Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 5 (7617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

ÎPS Calinic: „Toți cei care au fost hirotoniţi pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, şi nu pentru parohii, excelează în ascultările rânduite, fără să strivească pe nimeni”

Vineri, 8 Ianuarie 2021 (09:21:19)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, dă asigurări că „toți cei care au fost hirotoniţi pe seama Catedralei, şi nu pentru parohii, excelează în ascultările rânduite, fără să strivească pe nimeni”, ierarhul referindu-se la părinții tineri care s-au alăturat în ultima perioadă obștii Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava. Această afirmație vine ca răspuns la o întrebare adresată ÎPS Calinic de o credincioasă, pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

Femeia spune că a observat că numărul diaconilor și preoților s-a triplat la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, „iar printre ei îi mai vedem și pe părinții mănăstirii care de ani buni se nevoiesc acolo”. „Cum de într-un timp atât de scurt au apărut în peisaj o mulțime de tineri acum diaconi și preoți și care sunt criteriile după care aceste hirotonii au fost făcute? Absolvenții de teologie sunt acum într-un adevărat maraton, iar smerenia este departe de ei. Aceasta este realitatea! Sunt niște canoane privitoare la vârsta hirotoniei pentru preoție tocmai pentru a asigura Bisericii un corp de slujitori maturi, care să ofere prin vârsta lor o garanție că vor corespunde misiunii de îndrumători ai credincioșilor. Ori la vârstele fragede pe care acești tineri le au, aveți încrederea deplină că vor corespunde tuturor cerințelor? Ce credibilitate și ce experiență are un tânăr de 22-23 de ani ajuns preot? Și cum se poate săvârși hirotonia, întrucât examenul de capacitate preoțească s-a susținut în luna septembrie a anului 2020. Aceștia, făcuți în timpul anului, vor mai susține vreun examen?”, a fost enunțul întrebării la care ierarhul a răspuns că „acele criterii după care au primit Taina Hirotoniei cei hirotoniţi pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava de la venirea mea sunt exact aceleaşi după care au fost hirotoniţi şi mitropolitul Iacob Putneanul – la 17 ani, ieromonah, iar la 26, episcop de Rădăuţi; mitropolitul Veniamin Costache – la 20 ani, ieromonah; mitropolitul Iosif Naniescu – la 17 ani, ierodiacon; patriarhul Teoctist – la 22 ani, ierodiacon; mitropolitul Antonie Plămădeală – la 22 ani, diacon; episcopul-vicar Gherasim Cucoşel Putneanul – la 22 ani, ierodiacon; arhiepiscopul Pimen al Sucevei – la 22 ani, ierodiacon; părintele Constantin Galeriu – la 25 ani, preot; părintele Toma Chiricuţă – la 25 ani, preot; or, regretatul părinte protopop Petru Lupăștean Barfă, hirotonit preot la 23 de ani”.

Înaltul ierarh a mers chiar mai departe cu exemplele și l-a citat pe Sfântul Apostol Pavel care îi spunea lui Timotei: „Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia.” (I Timotei 4, 12). „Nu poate fi trecut cu vederea nici exemplul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, cel mai tânăr dintre apostoli, care, înainte de a-I urma Mântuitorului, pe la 20 de ani, a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. Iar pe Mântuitorul Iisus Îl întâlnim vorbind în Templul din Ierusalim la doar doisprezece ani, uimindu-i pe toţi bătrânii învăţători de lege cu înţelepciunea Sa (Luca 2, 42-47)”, a completat ierarhul.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuțilora făcut referire și la părinții mănăstirii despre care credincioasa spunea că: „de ani buni se nevoiesc şi abia se mai văd dintre cei mulţi”. ÎPS Calinic i-a răspuns femeii spunând că fiecare dintre aceștia „îşi face responsabil ascultarea, că sunt călugări buni, că unii dintre ei fac parte din cancelaria arhiepiscopală în diferite demnităţi şi că sunt integraţi în toată rânduiala liturgică a Bisericii. Când se vor ivi alte chemări importante ale Bisericii şi voi aprecia că sunt potriviţi pentru acele locuri, vă asigur că vor fi promovaţi”.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Calinic: „Toți cei care au fost hirotoniţi pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, şi nu pentru parohii, excelează în ascultările rânduite, fără să strivească pe nimeni”.
 Vizualizări articol: 3256 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
ÎPS Calinic: „Toți cei care au fost hirotoniţi pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, şi nu pentru parohii, excelează în ascultările rânduite, fără să strivească pe nimeni”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Napolitane cu ciocolată (de post) Este o rețetă veche, rapidă, ieftină, de post, foarte gustoasă și care nu cere pricepere în bucătărie. Napolitanele astfel pregătite se păstrează la temperatura camerei, în bucată întreagă, învelită în hârtie, nu... Citeşte