Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 nov 2007 - Anul XII, nr. 266 (3640)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele afiliate la Federaţia Educaţiei Naţionale încep, luni, protestele

Duminică, 11 Noiembrie 2007 (18:07:41)

Sindicatele afiliate la Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) încep, luni, protestele, acuzând Ministerul Educaţiei de "indiferenţă" faţă de deschiderea conflictului de muncă de către FEN.
 
  Ca urmare a indiferenţei manifestate de Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului fată de deschiderea de către Federaţia Educaţiei Naţionale a conflictului de muncă, organizaţia noastră a decis trimitaterea solicitării de arbitraj la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse", se arată într-un comunicat al FEN remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit conducerii FEN, depunerea "pripită" a Contractului de muncă, vineri, la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) pentru înregistrare răspunde doar la unul din cele patru motive de conflict invocate de sindicat.

"Simpla înregistrare la MMFES nu înseamnă şi intrarea în vigoare a contractului (este necesară publicarea în MO) şi nu poate împiedica continuarea procedurilor de derulare a conflictului de muncă începute marţi, 06.11.2007, dată la care nu exista niciun Contract colectiv de muncă în executare pentru ramura învăţământ. Ministerul Educaţiei şi Guvernul nu pot fi exonerate de răspunsul pe care trebuie să-l dea şi celorlalte revendicări ale noastre", se menţionează în comunicat.

Conducerea federaţiei consideră că orice încercare a Ministerului Muncii de a priva FEN de drepturile legale de acţiune şi protest sindical nu va fi decât "o recidivă a atitudinii abuzive şi în afara legii", precizând că această situaţie va fi adusă la cunoştinţa Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi Comisiei Europene.

"Vom face cunoscut forurilor europene şi Internaţionalei Educaţiei încălcările grave ale regulilor şi legislaţiei parteneriatului social de către un guvern care, pretinzându-se liberal, a reinstaurat de fapt practicile comuniste cele mai odioase", mai arată FEN în comunicat.

Preşedintele FEN, Cătălin Croitoru, susţine că modul în care ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei îi tratează pe angajaţii din sistem este "jignitor".

"Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nu vrea să respecte niciun fel de lege. Nici măcar în momentul în care se anunţă deschiderea conflictului de muncă. Este jignitor modul în care ministrul Cristian Adomniţei înţelege să-i trateze pe angajaţii sistemului de care răspunde", arată Cătălin Croitoru.

În paralel cu trimiterea solicitării de arbitraj, organizaţiile teritoriale ale FEN vor începe, de săptămâna viitoare, protestele la nivel judeţean. Astfel, potrivit FEN, luni, membrii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Sibiu se vor afla în grevă de avertisment. Aceştia vor fi urmaţi, marţi, de profesorii din Caraş-Severin, apoi, miercuri, de cei din Galaţi, joi va fi organizată greva de avertisment la Satu Mare, iar vineri, la Timiş.

"Sindicatele afiliate FEN au luat această hotărâre pentru a nu perturba foarte mult orarul la clase. Sperăm ca ministrul Adomniţei să înţeleagă demersul nostru şi să nu ne oblige să ajungem la proteste naţionale. De asemenea, îi invităm pe toţi salariaţii sistemului, indiferent de sindicat, care consideră că protestul nostru este motivat, să ni se alăture. Drepturile pentru care luptăm privesc pe toţi salariaţii sistemului şi considerăm că moral este să ne bucurăm de solidaritatea şi participarea tuturor la aceste acţiuni, indiferent de apartenenţa sindicală. Împreună vom câştiga!", susţine Cătălin Croitoru în comunicatul citat.

Federaţia Educaţiei Naţionale anunţa, în 5 noiembrie, că va declanşa conflictul de muncă, apreciind că Ministerul Educaţiei amână înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă, iar acordul privind elaborarea unei legi a salarizării care să elimine discrepanţele între categoriile de bugetari nu a fost respectat.

"FEN a luat această decizie în urma analizei realizate în cadrul Consiliului Naţional Extraordinar de vineri, principalele motive fiind inexistenţa unui Contract colectiv pe ramură şi tergiversarea, nemotivată şi iegală, de către Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a înregistrării Contractului colectiv de muncă unic pe ramura învăţământ care este deja semnat de trei federaţii reprezentative pe ramură", arăta federaţia într-un comunicat.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor este nerespectarea Acordului încheiat între organizaţiile sindicale şi Guvernul în noiembrie 2005 privind elaborarea unei noi legi a salarizării personalului bugetar care să regelementeze discrepanţele "nejustificate" şi care "frizează bunul simţ între salariile diferitelor categorii de bugetari".

"Refuzul Guvernului de a răspunde favorabil solicitărilor repetate ale FEN cu privire la negocierea majorărilor salariale pentru anul 2008 înainte de aprobarea bugetului şi corelarea acestora cu hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Bucureşti, în procesul intentat de FEN, în vederea identificării fondurilor necesare pentru asigurarea salariului minim de 880 de lei garantat prin Contractul Colectiv de Muncă unic la nivel naţional 2007-2010 pentru personalul din învăţământ aflat pe funcţii sau posturi care necesită studii superioare", este un alt motiv al declanşării conflictului, după cum spun sindicaliştii.

Sindicaliştii FEN mai cer Guvernului să asigure fondurile necesare pentru ca majorarea suplimentară de zece la sută, acordată de la 1 octombrie pentru personalul didactic cu gradul I, să fie aplicată pentru întregul personalul didactic de predare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele afiliate la Federaţia Educaţiei Naţionale încep, luni, protestele.
 Vizualizări articol: 692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele afiliate la Federaţia Educaţiei Naţionale încep, luni, protestele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei