Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 52 (8581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Întâlniri cu scriitori şi autori francofoni suceveni, organizate de Alianța Franceză din Suceava

Luni, 4 Martie 2024 (09:05:44)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alianța Franceză din Suceava continuă seria de întâlniri cu scriitori şi autori francofoni suceveni, marți, 5 martie 2024, ora 17.00, serie desfăşurată sub genericul Rencontres-lectures avec des écrivains francophones de Bucovine.

Gazda acestor după-amiezi culturale este scriitorul şi artistul vizual Constantin Severin, personalitate de marcă a Bucovinei, care îşi propune să aducă în atenţia publicului sucevean evenimente editoriale şi autori care s-au remarcat şi implicat în viaţa culturală a Sucevei şi Bucovinei.

Întâlnirea din această săptămână o are ca invitată pe prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, lingvist, semiotician, specialist în analiza discursului, militantă pentru învățământul în limba franceză și promovarea francofoniei în România şi în lume. Director al Centrului de Cercetare Analiza Discursului (CADISS) şi al revistei ştiinţifice ANADISS, director al bibliotecii universitare, Sanda-Maria Ardeleanu este președintă de onoare a Alianței Franceze din Suceava.

Tema întâlnirii este „De l’Unes langue à l’Imaginaire linguistique francophone”, invitata fiind o puternică susţinătoate a plurilingvismului şi varietăţii lingvistice în cadrul larg al dinamicii şi evoluţiei limbilor. O expoziţie de carte de autor, dar şi de volume coordonate sau redactate în colaborare cu alţi autori, va constitui baza de dialog şi lectură a evenimentului.

Publicul prezent la această întâlnire va afla ce presupune expresia „faire école”, prof. Ardeleanu făcând parte dintr-o echipă valoroasă de lingvişti ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Aşa după cum obişnuieşte adesea să spună prof. Ardeleanu, citându-l pe lingvistul francez André Martinet, „imaginarul lingvistic francofon reprezintă o invitaţie lansată contemporanilor de a-şi trăi împreună şi, în egală măsură, distinct, vieţile şi limbile lor”. 

Prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu este decorată cu Ordinul Naţional Legiunea de Onoare în grad de Cavaler pentru serviciile aduse francofoniei şi relaţiilor culturale şi intelectuale dintre România şi Franţa. În 2018, i-au fost acordate de către Consiliul Judeţean Suceava diploma şi medalia Meritul Bucovinei pentru întreaga activitate, iar în 2022, Primăria Municipiului Suceava i-a acordat Premiul şi Diploma de Excelenţă pentru aşezarea Sucevei pe harta francofoniei mondiale prin înfiinţarea Alianţei Franceze şi pentru strălucita carieră universitară. Mai multe informații și documente despre această activitate pot fi consultate pe adresa de Facebook a Alianței Franceze din Suceava, precum și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întâlniri cu scriitori şi autori francofoni suceveni, organizate de Alianța Franceză din Suceava.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Întâlniri cu scriitori şi autori francofoni suceveni, organizate de Alianța Franceză din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei