Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 oct 2012 - Anul XVII, nr. 233 (5138)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bătăi de cap

Bulibăşeala semafoarelor din centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Modificările aduse infrastructurii rutiere şi sistemelor de gestionare a traficului în zona centrală a Sucevei dau bătăi de cap atât şoferilor, cât şi pietonilor.

Mai exact, semafoarele montate de o parte şi de alta a sensului giratoriu, între cele două staţii de autobuze din Centru, şi în dreptul blocului turn (fostul Union) par mai mult să încurce traficul rutier, decât să-l fluidizeze.

Mai mult, nici siguranţa în trafic nu mai justifică prezenţa semafoarelor, din moment ce pietonii traversează mai mult pe roşu, printre maşinile care îi claxonează, cum e cazul la semaforul dintre staţii, în vreme ce la celălalt semafor, maşinile ajung să se bulucească în sensul giratoriu şi chiar să-l blocheze.

Punerea în funcţiune a semaforului pentru pietoni din dreptul staţiilor de aşteptare a autobuzelor TPL a bulversat total pietonii, care, dacă până acum traversau strada în condiţii acceptabile, profitând de momentele când traficul era mai redus sau de politeţea şoferilor, acum stau minute în şir, privind cu exasperare la semaforul care pare pe blocat pe roşu.

Cauza timpului de aşteptare foarte mare, pentru a putea traversa strada, stă atât în faptul că mulţi pietoni nu cunosc faptul că acel semafor este acţionat manual, de cei care vor să treacă, prin apăsarea butonului galben de pe stâlpii metalici montaţi pe laterale, dar şi în timpii de reacţie setaţi. Mai exact, pietonii trebuie să aştepte cam un minut după ce au apăsat pe butonul galben pentru ca semaforul să-şi schimbe culoarea, iar, în cazul în care alţii au trecut cu puţin timp înainte, comanda dată nu este preluată, deoarece, pentru fluidizarea traficului rutier, mai este setat şi un timp-tampon, ce nu permite acţionarea semaforului decât după alte zeci de secunde.

În aceste condiţii, la care se mai adaugă şi neştiinţa trecătorilor, cărora nu le sunt clare condiţiile de acţionare a semaforului, mulţi considerând că nu sunt acţionate prin apăsare, ci prin punerea palmei în faţa dispozitivului, considerat a fi cu senzori, rezultă o adevărată bulibăşeală, în care pietonii stau pe margine şi mai bine de cinci minute înainte de a trece strada.

Tocmai de aceea, mulţi uită de orice precauţie şi, crezând că semaforul este stricat sau blocat pe roşu, se aventurează să treacă pe roşu, enervând şoferii care, adeseori, nici nu vor să-i lase să treacă şi îi blochează pe scuarul de pe mijloc.

„Când aud scrâşnetul roţilor la trecerea de pietoni mi se face groază de ce se poate întâmpla”, spune Constantin Naşcu, vânzător de ziare, care vede zilnic cum sute de copii, oameni în vârstă şi adulţi trec de nevoie pe roşu, riscându-şi viaţa.

Sesizată de problemă, municipalitatea spune că va mai analiza timpii de reacţie ai semaforului la acţionarea manuală a butonului pentru pietoni, pentru a se interveni dacă este necesar.

 

Semaforul care blochează sensul giratoriu

Tot un semafor pus în apropierea sensului giratoriu din Centru le dă bătăi de cap şi şoferilor, care adeseori se văd puşi în situaţia de a bloca cu maşinile sensul giratoriu, atunci când culoarea semaforului din dreptul blocului turn e roşie şi nu le permite să circule.

Prezenţa acelui semafor acolo este considerată inutilă şi chiar neavenită, în condiţiile în care acesta este pus la mică distanţă de la ieşirea din sensul giratoriu, astfel că maşinile care stau la culoarea roşie blochează circulaţia în sensul giratoriu, iar o altă trecere de pietoni este situată doar cu câteva zeci de metri mai sus, în dreptul parcului Central.

Altfel spus, măsurile rutiere impuse de cei care au realizat proiectul de modernizare a zonei centrale se dovedesc, cel puţin deocamdată, mai mult dezavantajoase, atât pentru şoferi, cât şi pentru pietoni, deşi menirea lor era să fluidizeze traficul şi să sporească siguranţa şoferilor şi a pietonilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bulibăşeala semafoarelor din centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 2734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Bulibăşeala semafoarelor din centrul Sucevei3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 5 oct 2012, 11:41:56
Nu trebuiau puse semafoare deloc O mare prostie ,tipic romanesc
1.1  RE: Comentariu trimis de
( 5 oct 2012, 11:54:04
Cum nu ?? un semafor costa destul de multisor ..( daca nu gresesc vreo 10 000 de euro) cum sa nu trebuiasca?? cineva mananca de acolo nu?? tu chiar crezi ca eu nu stiu?? sau chiar sunt incompetenti?? interesul e mai mare ca rusinea
2.   Daca suntem civilizati, ne tre. semafoarele! trimis de
( 5 oct 2012, 15:01:30
Nu se poate fara semafoare si indicatoare rutiere Intr-o societate civilizata!

De ce prin toata Ungaria, oamenii cu mic cu mare, stiu sa butoneze semafoarele, respecta semnele de circulatie, sunt sociabili si au multa bunavointa in trafic!?

De ce ungurii sunt manierati si politicosi? De ce nu auzi pe acolo coruri de claxsoane si injuraturi?

Unde sunt mirlanii lor!?
2.1  RE: Daca suntem civilizati, ne tre. semafoarele! trimis de
( 5 oct 2012, 15:03:53
claxoane
3.   Tipic comunei Suceava trimis de
( 5 oct 2012, 22:04:09
Erau suficiente marcajele pietonale. Eventual se puteau monta doua reflectoare care sa lumineze trecerile de pietoni noaptea, pietonii fiind mult mai vizibili astfel. Dar se pare ca suntem sortiti sa avem la conducerea comunei niste incompetenti. Facem sens giratoriu sa fluidizam traficul si ii punem la fiecare iesire cate un semafor care functioneaza aleatoriu ca sa blocam circulatia. Turnam covor de asfalt si apoi il macelarim ca sa aducem canalele la nivel. In loc sa largim strazile montam borduri pe mijloc ca sa le ingustam. Si exemplele pot continua, dar nu are rost pentru ca nici un responsabil cu amenajarile rutiere nu le va citi. Ei sunt prea preocupati sa faca sistematizare rutiera din birou.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei