Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 feb 2008 - Anul XIII, nr. 42 (3723)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Moţiune: PSD şi PC cer Guvernului să negocieze cu Federaţia Rusă stoparea creşterii preţului la gaze

Miercuri, 20 Februarie 2008 (14:20:55)

PSD şi PC cer Guvernului, prin moţiunea simplă depusă miercuri, la Senat,să negocieze cu Federaţia Rusă pentru stoparea creşterii preţului la gaze, păcură şi cărbune şi să prezinte în Parlament un program naţional de luptă împotriva sărăciei şi rapoarte asupra stării de sănătate a tinerei generaţii.
  Textul moţiunii „Stop degradării nivelului de trai, stop iresponsabilităţii din sectorul energetic!”, semnată de 39 de senatori PSD şi PC, are ca motto articolul 47 din Constituţie, potrivit căruia “Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică si de protecţie socială,de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”.

Semnatarii moţiunii solicită Guvernului să ia măsuri „imediate” pentru protejarea puterii de cumpărare a cetăţenilor cu venituri medii şi mici şi instituirea unor mecanisme specifice de compensare a cheltuielilor cu întreţinerea locuinţei pentru cei aflaţi sub pragul sărăciei.

De asemenea, Guvernul trebuie să coreleze etapizat veniturile populaţiei cu valoarea coşului minim de consum lunar calculat de INS, astfel încât nici o pensie şi nici un salariu să nu fie sub această valoare.

Ei mai vor iniţierea unor negocieri reale cu Federaţia Rusă pentru stoparea creşterii preţului la gazele naturale, cărbunele, păcura importate şi promovarea participării României în proiecte alternative de transport al hidrocarburilor către Europa de Vest.

Semnatarii mai solicită Executivului finalizarea strategiei din domeniul energetic în conformitate cu noul pachet de legi pentru energie şi schimbări climatice la nivel european.

Guvernului i se cere să coreleze în 3 luni dezechilibrele majore în materie de salarizare în cadrul sectorului bugetar, prin elaborarea şi prezentarea în Parlament spre dezbatere şi adoptare a unui proiect de lege de instituire a unui sistem unic de salarizare a personalului bugetar.

Legea solicitată va trebui să găsească un echilibru just între importanţa socială a diferitelor sectoare de activitate pe de o parte, şi nivelul pregătirii, complexitatea şi calitatea sarcinilor îndeplinite, responsabilitatea asumată şi performanţa profesională, pe de altă parte. Legea trebuie să instituie un raport echitabil între valoarea minimă şi maximă a salariului din sectorul bugetar;

PSD şi PC mai solicită reducerea, la nivelul anului 2008, a tuturor cheltuielilor guvernamentale cu echivalentul a două miliarde de euro şi introducerea unui mecanism de supraveghere şi control al execuţiei bugetului consolidat, prin prezentarea trimestrială în Parlament a unui raport preliminar cu privire la gestiunea cheltuielilor bugetare.

Ei mai cer Guvernului să prezinte în Parlament un program naţional actualizat de luptă împotriva sărăciei şi a sărăciei severe, cu măsuri concrete şi etape de derulare, precum şi cu responsabilităţi concrete ale instituţiilor statului implicate.

De asemenea, Guvernul trebuie să prezinte în Parlament, la interval de trei luni, un raport privind starea de sănătate a tinerei generaţii din România şi aprobarea unui program naţional de măsuri pentru asigurarea securităţii alimentare a acesteia.

PSD şi PC cer Guvernului stoparea imediată a majorării preţului la gaze naturale din producţia internă şi utilizarea sumelor colectate pe seama ultimei majorări, într-un fond destinat protejării populaţiei.

PSD şi PC cer Guvernului să promoveze Programul de reabilitare termică a clădirilor multietajate prin suportarea de la bugetul de stat şi bugetele locale a costurilor aferente populaţiei aflată sub pragul de sărăcie.

Senatorii social-democraţi şi conservatori constată că România se îndepărtează „tot mai mult” de principiile modelului european şi că accentuarea derapajelor economice şi sociale de pe parcursul anului 2007 reprezintă consecinţa incoerenţei politicilor aplicate, „economia românească ajungând mult mai vulnerabilă decât acum trei ani”.

„Putem afirma astăzi, cu mâhnire, că România a ratat startul integrării în Uniunea Europeană”, susţine moţiunea.

Documentul mai arată că regimul politic de dreapta, reprezentat de tandemul Tăriceanu-Băsescu, va rămâne în istorie ca exemplu de lipsă de performanţă în gestionarea politicilor publice.

„Extinderea fenomenului de corupţie fără condamnarea în instanţă a vreunui corupt, polarizarea societăţii într-o manieră străină modelului european, lipsa de eficienţă şi instabilitatea în funcţionarea instituţiilor statului, înlocuirea criteriilor de competenţă cu cel al ataşamentului faţă de partide şi conducătorii acestora, accentuarea decalajelor externe şi izolarea României în plan extern reprezintă doar câteva elemente caracteristice evoluţiilor din societatea românească în ultimii trei ani”, precizează semnatarii moţiunii PSD-PC.

Ei susţin că investiţiile directe în economie sunt din ce în ce mai puţine, iar deficitul de cont curent a depăşit nivelul de avarie. De asemenea, moţiunea precizează că nivelul inflaţiei are un nivel de 7,26%, cu 0,69 puncte procentuale peste inflaţia înregistrată la finele anului 2007.

„Scopul acestei moţiuni este, pe de o parte, acela de a trage un semnal de alarmă în legătură cu impactul direct pe care derapajele macroeconomice îl au asupra agravării fenomenului de sărăcie în România, prin scăderea drastică a puterii de cumpărare a persoanelor cu venituri mici şi medii, iar, pe de altă parte, de a solicita Guvernului să acţioneze urgent în sensul limitării extinderii acestui fenomen”, mai spun senatorii PSD şi PC.

Ei susţin că guvernarea s-a manifestat ca o “putere fără soluţii”, atunci când este vorba despre menţinerea nivelului de trai al marii majorităţi a populaţiei, dar susţine cu zel orice iniţiativă menită să redistribuie beneficiile creşterii economice,exclusiv în folosul clientelei politice.

De asemenea, PSD şi PC menţionează preţurile au crescut spectaculos: la gaze naturale cu 100%, la pâine cu 80%, la apă şi canal cu 80%, la lapte cu 75%, la energie termică 60-100%, la carne cu 60%, la ulei cu 45%, la energie electrică cu 19%.

Ei susţin că anticipează o majorare a preţurilor în anul 2008 cu 30% la pâine, 10-30% la gaze naturale, la energie eletrică şi termică cu 10%, la carne, mezeluri şi lapte cu 30%. De asemenea, senatorii PSD şi PC precizează că va creşte şi preţul gazelor naturale, cărbune etc.

Semnatarii moţiunii arată că „lipsa unei strategii coerente în domeniul energetic, abandonarea sau blocarea proiectelor de interes major, lipsa competitivităţii, managementul iresponsabil şi neperformant, toate acestea asociate unei politici externe păguboase, au generat derapaje cu consecinţe grave atât în plan micro, cât şi macroeconomic”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moţiune: PSD şi PC cer Guvernului să negocieze cu Federaţia Rusă stoparea creşterii preţului la gaze.
 Vizualizări articol: 484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moţiune: PSD şi PC cer Guvernului să negocieze cu Federaţia Rusă stoparea creşterii preţului la gaze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare de pui cu varză de Bruxelles 2 porţii - 40 minute 10 aripioare de pui500g varză de Bruxelles50g unt50ml ulei (pref. măsline)50g ardei gras roşu1 lămâie± sare, piper Varza se opăreşte 1-2 minute în apă clocotită cu puţină sare, apoi se... Citeşte