Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 3 (8227)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

De Bobotează credincioșii din Bosanci s-au adunat la slujba de sfințire a apei, pornind apoi în procesiune prin comună

Vineri, 6 Ianuarie 2023 (16:03:15)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ziua marii sărbători a Botezului Domnului a fost mult așteptată și în acest an de către credincioșii din comuna Bosanci, care s-au străduit din răsputeri să ridice câte o cruce de gheață la fiecare biserică de parohie din localitate. Fierăstraiele au tăiat în ajun calupurile de gheață subțire procurată cu mare greutate și le-au dat forma crucilor care au luat drumul bisericilor din Bosanci și Cumpărătura. Bucuria celor care le-au croit și ridicat în preajma bisericilor și a credincioșilor a fost cu atât mai mare cu cât au putut păstra cu sfințenie străvechiul obicei al locului.

”Am venit să fac o fotografie cu crucea, să-i arăt mamei mele care nu poate veni aici. Eu nu aveam speranță, sinceră să fiu, să fie făcute crucile de gheață, pentru că e tare cald. Dar Dumnezeu ne-a ajutat și s-au putut face…”, ne-a spus Elena Bacrău din Bosanci. Crucile mici, mai mult simbolice, au împodobit altarul de piatră din curtea bisericilor. Respectând întru totul tradiția, cei din zona centrală a comunei s-au adunat, în frunte cu pompierii voluntari din Bosanci, în curtea Bisericii ”Sf. Gheorghe”, după ce pompierii au avut și de această dată un loc aparte, de cinste în biserică în timpul slujbei. Ei au căpătat acest statut respectabil după ce de zeci de ani ridică la Bobotează altarele cu cruci de gheață pentru bisericile din comună.

Sute de vase cu apă, aduse de acasă de credincioși, s-au adunat în jurul crucii de gheață, subțiată peste noapte de temperaturile nefiresc de mari, pentru a lua Agheasma Mare.

·        Cu apa sfințită, preoții și pompierii, însoțiți de credincioși, au plecat apoi în procesiune prin comună

Semnul sfințirii a fost dat de preot: ”Tu însuți dar, Iubitorule de oameni, Împărate, vino și acum prin pogorârea Sfântului Tău Duh, care sfințește toate, sfințește și apa aceasta!”, iar cântarea specifică marii sărbători a Bobotezei le-a adus oamenilor vestea sfințirii apei de către Mântuitor: ”În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, Căci glasul părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te.” După slujba de sfințire a apei, oficiată de preoții Ioan Bujoreanu și Nicolae Mihoc, credincioșii au plecat spre gospodăriile lor cu apa sfințită, în speranța și cu rugămintea către Bunul Dumnezeu ca necazurile să nu se abată asupra familiilor și locuințelor acestora.

Procesiunea a trecut apoi și a sfințit cele mai importante instituții ale comunei Bosanci. A fost vizitat în primul rând sediul remizei Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Bosanci, unde pompierii voluntari ai comunei au deschis de curând și un frumos muzeu sub îngrijirea conducerii serviciului. Însoțiți de cântări precum ”În Iordan botezându-te Tu, Doamne” şi strigarea liturgică ”Chiraleisa”, bosâncenii au arătat încă o dată sfințenia cu care păstrează datinile în care s-au născut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De Bobotează credincioșii din Bosanci s-au adunat la slujba de sfințire a apei, pornind apoi în procesiune prin comună.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De Bobotează credincioșii din Bosanci s-au adunat la slujba de sfințire a apei, pornind apoi în procesiune prin comună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei