Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 oct 2016 - Anul XXI, nr. 254 (6367)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Clipe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clipe si clipe. Clipe de atenţie. Clipe de uitare. De nostalgie. De melancolie. Clipe de neant. Clipe de apostolat. Clipe de echilibru. Clipe de singurătate. Clipe de suferinţă. Şi câte alte clipe sunt. Câte stări atâtea clipe.

Viaţă. Suntem prinşi într-un iureş cotidian ce nu ne mai lasă timp pentru noi. Pentru gândurile noastre. Pentru aspiraţiile noastre. Societatea modernă a adus până şi dorinţe condiţionate de salariu. De câte ori am calculat şi de câte ori am trăit? Vremuri în care nu ne mai aparţinem. Vremuri în care suntem doar masă de manipulare. Vremuri în care cel mai înfiorător cadou, că tot va fi Halloween-ul, e o carte.

Trăim în România, dar nu stăpânim limba română. Suntem mereu încruntaţi. Mereu cu gândurile la orice altceva. Când aţi zâmbit ultima oară? Când aţi spus ultima oară mulţumesc? Când aţi dăruit fără să aşteptaţi ceva în schimb? Când v-aţi gândit ultima oară la normalitate?

Nimic nu ni se potriveşte mai bine decât să cerem. Să urlăm să ni se dea. Că noi avem numai drepturi. Am mai putea construi ceva acum? Nu suntem în stare să facem nişte drumuri ca lumea. Mai putem construi Porţile de Fier? Sau Transfăgăraşanul? Niciodată.

De multe ori nu suntem în stare să ne construim viaţa. Dăm vina mereu pe alţii când ni se întâmpla ceva. Când trăim ca sclavii. Când nimic nu se prinde noi. Doar transferăm nefericirea şi frustrările asupra altora. Când pleci de la premise greşite, e normal să nu mai ai control asupra vieţii tale.

Acceptăm fără să crâcnim toate abuzurile, toată indiferenţa, toată bătaia de joc ce ne este servită zilnic. Rezonăm cu circul. Cu can-can-ul. Cu scandalurile. Ne inflamăm pentru orice chestie minoră, dar pentru nevoile noastre de bază nu. De multe ori luăm de bune doar explicaţiile şi scuzele celor care sunt responsabili. Cum e în cazul şcolilor fără căldură dintr-un anumit oraş. Stau elevii cu păturile pe ei. Că au avut aleşii „moştenire grea”.

Îndată vine iarna. Cade zăpada. La câţiva centimetri pe şosele paralizează din nou tot. Iar suntem luaţi pe nepregătite. E un cerc vicios al lipsei de reacţie. Al sărăciei. Al incompetenţei.

Viitorul arată exact ca noi. Degeaba pupăm moaşte. Degeaba ne facem cruci. Degeaba ne rugăm. Totul va fi aşa cum pregătim. Uitaţi-vă în jur. La fel va fi şi peste zeci de ani. Nu există speranţă. Există doar o societate din ce în ce mai alienată şi mai nesigură.

Aşa-i că locul cu verdeaţă pare mai atrăgător?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clipe.
 Vizualizări articol: 3284 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 12 voturi
Clipe4.3512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei