Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 iul 2011 - Anul XVI, nr. 166 (4764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Program-pilot de screening de cancer la sân

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că ministerul are la dispoziţie opt milioane de lei în acest an pentru un program-pilot de screening de cancer la sân, care va fi implementat la Cluj-Napoca.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a spus că programul-pilot pentru screening-ul de cancer la sân va fi dezvoltat la Cluj-Napoca, întrucât acolo există specialiştii necesari.

"În ce priveşte screening-ul de cancer la sân, alt program pe care l-au mai anunţat şi alţii, avem alocată o sumă pentru acesta şi sper să îi dăm drumul pe o zonă a ţării, a României, unde avem specialişti care ne pot asigura un screening profesional. Când o să am şi de la alte zone şi regiuni un program pe care să pot să îl susţin din punct de vedere profesional, vom promova şi în alte părţi ale ţării. Ministrul nu poate - că nu el scrie, nu el face acest program, specialiştii trebuie să îl facă şi îi invit pe toţi care doresc să se implice să facă acest lucru. Avem un proiect de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, pe care, pe această zonă a ţării, încercăm să îl implementăm. Nu aş da un termen pentru că sunt anumite probleme care trebuie rezolvate", a spus Cseke.

El a precizat că, oricum, programul de screening de cancer la sân va fi iniţiat la Cluj-Napoca în acest an, existând un buget de 8 milioane de lei în acest sens.

"Va fi un program-pilot, cu specialiştii de la Cluj, care au o reţea în mai multe judeţe. Deocamdată singurul proiect l-am primit de la ei, care poate fi viabil şi dorim să îl implementăm ca un program-pilot, pe câteva judeţe din centrul şi vestul ţării", a spus Cseke.

El s-a referit, în acest context, la un alt program început recent de Ministerul Sănătăţii, programul naţional de fertilizare in vitro.

"Este un program pe care l-au anunţat vreo trei miniştri înaintea mea. Nu s-a făcut până acum, se face pentru prima dată. Am prevăzut nişte criterii şi, dacă aţi văzut, la prima selecţie de dosare am fost foarte exigenţi şi vom fi în continuare, pentru că trebuie îndeplinite anumite criterii medicale şi administrative. În afară de trei state din Europa care nu au un asemenea program de fertilizare in vitro, toate celelalte state europene au un asemenea program. Acest program a fost mult timp dezbătut şi cerut inclusiv de organizaţii neguvernamentale, de societatea civilă şi de pacienţi. (…) Deci programul acesta va merge în continuare fără nici un fel de discuţie, pentru că este un program mult aşteptat, de ani, şi, după părerea mea, bun şi aştept o rată de succes undeva la media european", a spus Cseke.

Ministrul a precizat că, până acum, cuplurile infertile care îşi doreau un copil trebuiau să plătească la clinici private sau de stat 2.000-3.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Program-pilot de screening de cancer la sân.
 Vizualizări articol: 405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Program-pilot de screening de cancer la sân0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei