Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 oct 2012 - Anul XVII, nr. 233 (5138)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analgezice de ultimă generaţie

Veninul şarpelui Mamba negru, un posibil remediu contra durerii

Veninul şarpelui Mamba negru, o reptilă africană extrem de periculoasă, conţine substanţe analgezice capabile să rivalizeze cu morfina, care generează însă mult mai puţine efecte secundare, au anunţat, miercuri, cercetătorii francezi, citaţi de AFP.

De la sfârşitul anilor 1990, oamenii de ştiinţă au evidenţiat existenţa unei familii de proteine - ASIC - implicate în senzaţia de durere, care sunt prezente în principal în membrana neuronilor.

Rolul proteinelor ASIC şi mai ales substanţele care pot să blocheze acţiunea lor reprezintă pistele privilegiate de cercetătorii care doresc să obţină noi tratamente împotriva durerii.

În încercarea lor de a obţine analgezice de ultimă generaţie, Sylvie Diochot şi Anne Baron, de la Institut de Pharmacologie Moléculaire et Cellulaire (CNRS/ Université de Nice-Sophia Antipolis), au studiat veninul şarpelui Mamba negru (Dendroaspis polylepis polylepis).

Veninul acestui şarpe, unul dintre cei mai mari din Africa, nu are o acţiune fulgerătoare asupra omului, dar este aproape întotdeauna mortal, dacă muşcătura nu este tratată.

Savanţii francezi au analizat compuşii din acest venin şi au izolat două peptide, proteine scurte, care sunt capabile să suprime senzaţia de durere, inhibând anumite proteine din clasa ASIC.

"Aceste peptide, pe care le-am denumit «mambalgine», nu sunt toxice la şoareci, dar prezintă un puternic efect analgezic", atât la nivel local, cât şi asupra sistemului nervos central, "care poate fi la fel de puternic ca cel produs de morfină", au precizat autorii acestui studiu, publicat în revista britanică Nature.

Potrivit acestui studiu, mambalginele produc mult mai puţine efecte secundare indezirabile în comparaţie cu opiaceele: niciun semn de insuficienţă respiratorie nu a fost constatat la şoarecii testaţi, iar gradul de dependenţă a fost inferior celui generat de morfină.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Veninul şarpelui Mamba negru, un posibil remediu contra durerii.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veninul şarpelui Mamba negru, un posibil remediu contra durerii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei