Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mar 2008 - Anul XIII, nr. 71 (3752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Abuzuri cu legea-n mână

Echipa Curţii de Conturi aflată în control la Finanţe, acuzată de incompetenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unidirecţional. Aşa a acţionat echipa Curţii de Conturi trimisă în control la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava în tentativa de a descoperi cu orice preţ nereguli în activitatea instituţiei şi mai ales a directorului executiv Petrică Ropotă.

Nu este de mirare că în actele de constatare încheiate până acum, reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava au „depistat” deja câteva „infracţiuni” sau „abateri”.

Rămâne de văzut cum îşi vor justifica „inchizitorii” aceste acte de control, mai ales că nu au ţinut cont de un şir întreg de documente, pe care, în mod intenţionat, le-au trecut la maculatură.

Aflată abia la jumătatea controlului demarat în luna ianuarie la DGFP Suceava, echipa de la Curtea de Conturi s-a ales deja cu o plângere penală.

Semnată de mai bine de 15 persoane, toate cu funcţii de conducere în cadrul DGFP Suceava, printre care şi directorul executiv Petrică Ropotă, plângerea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava şi vizează infracţiunea de abuz în serviciu.

Este interesant de aflat de ce persoanele care girează corecta funcţionare a instituţiilor statului nu au ţinut cont decât de ceea ce au dorit să vadă, demonstrând că au venit cu un singur scop: să-l radă pe directorul executiv Petrică Ropotă. Pentru că altfel nu se poate explica de ce anumite prevederi legale sunt trecute sub tăcere, deşi mai multe instituţii centrale au certificat corectitudinea operaţiunilor pentru care s-au întocmit actele de constatare acuzatoare.

De altfel, directorul executiv al DGFP Suceava a declarat că întreg actul de control are ca scop discreditarea sa şi a instituţiei pe care o conduce.

„Încă de la începutul controlului s-a observat intenţia de a stabili vinovăţii fictive prin constatări false, cu scopul de a denigra instituţia şi persoanele din conducerea ei. Echipa de control a Curţii de Conturi a dat dovadă de o totală lipsă de cunoaştere a legislaţiei, care a culminat cu aplicarea unei sancţiuni pecuniare având drept martor un alt membru al echipei de control, ceea ce contravine prevederilor OUG 2/2001”, a declarat Ropotă.

 

Echipa de control a Curţii de Conturi îşi verifică propriul control

Modul tendenţios al controlului s-a observat încă din primele zile ale desantului echipei Curţii de Conturi Suceava. În adresa prezentată iniţial conducerii DGFP Suceava se arăta că obiectivele controlului sunt verificarea respectării prevederilor legale privind formarea, evidenţierea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetului de stat, verificarea contului anual de execuţie bugetară şi a bilanţului contabil, respectiv auditul performanţei serviciilor publice electronice referitoare la declaraţiile fiscale.

Cele trei obiective vizau anul 2007, şi aceasta pentru că pentru anul 2006 DGFP primise descărcarea de gestiune din partea Curţii de Conturi Suceava.

Cu toate acestea, pe 25 ianuarie 2008, controlorii financiari cer documente pentru verificarea contului anual de execuţie bugetară şi a bilanţului contabil pe 2006, adică acelaşi lucru pe care-l făcuseră cu un an mai devreme, în 2007.

De fapt, singurul lucru care-i interesa era dosarul privind achiziţia sediului administrativ al Administraţiei Fiscale Publice Orăşeneşti Gura Humorului.

De altfel, după ce au primit acest dosar, membrii echipei de control de la Curtea de Conturi au rupt adresa înregistrată pe 25 ianuarie 2008 la DGFP şi prin care solicitau actele aferente anului 2006.

O abordare cel puţin ciudată a problemelor, mai ales că aceşti controlori fiscali, plătiţi din banul public, au preferat să bată apa-n piuă în loc să-şi facă treaba în mod profesionist.

 

Acuzaţii fără acoperire legală şi amatorism

Principala acuzaţie adusă lui Petrică Ropotă este achiziţionarea sediului Administraţiei Fiscale Publice Orăşeneşti din Gura Humorului.

Într-un mod doar de ei ştiut, fără a preciza nici un act normativ, controlorii financiari Crişu Carmen şi Serediuc Iuliana (n.r. – al treilea membru al echipei de control, Nimigean Florin, s-a retras din acest spectacol ieftin) arată că modul de dobândire a imobilului ar avea aspecte de natură infracţională, cât şi de natură civilă.

Echipa de control a Curţii de Conturi îl acuză pe directorul executiv Petrică Ropotă că a fost de acord cu creşterea artificială a preţului de achiziţie a imobilului şi terenului din Gura Humorului. Potrivit celor două reprezentante ale Curţii Conturi Suceava, diferenţa care i se impută şefului DGFP este de 200.000 de euro. Mai exact, Ropotă este acuzat că a fost de acord cu două scrisori de interes prezentate de cel care a vândut imobilul, una în valoare de 500.000 de euro şi cealaltă în valoare de 700.000 de euro.

Practic, totul este o dezinformare crasă, pentru că oferta financiară preliminară prezentată de vânzător, un anume Pavel Ciocan, a fost de 753.000 de euro, iar în urma negocierilor cu comisia stabilită la nivelul DGFP Suceava s-a ajuns la un preţ de achiziţie de 620.000 de euro.

Modalitatea neprofesionistă de abordare a acestui subiect este evidentă. Deşi legea prevede că prejudiciul stabilit trebuie să aibă o valoare certă, în actul de constatare a Curţii de Conturi se arată o cifră orientativă, de 200.000 de euro. În plus, dacă acest prejudiciu s-ar fi confirmat ar fi fost obligatorie calcularea şi a majorărilor de întârziere, ceea ce nu s-a întâmplat.

Mai mult, membrii comisiei de negociere care s-a ocupat de achiziţionarea imobilului din Gura Humorului nici măcar nu au fost întrebaţi despre ce au făcut cu banii statului, o nouă mostră a amatorismului de care au dat dovadă cele două reprezentante ale Curţii de Conturi Suceava.

 

Prevederile legale şi opiniile instituţiilor abilitate, trecute sub preş de reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava

În acelaşi caz, al achiziţiei imobilului din Gura Humorului, controlorii financiari au stabilit că s-a încălcat procedura de achiziţionare, lucru de asemenea stabilit pe genunchi. Comisia de negociere de la DGFP Suceava este acuzată că nu a respectat OUG nr. 34/2006, dar echipa de control a Curţii de Conturi nu a ţinut cont de un aspect elementar: anume că respectiva ordonanţă nu se aplică în cazul de bunuri imobile existente.

Pentru a da un verdict corect, reprezentantele Curţii de Conturi Suceava nu ar fi trebuit decât să ia în considerare răspunsul dat de Autoritatea pentru Reglementarea şi Monitorizarea achiziţiilor Publice, singura instituţie publică ce asigură consilierea metodologică a autorităţilor contractante în procesele de atribuire a contractelor de achiziţie publică, cu rol de suport în aplicarea corectă a legislaţiei în acest domeniu.

Potrivit răspunsului oferit de această instituţie, DGFP Suceava a procedat corect în cazul achiziţiei de la Gura Humorului, aplicând HG 925/2006, şi nu era nevoie de organizarea unor proceduri de atribuire a contractului.

În plus, acuzaţiile că directorul Ropotă ar fi impus comisiei de negociere cum anume trebuie să acţioneze sunt, de asemenea, fără acoperire. Procedura urmată în acest caz este similară cu cele prevăzute în actele normative în vigoare, iar directorul executiv de la Finanţe a specificat faptul că normele urmate sunt doar un „ghid orientativ”.

 

Prejudiciu stabilit din burtă

O altă acuzaţie nefondată este legată de prejudiciul stabilit cu ocazia cheltuielilor de comunicare a somaţiilor prin poştă către diferiţi debitori. S-a stabilit că în cursul anului 2007 s-au trimis 32.551 de somaţii de plată, pentru care s-a cheltuit suma de 89.452 de lei (890 de milioane de lei vechi), prejudiciu care i se impută şefului DGFP Suceava. Şi în acest caz, controlorii financiari nu au luat în considerare legislaţia. Potrivit unei adrese remise de Direcţia Generală de Reglementare a Colectării Creanţelor Bugetare din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor se arată negru pe alb că, în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Fiscală, „cheltuielile generate de comunicarea somaţiei sunt în sarcina organului fiscal”. În plus, aceasta este o practică unitară la nivelul întregii ţări, iar constatările reprezentanţilor Curţii de Conturi sunt nule.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu somaţiile trimise prin fax şi de care controlorii financiari au uitat, sau poate aceştia nu le-au considerat tot cheltuieli ale DGFP Suceava.

 

Controlor financiar, martor al procesului verbal de contravenţie întocmit de colegele sale

Pentru acest „prejudiciu”, Petrică Ropotă a fost sancţionat cu o amendă de 3.000 de lei, în timp ce doi dintre subordonaţi au primit avertismente. Partea interesantă este că procesul verbal de contravenţie îl are drept martor pe unul dintre colegii controloarelor financiare Crişu şi Serediuc. Este vorba de Nimigean Florin, care potrivit art. 19, alin. 2 din OG 2/2001 nu avea voie să semneze actul în calitate de martor, deoarece are aceeaşi calitate cu persoanele care au constatat fapta.

Pentru toate aceste fapte descrise mai sus, 15 persoane din cadrul DGFP Suceava au înaintat plângere pentru abuz în serviciu împotriva celor trei controlori financiari, sesizarea fiind deja înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Echipa Curţii de Conturi aflată în control la Finanţe, acuzată de incompetenţă.
 Vizualizări articol: 1931 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 8 voturi
Echipa Curţii de Conturi aflată în control la Finanţe, acuzată de incompetenţă2.958

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Afara cu ropota trimis de
(25 mar 2008, 11:14:51
esti un jegos si un escroc ordinar! vine si vremea ta javra,ai sa dai socoteala ptr tot!
2.   Curtea lui hurjui trimis de
(25 mar 2008, 11:29:37
domnule Neagu de ce nu sapati dvs sa vedeti cum se fac incadrarile la Curtea de Conturi si ca cele doua inspectoare sunt pepitele directorului pe care le-a bagat la curte inainte de examen. Eu nu tin partea nimanui, insa la Curetea de Conturi condusa de acest mafiot Hurjui cu spate la Bucuresti se petrec tot felul de ilegalitati si nimeni nu intervine.
3.   Cotetul lui ropota trimis de
(25 mar 2008, 11:43:48
domnule Neagu de ce nu sapati dvs sa vedeti cum se fac incadrarile la D.G.F.P si cum ati castigat licitatia ca sa faceti publicitate la finante.
3.1  RE: Cotetul lui ropota trimis de
(25 mar 2008, 16:45:59
neagu ?asta nu e hotu de la pensii ? citi de neagu este?
4.   Obiectiv indeplinit trimis de
(25 mar 2008, 12:16:27
demonstr�nd ca au venit cu un singur scop: sa-l rada pe directorul executiv Petrica Ropota.

dupa cum se vede din fotografie, si-au indeplinit obiectivul.
5.   Curtea de Conturi condusa de un vicovean trimis de
(25 mar 2008, 12:23:36
Curtea de conturi este condusa de un derbedeu din Vicov .Un individ care nu are prea mult habar dar tinut pe functie. Normla ca oamenii tineri deranjeaza.De ce?pentru ca nu fac cumetrii precum fac altii
6.   Derbedeu trimis de
(25 mar 2008, 12:36:04
Ce crezi ca seful cel tanar dela finante a stiat la Sorbona, ? e un derbedeu di suceava tinutin functie de diversi acoliti carora le protejeaza afacerile murdare - evzi Perla Radautilor. Ce crezi ca vila din Gura Humorului e palatul lui Becali. Cat valora ea in realitate cand a fost cumparata?
6.1  RE: Derbedeu trimis de
(25 mar 2008, 18:35:38
ao fi el derbedeu de Sv da nu e un bou ca Hurjui de la Curte.... Stiti cum se fac controalele acuma si cum se angajeaza?

Sunt mai multe persoane care ar putea depune martuirie ca acest directoras de curte de conturi, fost sef de santier, e un jeg uman, un betiv care mai si f...... ce prinde pe acolo. da o sa se faca dreptate, stati linistit domnu Hurjui ca nu sunt numai prosti in tara asta si propteaua Angheleasca de la Bucuresti nu o sa mai poata sa va tina palma la cur. Ar treb sa fiti dat de mana DNA. Bravo monitorul pt articol!
7.   Finantistii cei mai bine platiti bugetari trimis de
(25 mar 2008, 13:13:34
codul de pr.fiscala spune clar cine plateste toate spezele.pentru ce trebuie norme de la diverse institutii precum ca este sarcina statuluiu?statul sintem noi cei multi,dar prosti ca platim toate prostiile debitate de armeni si alti venetici.inca nu am vazut o alta institutie in care functionarii sa se manince intre ei precum ciinii!
8.   Dl hurjui trimis de
(25 mar 2008, 13:23:02
Il cunosc pe acest domn Hurjui, '' voi '' nu cred! Este un om deosebit! tot respectul!!!!!!!!!
8.1  RE: Dl hurjui trimis de
(25 mar 2008, 18:41:23
da, foarte deosebit, o sa iasa la iveala cat de deosebit ca lumea nu doarme.........
9.   Pt NELU trimis de
(25 mar 2008, 14:38:13
afla ca doar unii finantisti sunt cei mai bine platiti bugetari si mai exact toti pupincuristii lui ropota. Asa se poarta acum, stimulentele cel mai "modern" mod de "stimulare" al salariatilor. Cine e contra - ciuciu stimulente!!!
10.   Judecator trimis de
(25 mar 2008, 14:41:32
curtea de conturi sau curtea lui hurjui??? Este tare incomod ropota asta. Cred ca nu mai pot face smecherii combinatii si evaziune. Nu te lasa ropota, pe viata si pe moarte.
11.   Bravo! trimis de
(25 mar 2008, 14:56:56
Un articol in care se prezinta realitatea tuturor faptelor. Hurjui un comunist imputit dirijat de mafia lui MARZA ....pai plateste bine PSD-ul !!! Sa vedem cum scapa controloarele, nu cumva sunt corupte si ele, nu cumva sunt platite bine, vor da explicatii si ele pe la DNA.
12.   Hurj... Hurj... trimis de
(25 mar 2008, 15:19:25
Pai Hurjui o face pe corectu'? El , in calitate de membru al curtii si-a vandut ani de zile barabulele la institutii din judet la preturi avantajoase.Si tot pe barabule a ajuns sef la curte. In plus este si cam nespalat, miroase rau a transpiratie, uneori. Da lu' adjuncta lui ii place.


12.1  RE: Hurj... Hurj... trimis de
(25 mar 2008, 18:46:45
Mare adevar ati spus, asa este, cu barabule s-a ridicat si cu pachete carate la Bucuresti si alte invarteli, un hot acest Hurjui. A incercat sa infunde aiurea multa lume care a stat in calea unora precum Flutur, dar vin alegerile bai mafiotule, nu iti tremura curu ala imputit, macar asa, un pic. Angajatii de la Curte sunt acum sub teroare, prefectul a iesit si el in fata si a spus de mafiotul asta, da nimeni nu ia masuri, pana cand o sa se ridice subordonatii si o sa te scoata in suturi si pe tine si pe fufele tale. RUSINE CE A AJUNS DIN CURTEA DE CONTURI SUCEAVA!!!!!!!!! A,si degeaba te plangi tu lui Rosca, se stie ca e prietenul tau de pahar.
12.2  RE: Hurj... Hurj... trimis de
(25 mar 2008, 18:58:16
ha ha, buna asta cu prietenia de pahar. de-ar sti toti santajatii ca atmosfera de la obiectiv e mai degraba alcoolica, cred ca s-ar transforma in santajisti.laughing
13.   Numai povesti la comanda trimis de
(25 mar 2008, 15:30:17
Din nou au iesit la rampa "comentatorii" lu' peste, cateii cuminti si guduralnici, bine platiti si mangaiati de taticu lor RP.........
14.   Profesionisti cei de la monitorul trimis de
(25 mar 2008, 15:52:35
imi dau seama ca obiectiv de suceava este de fapt tonomatul de suceava .nu voi mai citi decat monitorul.
15.   SIGUUUUURRR trimis de
(25 mar 2008, 15:56:18
SIGUR BAI CETATENE. De ce oare toate publicatiile facute de finante apar numai in Monitorul? Opera de binefacere oare......?
15.1  RE: SIGUUUUURRR trimis de
(25 mar 2008, 16:44:25
petru ca Monitorul e singurul ziar cu tiraj auditat si studiu de audienta.

asa cere legea, daca vrei sa participi la licitatie, ai nevoie de certificari.

16.   Da!nu mi-e frica sa spun domnule Hurjui trimis de
(25 mar 2008, 16:04:40
Hurjui a primit promisiune de la Marza ca daca il face pe Ropota va ramane director la curte inca 6 ani .deocamdata si-a terminat mandatul dar nu vrea sa se stie.Sunt din cadrul curtii de conturi si va spun ca tot controlul facut pe 2006 la finante este ilegal.Colegii mei nu au ordin de verificare pe 2006 asa ca Ropota poate demonstra usor abuzul in functie.Apropo ...presa! de ce nu-i solicitati lui Hurjui sa faca public ordinul plenului curtii de conturi prin care a redeschis o verificare la care tot el a dat descarcare de gestiune.
16.1  RE: Da!nu mi-e frica sa spun domnule Hurjui trimis de
(25 mar 2008, 20:11:49
Controalele la care face referire colegul meu sunt cele de la Primaria Radauti cel de la Finante.........deci puteti verifica si va rugam sa ne ajutati.
17.   FUGI CA VINE DOCTORUL trimis de
(25 mar 2008, 16:11:24
"EL CAPO" NU CUMVA ESTI "EL CONTAS HANDICAPATO"
18.   Ati vazut sediul ? trimis de
(25 mar 2008, 16:46:10
Cine vrea sa vada pe ce s-au dat banii sa vina sa vada aceasta cladire de pe str.Manastirii Humorului ! Stiu, se va spune ca, avand in vedere dezvoltarea orasului,etc. Totusi, e necesara cumpatare, chiar daca este banul public, sau mai ales pentru acest fapt !
19.   Asta da trimis de
(25 mar 2008, 16:53:08
BRAVO BA PETRICA ESTI UN DUR CARE F...BINE-N C.. EU SUNT MINDRU DE TINE! CU DOUA BRUNETE FOCOASE POTI SA LE TRANSMITI LA TOTI SA TE PUPE .APROPO STIE UNA DE CEALALTA? ESTI UN BARBAT ADEVARAT ! FELICITARI SI TINE-LE TOT ASTA DACA TE TINE !
20.   Traisca votca trimis de
(25 mar 2008, 18:56:20
Bubico, parearea mea e ca esti chiar porcul de Hujui..... Mai bine ai merge la o votca ti-ai pune-o cu adjuncta ta pe care asa mult o indragesti si poi te-ai duce la mata acasa in vicov, jigodie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A, si inca ceva pt presa, stiti ce presiuni se fac pe controlorii financiari sa gaseasca chichite la unele institutii si ca oameni cu carte si bun simt au ajuns sa fie amenintati si umiliti ca sa faca intocmai cum zice aceasta pleava, numita Hurjui. Sunati la Curtea de Conturi Bucuresti si intrebati daca sunt plangeri in scris acolo impotriva acestui individ care se preteaza la niste chestii care nici macar nu va trec prin cap........
21.   Ma simt vinovata! trimis de
(25 mar 2008, 20:20:33
Da, recunosc in fata intregului public cititor! Am fost adusa in Curtea de Conturi de catre dl Director HURJUI, sunt mana lui dreapta, sunt foarte desteapta, am lucrat si eu la Spitalul de Boli Cronice Solca si am ramas cu ceva urmari, de care dl meu director e foarte mandru.Ma apreciaza foarte mult, unde e de retezat un director ma pricep foarte bine, dar nimeni n-a avut indrazneala sa ma faca PENALA, doar dl HURJUI l-a ureche imi mai spune din cand in cand acest lucru cand ma ia pe la spate!

Colega mea ...............e vai de ea!
22.   TOTI SUNT NISTE MAFIOTI SI BANDITI trimis de
(25 mar 2008, 20:33:06
Ba lasati vrajeala.Toti sunteti niste hoti nu mai vorbiti,sunteti niste epave ordinare .NU STITI DECAT SPAGA .
23.   BAU... trimis de
(25 mar 2008, 20:45:25
Uite unde era corectul!!!
24.   Caut de lucru trimis de
(25 mar 2008, 22:23:39
unde? acolo unde se lucreaza cinstit dar nu gasesc.Sunt intrebat....la negru???.Da asa se pune broblema.sc ambianta com srl din suceava str statiunii nr 1f,ma refuzat pe motiv ca deja are lucratori f contract munca ,la patiserie ,unde pot sa lucrez ca brutar.VERIFUCATI ZILELE IMPARE...
25.   PACAT DE TINE trimis de
(25 mar 2008, 23:07:48
Daca asa vezi tu prb din acest articol hai noroc[lasa bautura si citeste mai ].

26.   Ropota nu e dorit pt ca e cinstit trimis de
(26 mar 2008, 00:14:16
pacat ca oameni de valoare ca Ropota sunt muscati de mafia suceveana si de incompetenti,suceveni va meritati soarta de ratati pt ca va amagiti singuri si o sa deveniti o comuna si mai infecta vorba lui Avram,credeti ca prostia va aduce progres dar va inselati si o sa deveniti cersetori si santajisti ca aia din Botosani
27.   Hai pa trimis de
(26 mar 2008, 06:58:34
Hurjui - zilele iti sunt numarate, ti-a expirat mandatul demult. subalternele te vor urma. bine le-a facut ropota, cred ca e singurul care cunboaste legea f bine. inca putin si vom scapa de acesti psd-isti corupti -marza si hurjui. mult succes d-le ropota.
28.   CARACATITA trimis de
(26 mar 2008, 11:17:22
Pozitiile ,metodele,tonurile ,limbajul ,"argumentele " si " contra argumentele " sunt ca si cele ale grupului de la politia de frontiera . Nimic mai dezgustator ,decat lupta la care asistam ,deoarece cele doua tate si-au pus poalele-n cap ! Cei doi " functionari publici " trebuie sa-si urmeze indatoririle de servici , iar conducerile fiecaruia sa declanseze imediat controale ierarhice interne . Dreptate are numai unul ! Daca nu cumva vor " descoperi " fericiti ca LEGEA este ambigua si incompleta ! Ceea ce vedem noi pana acum ,este nedemn si neprofesionist pentru ambele personaje si institutii, imagine la care concura , in mod partinitor si presa .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei