Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 52 (8581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sala de Artă „Elena Greculesi”

„In Memoriam Alex Ștefănescu”, eveniment cultural, astăzi, la Biblioteca Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, va avea loc astăzi, la ora 12:00, acțiunea culturală „In Memoriam Alex Ștefănescu”. Vor lua cuvântul: Elena Brândușa Steiciuc, Doina Cernica, Mihai Pânzaru  - PIM, Ioan Manole, Constantin Hrehor, Alexandru Ovidiu Vintilă. Intrarea este liberă.

Vă reamintim că duminică, 25 februarie 2024, s-a stins din viață Alex Ștefănescu, renumit critic, istoric literar și publicist, care a învățat și a debutat în literatură la Suceava.

Alex Ștefănescu a murit la vârsta de 76 de ani, lăsând în urmă o vastă operă literară, de la celebra „Istoria literaturii române contemporane” la seria de jurnale, pentru care a primit și premiul Uniunii Scriitorilor.

„Cărturar adevărat, de o rară noblețe, tezaurizat în inimile multor scriitori ai Bucovinei și nu numai. Iubea cu patimă acest Nord al istoriei. Critic și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977. A fost unul dintre cei mai cunoscuți și mai carismatici oameni de cultură din literatura română a acestor timpuri. La prestigiosul liceu <Ștefan Cel Mare>din Suceava, liceul adolescenței sale, steagurile ar trebui coborâte și să tacă în bernă”, susține poetul și jurnalistul sucevean Ioan Manole.

Alex Ștefănescu (Alexandru Ștefănescu), critic literar şi prozator, s-a născut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj. A absolvit liceul la Suceava, în 1965, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii din Bucureşti (1965-1970).

A debutat în 1965, cu poezie, în ziarul „Zori noi” din Suceava, iar în critică în 1970, cu un articol despre Dimitrie Stelaru, apărut în "Luceafărul". Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1977.

O scurtă perioadă a fost profesor, după care a intrat în presă, fiind redactor la publicațiile Tomis (1971-1974), Scânteia tineretului (1975-1982), Suplimentul literar-artistic al Scânteii tineretului (1982-1983), România liberă (1984-1986), Magazin (1987-1989). Din 1990 este redactor la România Literară, fiind şi redactor-şef al acestei reviste între 1995-2010. A fost, de asemenea, director la revista Zig-zag (1991-1994) şi redactor-şef la Flacăra (1996).

A publicat numeroase volume de critică literară, teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru, publicistică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „In Memoriam Alex Ștefănescu”, eveniment cultural, astăzi, la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„In Memoriam Alex Ștefănescu”, eveniment cultural, astăzi, la Biblioteca Bucovinei3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei