Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 oct 2016 - Anul XXI, nr. 254 (6367)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apel umanitar

Profesorul Mihai Lazăr, de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, are nevoie lunar de peste 3,5 litri de sânge grupa B3 pozitiv

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul Mihai Lazăr, fost decan al Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava, suferă de o boală cronică din cauza căreia are nevoie de transfuzii de sânge de cel puţin două ori în fiecare lună, uneori chiar la 10 zile. La fiecare internare în secţia Hematologie a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, profesorul trebuie să primească cel puţin patru unităţi de sânge B3 pozitiv, o  unitate reprezentând 450 ml sânge, adică o donare. 

Colegii din USV şi familia profesorului Lazăr fac apel la cei care au grupa B3 pozitiv şi doresc să îl ajute, să doneze sânge pentru el la Centrul de Transfuzii Sangvine Suceava. B3 pozitiv este o grupă de sânge relativ rară şi în ultimele trei-patru săptămâni cererea din partea spitalelor din judeţ a fost destul de mare, astfel că stocul de la Centrul de Transfuzii trebuie reîmprospătat. ”Pentru cei care îl cunosc pe tatăl meu, cu siguranţă îşi amintesc de el ca fiind un om deosebit, care la rândul său a fost întotdeauna dornic să ajute! Vă rog frumos să daţi mai departe acest mesaj, poate totuşi cineva este dornic să doneze!”, a postat fiul profesorului pe Facebook.

Spitalul de Urgenţă este cel mai mare consumator de sânge din Suceava, atât ca urmare a dirijării majorităţii accidentelor de pe raza judeţului către această unitate medicală, cât şi datorită intervenţiilor chirurgicale din ce în ce mai complexe şi a unor afecţiuni care beneficiază de tratament aici.

 

Orice persoană sănătoasă între 18 şi 60 de ani poate salva o viaţă donând sânge

Cum sângele este o ”marfă” care nu se poate cumpăra, singurul furnizor este Centrul de Transfuzie, care îl ia de la donatori. Cei mai rari sunt cei din grupa AB4 negativ pentru că şi numărul celor care au această grupă de sânge este mic, doar 15% din populaţie.

Condiţiile ce trebuiesc îndeplinite pentru donare sunt de vârstă - între 18 şi 60 de ani - şi de sănătate.

Donatorii trebuie să fie persoane fără afecţiuni cronice şi să nu fie sub tratament pentru afecţiuni acute, cum ar fi spre exemplu o răceală. Înainte de donare este recomandat un somn de 7-8 ore şi un mic dejun format din proteine şi glucide, puţine  grăsimi, şi lichide dulci: ceai, cafea, sucuri naturale. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică.

Fumatul înainte şi după  donare, ca şi consumul de alcool în dimineaţa donării şi cu o seară înainte sunt interzise. La Centrul de Transfuzie donatorul se prezintă cu actul de identitate şi cu adeverinţă medicală că este sănătos. Aici i fac teste preliminare (hemoglobina, tensiunea arterială, glicemia, greutatea corporală etc.) şi consultaţia medicală pentru selecţie. Donarea de sânge durează cel mult 10 minute, volumul prelevat fiind de 450 ml, total ce reprezintă o donare, cantitate ce se reface ca volum în 60 minute, iar celular în 2-3 săptămâni.

După donare nu e voie să se facă efort fizic, trebuie să se bea mai multe lichide şi să se mănânce obişnuit.

Capacitatea de stocare a sângelui la Centrul de Transfuzie din Suceava este de 800 de unităţi. Pentru încă 200 faţă de necesarul propriu poate ajuta la stocare Spitalul de Urgenţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorul Mihai Lazăr, de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, are nevoie lunar de peste 3,5 litri de sânge grupa B3 pozitiv.
 Vizualizări articol: 8746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Profesorul Mihai Lazăr, de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, are nevoie lunar de peste 3,5 litri de sânge grupa B3 pozitiv5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei