Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mar 2008 - Anul XIII, nr. 71 (3752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Discuţii fără rezultat între patronatul şi sindicatul de la Dacia Renault Piteşti

Marţi, 25 Martie 2008 (13:34:10)

Reprezentanţii administraţiei uzinei Dacia Renault din Piteşti şi cei ai sindicatului s-au întâlnit, marţi, discuţiile durând două ore, însă liderii sindicali afirmă că nu a fost vorba, practic, despre negocieri, ci a fost fixat programul de întâlniri între cele două părţi, pe parcursul grevei.
  "Patronatul nu a venit practic cu o altă ofertă, ci ne-am întâlnit ca să fixăm un program de negocieri pe timpul grevei generale. I-am întrebat dacă au o altă propunere şi au spus că nu au. Nu am discutat nimic pe fond salarial şi niciuna dintre cele 13 revendicări. În rest, aşteptăm decizia de mâine (miercuri-n.r.) a instanţei şi avem o mare încredere în judecători. Practic, contestaţia pleacă de la o informaţie incorectă a administraţiei. Noi avem semnături de la 80 la sută dintre angajaţi, care îşi exprimă astfel voinţa pentru a participa la greva generală pe timp nelimitat", a declarat Marin Anghel, viceliderul Sindicatului Dacia Renault, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit directorului de comunicare al SC Automobile SA Dacia Piteşti, Liviu Ion, administraţia rămâne deschisă pentru un dialog cu sindicatul şi are disponibilitate pentru rezolvarea revendicărilor.

Angajaţii de la Dacia Piteşti au intrat, marţi, în cea de-a doua zi de grevă generală, sindicaliştii afirmând că oferta de majorare salarială înaintată cu o zi în urmă de administraţia uzinei nu aduce nimic nou faţă de cea de săptămâna trecută.

"Suntem pregătiţi pentru o grevă pe un termen care depinde numai de răspunsurile administraţiei. Noua ofertă pe care patronatul v-a prezentat-o ieri (n.r.-luni) este de fapt oferta veche pe care ei ne-au arătat-o la sfârşitul săptămânii trecute şi care ne-a determinat să intrăm în grevă. Suntem pregătiţi pentru orice discuţie realistă", a declarat, marţi, Nicolae Pavelescu, liderul sindicatului Dacia Renault.

Angajaţii uzinei Dacia Renault din Piteşti au intrat în grevă generală pe termen nelimitat, luni dimineaţă, începând cu ora 7.00, după ce au eşuat negocierile purtate de sindicat cu patronatul fabricii privind majorările salariale.

Administraţia Dacia Renault Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale declanşate, luni dimineaţă, de angajaţii uzinei, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Agreş. Administraţia reclamă, în primul rând, faptul că sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere înainte de declanşarea grevei generale. De asemenea, administraţia contestă listele sindicatului privind numărul participanţilor la grevă, susţinând că în primul schimb s-au aflat în grevă generală doar 49 la sută dintre angajaţi (3.025 de persoane), în timp ce 3.169 de salariaţi nu au participat la protest.

Instanţa se va pronunţa miercuri cu privire la legalitatea grevei.

Administraţia Dacia Piteşti a oferit o creştere de 12 la sută a salariului mediu brut, iat pentru angajaţii cu salariul minim o majorare de 18,5 la sută.

Directorul de comunicare al Dacia Piteşti, Liviu Ion, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că administraţia nu poate acorda o majorare salarială de 550 de lei, aşa cum au cerut sindicaliştii, şi că adunând toate cererile salariale solicitate de sindicat s-ar ajunge la o creştere de peste 70 la sută, lucru care nu poate fi luat în calcul, în condiţiile în care Dacia are de recuperat în continuare pierderi de 61 de milioane de euro.

Potrivit sursei citate, patronatul oferă şi o primă pentru rezultatele anului 2007, echivalentă cu un salariu de bază individual acordat într-o singură tranşă, această primă fiind de minimum 1.020 de lei, dar şi prime de Paşte şi prime de vacanţe.

Reprezentantul Dacia Renault nu a putut estima la cât se ridică pierderile produse societăţii prin această grevă, însă a spus că nu există întârzieri la livrări.

Sindicaliştii de la Dacia Renault Piteşti afirmă că noua ofertă salarială a administraţiei nu aduce nimic nou faţă de ultima.

Cele mai importante revendicări ale sindicaliştilor de la Dacia vizează majorarea de salariu cu 350 de lei începând cu 1 ianuarie 2008 şi cu 200 de lei începând cu 1 iunie 2008, participarea la profit cu o cotă de 5-10% din câştigul net al societăţii, mărirea primelor de Paşte şi de Crăciun şi a primei de vacanţă, majorarea primei pentru Ziua constructorului de maşini, acordată în luna septembrie, cu o valoare de 200 de lei, acordarea unor facilităţi pentru salariaţii care achiziţionează maşini sau piese Renault, în sensul unei reduceri de 15% la facturare.

Sindicaliştii mai solicită ca numărul contractelor de muncă pe perioadă determinată să nu depăşească 15% din numărul total de contracte, precum şi acordarea de sporuri pentru condiţii grele, zgomot şi unde magnetice, pentru Departamentul Caroserie şi Departamentul Presaj.

Vânzările Dacia au urcat în primele două luni ale anului cu 62,6%, la 40.896 de vehicule, dintre care 38.711 au fost autoturisme şi 2.185 au fost vehicule comerciale uşoare, fiind cea mai mare rată de creştere în rândul brandurilor grupului Renault, a anunţat, joi, compania franceză, proprietarul producătorului român.

În cazul autoturismelor, vânzările au avansat cu 56,5%, de la 24.735 de unităţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce numărul vehiculelor comerciale uşoare a crescut cu 427,8%, de la 414 unităţi. Dacia a scos din producţie, la finele anului 2006, modelul utilitar Pick-Up.

Ultimul vehicul fabricat de companie pe baza modelului Renault 12 a fost produs la începutul lunii decembrie 2006 şi a fost înlocuit la sfârşitul lunii ianuarie 2007 de noua autoutilitară derivată din modelul Logan, denumită VAN. Numărul de vehicule comercializate de Dacia în primele două luni ale anului reprezintă circa 10% din vânzările totale ale grupului Renault.

Peste patru mii de angajaţi ai Uzinei Dacia Renault din Piteşti s-au aflat, în 14 martie, în grevă de avertisment de două ore, muncitorii cerând în principal majorarea salariilor şi a primelor de Paşte şi de Crăciun.

Ultima grevă generală la Dacia Piteşti, unde lucrează 13.000 de persoane, a avut loc în anul 2002 şi s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Discuţii fără rezultat între patronatul şi sindicatul de la Dacia Renault Piteşti.
 Vizualizări articol: 463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Discuţii fără rezultat între patronatul şi sindicatul de la Dacia Renault Piteşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei