Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 5 (7617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Din altă epocă

Pânza de păianjen din spatele Pieței Mari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Piața agroalimentară din centrul municipiului Suceava, cunoscută și sub denumirea de Piața Mare, ascunde în spatele ei un apendice amorțit în timp și în uitare din partea autorităților. Tarabele pe care se vinde aproape orice, de la fructe, bomboane, pește sau fursecuri, cele mai multe aduse din Ucraina sau Moldova, până la scule, chiloți sau papuci, de o calitate mai mult sau mai puțin îndoielnică, sunt înșirate pe toată suprafața din spatele pieței. Cu vad mai mare sau mai puțin circulat, fiecare tarabă a rezistat ani și ani și a oferit o pâine comercianților care vin aici zilnic, indiferent că afară plouă, ninge, sunt minus 30 de grade sau plus 35 de grade Celsius.

Într-un fel, acolo s-a creat o adevărată comunitate, cu oameni care se cunosc între ei, își știu și necazurile și mai ales ce vinde unul și ce oferă altul unui public care provine de obicei din pătura mai săracă a populației orașului și nu numai. Și asta pentru că la piața din spatele pieței vin zilnic și oameni care ajung în municipiul Suceava pentru a-și rezolva și alte treburi, iar faptul că autogara este la doi pași o face și mai vizitabilă. Pentru a se proteja cumva, comercianții din spatele pieței agroalimentare au făcut tot felul de improvizații. Acestea devin cu atât mai vizibile într-o zi ploioasă, cum a fost cea de ieri, în care apa cernută din cer se strânge ca într-o pungă pe ”acoperișurile” încropite din te miri ce. De acolo, printr-un simplu proces de împingere cu o coadă de mătură, apa adunată este aruncată pe betonul crăpat și pe alocuri slinos. Și operațiunea continuă ori de câte ori este nevoie pe parcursul unei zile pentru că o acumulare prea mare de apă ar risca să rupă ațele care susțin rețeaua de prelate, nailoane sau ce a găsit de cuviință să-și monteze fiecare comerciant.

Iar această rețea este una vastă, mai exact, cât toată piața din spatele pieței. O pânză de păianjen țesută cu migală și întreținută periodic pentru că dacă nu se protejează singuri, comercianții nu pot spera la ajutor din partea altcuiva, adică a autorităților locale. Au aflat asta pe propria piele de-a lungul a zeci de ani, la fel cum au învățat că deviza ”prin noi înșine” este poate cea mai înțeleaptă. Ascunsă de clădirea unde funcționează piața agroalimentară, zona din spate pare o lume desprinsă dintr-o altă epocă. Și nu doar pare, ci chiar este o pată de rușine pentru oraș.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pânza de păianjen din spatele Pieței Mari.
 Vizualizări articol: 7554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Pânza de păianjen din spatele Pieței Mari3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Napolitane cu ciocolată (de post) Este o rețetă veche, rapidă, ieftină, de post, foarte gustoasă și care nu cere pricepere în bucătărie. Napolitanele astfel pregătite se păstrează la temperatura camerei, în bucată întreagă, învelită în hârtie, nu... Citeşte