor salariale.

Prin rectificarea bugetară a fost operată o diminuare a deficitului bugetului general consolidat cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul interzice achiziţiile de imobile, autoturisme, aparate de aer condiţionat.
 Vizualizări articol: 766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul interzice achiziţiile de imobile, autoturisme, aparate de aer condiţionat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei