Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mar 2008 - Anul XIII, nr. 71 (3752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Artă

Încondeietoarea Lucia Condrea, premiată în Franţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cunoscută şi apreciată mai mult în afara graniţelor ţării decât în ţară, încondeietoarea Lucia Condrea, din Moldoviţa, s-a întors recent din Franţa, unde a primit un merituos premiu II la Tours, în cadrul unei Expoziţii internaţionale de ouă decorate.

Premiul i-a fost decernat de publicul vizitator prin vot şi de juriul expoziţiei. Organizatorii evenimentului i-au decernat Luciei o plachetă, iar din partea Gouverneur District France-Centre Lions Clubs International a primit un fanion cu dedicaţie.

Acest premiu, la fel ca şi celelalte distincţii obţinute în cei aproape 15 ani de când încondeiază ouă în tehnica numită în limbajul de specialitate „batik”, combinată cu elemente din vechea tradiţie bucovineană a „închistării” ouălor, a fost decernat în Europa în premieră pentru tehnicile originale şi creaţiile artistice excepţionale ale bucovinencei.

 

Peste 1.000 de ouă expuse în muzeul de la Moldoviţa

Lucia Condrea ne-a spus că a creat cinci tehnici de lucru: tradiţională (în culori), grafica alb-negru, tehnica antichităţilor - inspirată din plafoane, pavaje şi coloane, dantelărie (goblen pe ou) şi ceară în relief cu culori. „În expoziţiile din Occident mi s-au cerut mult bronzurile şi lucrările în foiţă de aur. Respectând canoanele artei, m-am perfecţionat”, apreciază artista.

Încondeietoarea ne-a mai povestit că în acest an a fost invitată în nenumărate oraşe din Europa, unde se organizează expoziţii internaţionale de ouă încondeiate, pictate, decorate, dar a ales expoziţii din Franţa, Germania, Suedia, unde vin cei mai buni încondeietori de ouă din toată Europa şi nu numai.

Juriul fiecărei expoziţii, format din oameni de specialitate, este cel care selectează cine poate să expună şi cine nu. Lucia Condrea este printre favoriţii expoziţiilor internaţionale, arta ei fiind apreciată şi dată drept model celorlalţi participanţi. În toţi aceşti ani, de când şi-a transformat pasiunea în artă, Lucia Condrea a adunat peste 1.000 de ouă de pe toate continentele, dar şi sute de ouă decorate de ea, pe care le-a expus într-un muzeu deschis vizitatorilor, anul trecut, la Moldoviţa.

„Atât colecţia personală a Luciei Condrea, cât şi cea internaţională produce o impresie de neuitat asupra celor care se apleacă, cu respect şi cu bună intenţie, înspre vitrinele care conţin bijuteriile ovoide multicolore”, susţine pr. conf. univ. dr. Florin Bucescu.

 

Titlul de artist internaţional - ouă decorate

Dacă Lucia Condrea a cucerit Occidentul cu ouăle sale decorate, fiica ei, Otilia Mahu, a cucerit juriul ediţiei din acest an a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, unde a obţinut marele trofeu al festivalului. La ediţia din 2006 a Festivalului de la Ciocăneşti, Lucia Condrea a obţinut „Premiul special pentru virtuozitate artistică cu suport tradiţional”.

În urma participărilor internaţionale la diferite expoziţii, încondeietoarea din Moldoviţa a primit titlul de artist internaţional - ouă decorate, statut ce-i permite participarea la toate expoziţiile şi concursurile internaţionale de profesionişti şi participarea ca invitat special la festivalurile şi târgurile organizate în ţară.

De-a lungul timpului, Lucia Condrea a participat la peste 70 de expoziţii internaţionale de ouă decorate, începând cu Austria, Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi Elveţia.

Lucia Condrea lucrează, încă, în cadrul Serviciului „control trenuri călători” Regionala Iaşi, doar că în ultimii 15 ani s-a preocupat mai mult cu încondeiatul şi decoratul ouălor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încondeietoarea Lucia Condrea, premiată în Franţa.
 Vizualizări articol: 1678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.81/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 16 voturi
Încondeietoarea Lucia Condrea, premiată în Franţa4.8516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(25 mar 2008, 11:35:07
Bravo si felicitari !

Mai sunt si altele care au concediu medical la serviciu si sunt pe la expozitii internationale!
2.   Xxx trimis de
(25 mar 2008, 20:54:47
sa nu ne mai dea amenzi cand ne prinde pe ruta C-lung - GuraHumorului

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei