Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2008 - Anul XIII, nr. 7 (3688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu refuză invitaţia lui Băsescu la discuţia privind Justiţia din motive constituţionale

Joi, 10 Ianuarie 2008 (13:43:22)

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a decis să refuze invitaţia primită pentru joi din partea preşedintelui Traian Băsescu la o discuţie pe tema nominalizării ministrului Justiţiei, considerând că şeful statului nu are atribuţii constituţionale în respingerea nominalizării unui ministru.
  "Premierul a decis să refuze invitaţia preşedintelui, deoarece şeful statului nu are dreptul constituţional de a respinge propunerea de numire în funcţie a unui ministru", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse liberale.

Tăriceanu a discutat, în cursul zilei de miercuri, cu consilierii săi străini pe probleme de imagine, iar joi a avut noi discuţii telefonice cu aceştia, convenind să refuze invitaţia preşedintelui, au afirmat sursele citate.

Surse PNL au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că majoritatea membrilor conducerii formaţiunii liberale au discutat telefonic cu premierul Tăriceanu, sugerându-i acestuia că ar fi bine să nu dea curs invitaţiei şefului statului.

De asemenea, Tăriceanu a fost sfătuit să ceară preşedintelui să facă publice problemele legate de nominazarea Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei, în condiţiile în care premierul a anunţat deja că nu va renunţa la această nominalizare.

Au fost şi păreri mai tranşante din partea vicepreşedinţilor PNL, care au calificat atitudinea lui Băsescu drept "o nouă golănie" a acestuia, apreciind că trebuie ignorată.

Băsescu l-a invitat pe Tăriceanu la o discuţie pe această temă, programată pentru joi, 10 ianuarie, ora 18.30, exprimându-şi regretul pentru că nu a fost consultat de către primul-ministru la desemnarea Noricăi Nicolai pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Conform unei declaraţii de presă remise miercuri de către purtătorului de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, preşedintele regretă faptul că nici ulterior premierul nu a dorit ca, împreună cu el, să găsească "o soluţie care să dea un plus de credibilitate actului de justiţie din România".

Vicepreşedinţii PNL i-au sugerat premierului Călin Popescu Tăriceanu să nu meargă la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şeful statului, şi să-i solicite lui Traian Băsescu să spună public ceea ce are de spus în legătură cu nominalizarea Noricăi Nicolai pentru fotoliul de ministru al Justiţiei.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, premierului Călin Popescu Tăriceanu, într-o scrisoare, să renunţe la propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, deoarece percepţia publică negativă asupra faptelor acesteia nu duce la creşterea încrederii în justiţie.

"Stimate domnule prim-ministru, prin prezenta vă solicit să renunţaţi la propunerea de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece percepţia publică negativă cu privire la fapte anterioare în care doamna Nicolai a fost implicată în calitate de senator nu este de natură să conducă la creşterea încrederii în justiţia din România, nici în rândul populaţiei, şi nici în rândul partenerilor noştri externi", se arată în scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu, remisă, marţi, agenţiei MEDIAFAX de Biroul de presă al Preşedinţiei.

Miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare de răspuns în care susţine că şeful statului nu poate cere o altă persoană pentru funcţia de ministru din simplul motiv că nutreşte "o antipatie politică şi personală" faţă de cea nominalizată şi respinge cererea de a prezenta o altă propunere.

Premierul i-a scris preşedintelui că nu există niciun argument de natură legală care să justifice retragerea propunerii de numire a Noricăi Nicolai şi i-a solicitat să o numească "cât mai curând posibil" pe aceasta în funcţia de ministru al Justiţiei.

Totodată, Tăriceanu i-a amintit preşedintelui de cazuri controversate în care a fost implicat, ca primar general, precum dosarul Flota şi casa din strada Mihăileanu. Premierul a arătat că au fost invocate doar "percepţii" legate de un incident în care a fost implicată Norica Nicolai, ignorând capacitatea profesională şi cunoştinţele acesteia în domeniul justiţiei, şi a arătat că în categoria argumentelor de imagine, dacă se discută despre aşa ceva, trebuie incluse şi cazurile controversate în care a fost implicat şeful statului, în perioada în care conducea Primăria Generală a Capitalei, respectiv Dosarul Flota şi casa din strada Mihăileanu.

Conform Deciziei Curţii Constituţionale 356/2007, preşedintele României nu are drept de veto, dar are dreptul să verifice dacă persoana nominalizată pentru funcţia de ministru îndeplineşte "condiţiile de corespundere în funcţie" şi poate cere primului-ministru să renunţe la propunerea formulată şi să facă o nouă nominalizare. Curtea Constituţională subliniază că respingerea candidaturii la funcţia de ministru trebuie să fie "motivată".

Decizia Curţii Constituţionale a fost formulată ca răspuns la sesizarea premierului Tăriceanu în legătură cu refuzul preşedintelui Băsescu din primăvara lui 2007 de a-l numi pe Adrian Cioroianu în funcţia de ministru de Externe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu refuză invitaţia lui Băsescu la discuţia privind Justiţia din motive constituţionale.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu refuză invitaţia lui Băsescu la discuţia privind Justiţia din motive constituţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tortino 6 porţii - 60 minute 175g ciocolată amară150g unt75g zahăr6 gălbenuşuri3 albuşuri75g făină Topiţi ciocolata şi untul la foc mic. Bateţi gălbenuşurile cu zahărul, până când obţineţi o compoziţie cremoasă. Adăugaţi... Citeşte