Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 feb 2008 - Anul XIII, nr. 42 (3723)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiectul MIRA pentru infiinţarea Poliţiei locale, supus dezbaterii publice

Miercuri, 20 Februarie 2008 (15:40:24)

Poliţia Locală, ca structură ce înlocuieşte Poliţia Comunitară, va avea atribuţii sporite în domeniul circulaţiei rutiere, dar va putea sancţiona şi încălcarea normelor în construcţii, urbanism, protecţia mediului şi comerţ, potrivit unui proiect al MIRA, supus, miercuri, dezbaterii publice.
  Proiectul de lege prevede înfiinţarea de structuri de Poliţie Locală, ca servicii publice de interes local, cu posibilitatea înfiinţării de astfel de structuri la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ, al municipiului Bucureşti, al sectoarelor acestuia, precum şi la nivelul celorlalte unităţi administrativteritoriale.

"Poliţia Locală se poate înfiinţa fie ca un serviciu public de interes local cu personalitate juridică, fie ca un compartiment distinct fără personalitate juridică, în cadrul aparatului de specialitate al primarului. În virtutea respectării principiului autonomiei locale, toate autorităţile administraţiei publice locale pot alege forma juridică de constituire a Poliţiei Locale care corespunde cel mai bine nevoilor şi posibilităţilor de finanţare ale fiecăreia", se arată în nota de fundamentare a proiectului pentru adoptarea actului normativ propus de MIRA, publicată pe site-ul ministerului.

Documentul menţionează că atribuţiile Poliţiei Locale sunt semnificativ mai ample, fiind prevăzute noi domenii de competenţă, pe lângă cele deja în vigoare.

"Astfel, în domeniul circulaţiei rutiere, Poliţia Locală va dirija circulaţia în intersecţiile semaforizate din localităţile urbane, va sancţiona contravenţiile statice, cele săvârşite în zonele rezidenţiale şi pe sectoarele de carosabil unde se execută lucrări. Totodată, Poliţia Locală va integra compartimentele din aparatul de specialitate al primarului responsabile cu inspecţia şi controlul în construcţii, urbanism, protecţia mediului şi comerţ, consolidând capacitatea de acţiune în aceste domenii", se arată în nota de fundamentare.

În plus, Poliţia Locală va sprijini Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor în activitatea de teren a acestora, ceea ce va permite o mai bună aplicare a prevederilor legale specifice, notează sursa citată.

În ceea ce priveşte relaţia dintre atribuţiile Poliţiei Locale şi cele ale altor structuri de ordine publică, acestea sunt delimitate mai precis, iar cadrul de cooperare la nivel local între Poliţia Locală, Poliţia Română şi Jandarmeria Română este consolidat.

Astfel, se creează posibilitatea integrării patrulelor de ordine publică ale Poliţiei Locale în sistemul integrat de menţinere a ordinii publice pe raza fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

Totodată, comisia locală de ordine publică va aviza consultativ Planurile de ordine şi siguranţă publică ale unităţilor administrativ teritoriale, în care sunt integrate forţele tuturor structurilor cu atribuţii în acest domeniu.

"Personalul Poliţiei Locale va fi format din funcţionari publici şi personal contractual. În vederea operaţionalizării serviciilor de Poliţie Locală vor putea fi detaşaţi poliţişti din cadrul unităţilor teritoriale ale Poliţiei Române. Atribuţiile din domeniile circulaţiei rutiere, ordinii publice, inspecţiei şi controlului vor fiexercitate exclusiv de funcţionari publici. Pregătirea acestora în domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi siguranţei rutiere pe drumurile publice se va face în instituţiile subordonate Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, sau de către alte instituţii acreditate, conform legii Proiectul de lege conţine prevederi specifice referitoare la uzul de armă", se arată ţn documentul citat.

Finanţarea va fi asigurată din subvenţii de la bugetele locale şi venituri proprii.

Înfiinţarea noii structuri este determinată de insuficienţa atribuţiilor Poliţiei Comunitare.

Astfel, atribuţiile poliţiei comunitare nu sunt delimitate clar de cele ale altor structuri cu responsabilităţi de inspecţie şi control din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi de cele ale unităţilor teritoriale ale Poliţiei Române sau Jandarmeriei Române, capacitatea de pregătire şi instruire a personalului din poliţiile comunitare este redusă şi lipsesc prevederile specifice în acest sens.

Totodată, lipsesc reglementări specifice privind uzul de armă.

Până în prezent, au fost înfiinţate Poliţii Comunitare în 176 de municipii şi oraşe (din 319) şi în 161 comune (din 2847 existente), cu peste 14.000 de angajaţi, împărţiţi în mod egal în funcţionari publici şi personal contractual. În privinţa serviciilor publice de pază a obiectivelor de interes judeţean, acestea sunt înfiinţate în 14 judeţe.

Există şi două situaţii atipice în judeţele Ilfov şi Arad, unde, în subordinea consiliului judeţean, funcţionează structuri de "poliţie comunitară" care au atribuţii pe linie de pază, conform legii, dar şi pe linie de ordine publică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul MIRA pentru infiinţarea Poliţiei locale, supus dezbaterii publice .
 Vizualizări articol: 1235 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Proiectul MIRA pentru infiinţarea Poliţiei locale, supus dezbaterii publice5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare de pui cu varză de Bruxelles 2 porţii - 40 minute 10 aripioare de pui500g varză de Bruxelles50g unt50ml ulei (pref. măsline)50g ardei gras roşu1 lămâie± sare, piper Varza se opăreşte 1-2 minute în apă clocotită cu puţină sare, apoi se... Citeşte