Resveratrolul, o substanţă prezentă în mod natural în strugurii roşii, pare a avea efecte benefice asupra neuronilor, se afirmă într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Georgetown din Statele Unite, informează lefigaro.fr.
Această moleculă ce face parte din familia polifenolilor acordă vinului roşu (cu condiţia să fie consumat cu moderaţie) proprietăţi benefice pentru sănătate. De câţiva ani, această moleculă face obiectul multor studii prezentate în reviste ştiinţifice prestigioase şi şi-a demonstrat deja proprietăţile antioxidante şi pe cele binefăcătoare asupra diabetului, obezităţii şi a cancerului.
Resveratrolul are şi un efect protector contra maladiei Alzheimer, afirmă cercetătorii de la Universitatea Georgetown, care au iniţiat un studiu clinic de fază II, realizat pe un eşantion de pacienţi care suferă de o formă lejeră sau moderată de demenţă. Acest studiu va avea o durată de un an: jumătate dintre participanţi vor primi comprimate de resveratrol pur, iar ceilalţi vor primi un placebo. Studiul are scopul de a verifica toleranţa participanţilor la resveratrol, administrat de două ori pe zi în doze importante.
Participanţii vor face seturi complexe de analize, precum puncţii lombare, imagistică prin rezonanţă magnetică şi recoltări sangvine, pentru a evalua progresul maladiei Alzheimer, a precizat Scott Turner, coordonatorul studiului.
"Încă din 1997, un studiu publicat în Franţa a asociat consumul moderat şi regulat de vin roşu cu un risc mai scăzut de declanşare a maladiei Alzheimer. Însă cercetătorii nu au descifrat motivele acestei legături. Mai multe ipoteze au fost lansate, atunci, inclusiv cea despre binefacerile resveratrolului. Acest studiu american este interesant, pentru că va permite verificarea acestei ipoteze", afirmă profesorul Jacques Touchon, neurolog la CHU din Montpellier.
Mai multe mecanisme pot explica efectul protector al resveratrolului asupra maladiei Alzheimer. S-a demonstrat deja că această substanţă are o acţiune antiîmbătrânire la şoareci. "Acest polifenol pare să amelioreze longevitatea şi să favorizeze menţinerea unor activităţi fizice şi cognitive", afirmă la rândul său profesorul Norbert Latruffe de la INSERM Dijon, care studiază efectele pe care le are resveratrolul asupra inflamaţiilor şi cancerogenezei.
Se presupune că resveratrolul ar prelungi viaţa celulelor nervoase acţionând asupra anumitor gene. "El posedă şi efecte antiinflamatorii şi este un vasodilatator, întrucât permite eliberarea de monoxid de azot", spune Norbert Latruffe. Însă, deşi resveratrolul pare foarte promiţător, el prezintă şi anumite dezavantaje. "Principala problemă este că este foarte rău absorbit pe cale orală", spune profesorul Bruno Vellas de la Universitatea din Toulouse.
Rezultatele studiului de fază II coordonat de medicul Turner sunt aşteptate de specialişti cu mult interes, dar şi cu prudenţă. Chiar dacă resveratrolul a prezentat deja un grad de eficienţă, drumul este destul de lung înainte de lansarea pe piaţă a unui tratament. "Trebuie să se lanseze ulterior un studiu de fază III pe o scară mai mare şi să se observe rezultatele obţinute pe pacienţi. Însă în cazul maladiei Alzheimer am cunoscut zeci de eşecuri cu alte molecule care erau foarte promiţătoare", afirmă Jacques Touchon.
Dificultatea de a demonstra acţiunea unor molecule precum polifenolii în cazul maladiei Alzheimer depinde şi de istoricul bolii. "Leziunile apar cu mulţi ani, uneori chiar cu zeci de ani, înainte de apariţia simptomelor. Între timp, pacienţii compensează. Graţie resveratrolului am intrat într-o categorie de produse care permit deplasarea cursorului, prin încetinirea apariţiei simptomelor şi prin menţinerea fenomenelor de compensare. Nu vom avea deci un răspuns decât peste mulţi ani. Trebuie să rămânem prudenţi", consideră profesorul Bruno Dubois, neurolog la spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris.