Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2008 - Anul XIII, nr. 25 (3706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană îi scrie lui Băsescu cu P.S. referitor la Flota, casa din Mihăileanu, incendierea navelor

Joi, 31 Ianuarie 2008 (17:30:17)

Liderul PSD, Mircea Geoană, i-a trimis, joi, o nouă scrisoare preşedintelui Traian Băsescu privind introducerea votului uninominal, care are şi un P.S. cu referiri la dosarul Flota, casa din strada Mihăileanu, clientela politică a Cotroceniului şi incendierea a zeci de nave în porturi străine.
  "Domnule preşedinte, scrisoarea a II-a pe care am primit-o din partea dumneavoastră mi-a creat un sentiment de nedumerire. Probabil că, aşa cum aţi încurcat destinatarii altei scrisori, nu aţi avut răgazul să citiţi cu atenţie scrisoarea pe care v-am trimis-o pe data de 30 ianuarie 2008", îşi începe Geoană scrisoarea, remisă agenţiei MEDIAFAX de Biroul de presă al PSD.

Liderul PSD îşi exprimă regretul că şeful statului nu a avut răbdarea să aştepte răspunsul PSD în urma deciziei Curţii Constituţionale care va conţine soluţiile pentru ca România să aibă un vot uninominal conform exigenţelor constituţionale şi dorinţelor românilor.

"Din acest motiv, mă văd nevoit să reiau: singura soluţie pentru a avea vot uninominal în 2008 este rezolvarea rapidă a obiecţiilor de neconstituţionalitate ridicate de către Curtea Constituţională ca urmare a solicitării dumneavoastră", îi scrie Geoană lui Băsescu.

Mircea Geoană precizează că singurul loc în care această problemă poate fi rezolvată este Parlamentul.

"Prin propunerea pe care PSD o va face în Parlament vom rezolva atât problema de constituţionalitate, cât şi problema ca toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale. Este soluţia corectă în baza căreia PSD a adunat 1 milion de semnături, soluţia pe care înţeleg că Partidul Democrat-Liberal o sprijină, deşi a votat împotriva ei în Comisia de Cod electoral şi soluţia căreia Guvernul liberal i se opune", adaugă liderul PSD.

El susţine că rediscutarea unui alt proiect de lege nu ar însemna decât amânarea introducerii votului uninominal, iar dacă în această sesiune parlamentară nu va fi adoptată o lege, nu vor putea avea loc alegeri pe sistemul uninominal în anul 2008.

Geoană mai susţine că social-democraţii vor ca anul acesta să aibă loc alegeri pe un sistem de vot uninominal atât pentru Parlament, cât şi pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, ceea ce va crea

"În acest fel, vom fi create condiţiile de reformă cuprinzătoare a clasei politice, la nivel central şi local.

"PSD îşi va respecta angajamentele privind adoptarea votului uninominal. Vă invit să vă alăturaţi PSD în susţinerea variantei noastre care va reflecta voinţa românilor. De asemenea, vă adresez un apel ca după ce veţi lectura proiectul nostru, să instructaţi reprezentanţii partidului pe care îl conduceţi pentru a-l sprijini în Parlament", îi mai scrie liderul PSD şefului statului.

Geoană apreciază că "acest schimb epistolar şi acest ton nepotrivit aduce deservicii întregului program de reformă a clasei politice", riscând să compromită şi ultimul mare proiect politic constructiv din cursul mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu.

"Opinia publică aşteaptă un dialog constructiv şi mai multă implicare şi responsabilizare din partea preşedintelui ţării pentru problemele reale legate de declinul economiei, de scăderea nivelului de trai ca urmare a eşecului programului de guvernare al Alianţei D.A., nu scandaluri politice fără sfârşit", îşi încheie Geoană scrisoarea.

El adaugă însă şi un P.S.: "Nu aş fi dorit să aduc astfel de subiecte triviale în dialogul dintre instituţia Preşedintelui, pe care o respect, şi instituţia Opoziţiei. Însă, atacul nedemn al omului politic Traian Băsescu, cuprins într-o scrisoare care poartă antetul Preşedintelui României, mă obligă să vă dau un răspuns. Votul uninominal e mult mai bun decât sistemul pe listă şi el va fi adoptat prin contribuţia decisivă a PSD. Votul uninominal va face o curăţenie importantă şi salutară în clasa politică românească. Dar, vă aduceţi aminte probabil că sistemul de vot uninominal nu a generat nici o sancţiune pentru candidatul cercetat penal în dosarul Flota, pentru primarul care şi-a făcut singur cadou o casă în strada Mihăileanu, care a transformat bordura în afacerea anului pentru clientela politică a Cotroceniului, ori pentru fostul căpitan de marină care a dat foc la zeci de nave prin porturi străine. Iată o chestiune asupra căreia merită să reflectăm: cu ce am putea completa votul uninominal astfel încât reforma clasei politice româneşti să fie deplină…"

Băsescu le-a trimis, marţi, scrisori tuturor liderilor partidelor parlamentare, pentru a le cere să susţină adoptarea votului uninominal majoritar în două tururi de scrutin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană îi scrie lui Băsescu cu P.S. referitor la Flota, casa din Mihăileanu, incendierea navelor .
 Vizualizări articol: 480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană îi scrie lui Băsescu cu P.S. referitor la Flota, casa din Mihăileanu, incendierea navelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cremă de legume cu pui 6 porţii - 70 minute 400g piept de pui 2 cepe 2 morcovi 1 ţelină mică 1 conopidă mică 1 ardei gras 1 rădăcină pătrunjel 100g unt 1 leg. pătrunjel •± sare, piper Curăţaţi legumele, spălaţi-le bine, tăiaţi-le în... Citeşte