Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 142 (8366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Târgul de Sânziene se va deschide joi, pe esplanada din centrul Sucevei

Marţi, 20 Iunie 2023 (13:06:17)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Târgul de Sânziene, al meșterilor populari, va fi organizat în acest an în perioada 22 - 25 iunie. În Piața 22 Decembrie – esplanada Casei de Cultură din municipiul Suceava vor fi prezenți 30 de meșteri populari, atât din județul Suceava, cât și din țară. Organizată de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Suceava și Asociația „Produs în Bucovina”, manifestarea se desfășoară „în vederea stimulării meșterilor populari în producerea și valorificarea obiectelor meșteșugărești autentice, specifice zonelor etnografice din care provin, precum și pentru a promova meşteșugurile populare”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă.

În cadrul târgului vor avea loc ateliere de lucru de cioplitură în lemn, țesut și cusut, olărit, încondeiere ouă, prelucrare piei, confecționare coronițe din flori de sânziene etc, precum și programe cultural- artistice.  Trupa de Teatru de Păpuși a Centrului Cultural ”Bucovina” va prezenta joi, 22 iunie, de la ora 18.00, piesa „Dănilă Prepeleac”, iar vineri, 23 iunie, de la ora 11.00, piesa „Iedul cu trei capre”.

Joi va fi organizată și o expoziție de costume populare din recuzita meșterilor populari, prezentate pe panouri și manechine, cu ocazia „Zilei Universale a Iei”, având în centru cămașa cu altiță, element de identitate culturală în România, recent introdusă în Patrimoniul UNESCO.

Duminică, 25 iunie, va avea loc o reprezentație a grupului de copii ”Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței, coordonat de Ilaria Pușcă.

Despre semnificația sărbătorii de Sânziene, sau Drăgaica, experții de la Centrul Cultural „Bucovina” au explicat că Sânzienele se referă la trei elemente strâns legate între ele: sunt zânele, de obicei bune, extrem de harnice în noaptea de 23 spre 24 iunie, în Noaptea Sânzienelor; sunt florile galbene, care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, considerate în credința populară ca având atribute magice, de vindecare, aducătoare de noroc și de împlinire a viselor, substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume. Al treilea element este sărbătoarea religioasă creștin-ortodoxă din data de 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, când se celebrează și Hramul Sucevei. „Obiceiurile practicate în această zi sunt dedicate dragostei, soarelui şi muncilor agricole, specifice verii. În multe zone din ţară, în această noapte se aprind focuri pe dealuri, iar oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele și grajdurile”, se arată într-un comunicat remis de Centrul Cultural „Bucovina”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul de Sânziene se va deschide joi, pe esplanada din centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 1301 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Târgul de Sânziene se va deschide joi, pe esplanada din centrul Sucevei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei