Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 nov 2007 - Anul XII, nr. 266 (3640)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La adunarea PLD, Băsescu s-a plâns că oligarhii îl împiedică să informeze despre votul uninominal

Duminică, 11 Noiembrie 2007 (17:43:32)

Preşedintele Traian Băsescu s-a plâns, duminică, la Iaşi, unde a participat la adunarea electorală a PLD, că nu este lăsat de oligarhi să explice românilor de ce trebuie să opteze, la referendumul din 25 noiembrie, pentru sistemul de vot uninominal pe care l-a propus.
 
"Este dificil să-i informez pe români, şi nu pentru că aceştia ar înţelege greu, ci pentru că s-a creat un baraj informativ, astfel încît alegătorii să nu afle despre referendum sau că vor avea posibilitatea să voteze altceva decât doresc oamenii politici. (...) Până şi televiziunea publică a acceptat o singură apariţie a preşedintelui pentru a explica votul uninominal. Aceasta dovedeşte câtă teamă şi opoziţie există la schimbare şi câtă influenţă are oligarhia politică de astăzi. Îşi permit, într-un stat democratic, să obstrucţioneze, ceea ce este de neconceput, comunicarea şi informarea românilor cu privire la referendumul din 25 noiembrie”, a declarat Băsescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, şeful statului a criticat actuala clasă politică din România, subliniind că aceasta şi-a atins limitele şi este expirată.

"Avem o clasă politică expirată, care nu poate fi totuşi acuzată că nu şi-a dus la îndeplinire mandatul. (...) A dus România în NATO şi UE, a transformat economia de comandă într-o economie de piaţă, dar acestea nu sunt suficiente pentru a ne asigura un viitor mai bun. Sunt foarte multe lucruri pe care această clasă politică a fost incapabilă să le realizeze, cum ar fi o reformă în sănătate, agricultură, educaţie şi justiţie. Avem procurori foarte buni atunci cînd întocmesc dosare unor persoane fără legătură cu politica, dar care fac greşeli procedurale când se ocupă de oameni politici sau magnaţi. S-a ajuns ca interesele de grup să fie mai mari decît interesele poporului. Am văzut un lung şir de legi şi ordonanţe emise pentru grupurile clientelare. Au apărut interese trans-partinice, asistăm la o cârdăşie între oameni politici, oameni de afaceri şi moguli media", a spus Băsescu.

În opinia sa, această "cârdăşie" sărăceşte şi frânează, face ca Parlamentul să promulge legi împotriva interesului public, face să apară alianţe politice împotriva naturii.

"Fie că vorbim de PSD-PNL-PRM-UDMR, fie că vorbim de Iliescu-Hrebenciu-Tăriceanu, sunt alianţe împotriva naturii, care au o singură justificare: corupţia şi primatul interesului de grup”, a subliniat Băsescu.

El i-a criticat şi pe analiştii politici care găsesc justificări actualei construcţii politice ce conduce România.

"Am văzut analişti politici care justifică talentul negocierii între cei enumeraţi. Nu este adevărat, nu aceasta înseamnă politică. Singurul compromis acceptabil este cel în interes public, nu în interesul de grup”, a arătat Traian Băsescu.

El a prezentat noul sistem de vot ca pe o soluţie radicală pentru curăţarea clasei politice din România.

"Incapacitatea partidelor de a se reforma în interior poate fi suplinită prin introducerea votului uninominal în două tururi. Partidele vor fi obligate să-şi deschidă porţile, vor veni oameni capabili să atragă voturi, în locul celor care-şi cumpărau locurile cu bani. Noul sistem politic va genera guvernări solide, în stare să impună un ritm susţinut al reformelor. (...) Dacă alegerile din 2008 se vor face după acest sistem, vom putea spune că s-a terminat tranziţia democraţiei în România şi că aceasta s-a aşezat pe temelii solide”, a mai spus preşedintele.

La finalul discursului, Băsescu a fluturat un steag tricolor, în aplauzele membrilor şi simpatizanţilor PLD din sală. După aproximativ 20 de minute, preşedintele a părăsit adunarea şi s-a îndreptat către aeroportul din Iaşi.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, duminică, în jurul orei 13,00, la Iaşi, unde a participat la adunarea electorală a PLD, la Casa Sindicatelor din municipiu.

La adunarea PLD au participat aproximativ 1.300 de persoane, membri şi simpatizaţi ai PLD, în frunte cu preşedintele partidului, Theodor Stolojan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La adunarea PLD, Băsescu s-a plâns că oligarhii îl împiedică să informeze despre votul uninominal.
 Vizualizări articol: 739 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La adunarea PLD, Băsescu s-a plâns că oligarhii îl împiedică să informeze despre votul uninominal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei