Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 3 (8227)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Indivizii care au mutat o familie de la Șcheia prin distrugeri și amenințări au scăpat de răspundere penală

Vineri, 6 Ianuarie 2023 (15:29:57)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judecătoria Suceava a dat o sentință dureroasă dar scontată vineri, 6 ianuarie, într-un caz de distrugere și tulburare a ordinii publice produs tocmai în aprilie 2017, un caz absolut revoltător și dureros pentru părțile vătămate, membrii unei familii din Șcheia.

Din păcate pentru victime judecătorii au constatat că a intervenit prescripția răspunderii penale. Asta înseamnă că autorii au scăpat de răspundere penală.

Judecătorii nu au făcut decât să pună în aplicare Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României privind prescripția specială care a dus și duce la închiderea a mii de dosare la nivel național.

Problema principală din cauza căreia s-a ajuns aici pleacă de la ancheta făcută realmente în bătaie de joc de polițiștii de la Șcheia.

 

·        Terorizați de romi, s-au mutat din casa de la Șcheia

Monitorul de Suceava și alte publicații scriau, în aprilie 2017, despre faptul că o familie terorizată de romii Bozomală de la Șcheia a luat decizia de a se muta la Suceava.

Pe scurt, povestea a fost următoarea. Cătălin Mandache conducea un autoturism VW Transporter pe strada Aeroportului din Şcheia, înspre locuinţa sa, și s-a intersectat la un moment dat cu Marian Simion Bozomală şi cu doi fraţi de-ai lui. Bărbatul îi cunoştea pe cei trei, în condiţiile în care casa sa este aproape de cea a familiei de romi, iar aceştia i-au mai făcut probleme, spărgându-i o maşină. Unul dintre frați a simulat că loveşte cu sapa autoturismul, Cătălin Mandache având un schimb de replici cu cei trei.

După aproximativ 8-10 minute, în timp ce Cătălin Mandache se afla în locuinţă, împreună cu soţia şi cei doi copii, un băiat de 4 ani şi unul de 10 ani, bărbatul a auzit strigăte şi înjurături din faţa porţii. Imediat după aceea i-a văzut pe doi dintre frații Bozomală sărind gardul în curtea locuinţei sale. Cei doi s-au repezit spre casă şi au spart două geamuri de la fereastra unei camere, aruncând cu pietre. Au ieşit apoi în stradă, unde, împreună cu ceilalţi doi fraţi, au lovit autoturismul VW Transporter parcat în faţa porţii, spărgând mai multe geamuri. În timpul atacului cu pietre asupra casei familiei Mandache, cei doi soţi şi copiii s-au refugiat într-o cameră din spatele locuinţei, pentru a scăpa de furia agresorilor.

După acest episod violent, trei dintre fraţi au stat 24 de ore în arest, după care procurorul de caz a decis că pot fi cercetaţi în continuare în libertate.

 

·        Ancheta a durat patru ani, deși autorii erau cunoscuți

Acest dosar, cu autori cunoscuți încă de la început, a fost trimis însă în instanță, spre judecată, abia în 2021. Repetăm, a fost nevoie de patru ani ca un dosar cu autori cunoscuți să fie trimis în instanță.

Părțile vătămate din acest dosar au fost audiate ultima oară la Poliția Șcheia în 2019, când li s-a transmis că în maximum o lună de zile dosarul va ajunge în instanță. Au trecut însă ani, nu o lună de zile, în care dosarul nu a fost finalizat, deși au fost depuse reclamații și sesizări, iar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava și Inspecția Judiciară au cerut în scris organului de urmărire penală – Poliția Șcheia - să finalizeze urgent ancheta și să nu mai pună motive gen lipsă de personal, volum mare de activitate, fluctuație de personal etc.

Abia în 2021, dosarul privind infracțiunile de distrugere și tulburare a ordinii și liniștii publice a fost trimis spre judecată. 

Primul termen al procesului aflat pe rolul Judecătoriei Suceava a fost în luna aprilie a acestui an, iar la ultimul termen avocații celor trei inculpați Bozomală trimiși în judecată au sesizat, în baza noilor decizii, intervenirea termenului de prescripție. Cum este vorba de infracțiunea de distrugere, care nu are limite mari de pedeapsă, închiderea dosarului prin prescriere a devenit o certitudine. Certitudine care a devenit și oficială, scriptică, vineri, 6 ianuarie. 

Frustrarea soților Mandache este așadar maximă și pe deplin de înțeles. Numai că, din păcate, nimeni nu prea le mai poate face dreptate. Iar pentru asta nu sunt vinovați autorii faptei, ci în principal cei care au avut ancheta pe mână ani de zile, adică polițiștii de la Șcheia.

 

·        Despăgubirile de 4.500 de euro, singura consolare a familiei Mandache. Până la încasarea sumei drumul este lung, anevoios și incert
Singura consolare pentru părțile vătămate ar fi că, deși scăpați de răspundere penală, inculpații nu scapă și de obligația de a achita daunele stabilite de judecători.

Judecătorii au stabilit ca partea civilă Cătălin Mandache să primească de la cei trei inculpați, în solidar, suma de 2.500 de euro cu titlul de daune materiale, respectiv 2.000 de euro, cu titlul de daune morale. În total, așadar, 4.500 de euro, din care mai mult de jumătate prejudiciu efectiv prin distrugere.

O altă parte civilă din dosar, Bogdan Mihai Grădinariu, tot victimă a fraților Bozomală, ar avea de primit și el 18.000 de lei daune materiale, provocate prin distrugere.

Până ca păgubiții să primească efectiv măcar aceste daune calea care urmează este destul de lungă. Dacă frații Bozomală nu vor dori să plătească de bună voie (fapt puțin probabil) ar trebui să se ajungă la procedura de executare silită, prin executor judecătoresc, și aceasta greu de pus în practică dacă nu există bunuri de numele autorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Indivizii care au mutat o familie de la Șcheia prin distrugeri și amenințări au scăpat de răspundere penală.
 Vizualizări articol: 2136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
Indivizii care au mutat o familie de la Șcheia prin distrugeri și amenințări au scăpat de răspundere penală3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei