Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 iul 2011 - Anul XVI, nr. 166 (4764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Noi vorbim, nu gândim!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mona... Laiza! Am trăit s-o aud şi p-asta la un post de radio! De unde se vede că romgleza câştigă teren ceas de ceas. Numai că nu-i rezultatul unui plus de instrucţie adus de cunoaşterea altei limbi, ci,  dimpotrivă, al inculturii patentate şi al năravului imitaţiei servile. Mai an’, mi-a bortelit urechile o altă monstruozitate, născută tot din spuma ignoranţei unui post (privat) de radio.

Acolo se vorbea (repetat!) despre compozitorul Riciard Uagnăr. Adică, despre neamţul Wagner! Mai ales fătucile semidocte se năpustesc asupra numelor proprii străine, dornice să arate naţiei cât de-n pas cu moda pronunţiei americanizate (nici măcar anglizante!) sunt reporteriţele cu mintea-n bigudiuri. Una vorbea, tot la radio, despre Elfrid Geri. Adicătelea, Dumnezeule, despre Alfred Jarry! Pretutindeni unde dai şi-ntorci, vei avea parte de câte un borcănat OK în loc de „da” ori „bine!” Franţujii, de-a dreptul exageraţi când este vorba despre cultivarea, respectarea şi promovarea limbii lui Voltaire, au o lege draconică în audio-vizual: când se utilizează nemotivat un cuvânt străin în locul celui neaoş, postul în culpă este amendat. Închipuiţi-vă ce ar fi la noi! Mai întâi, proteste la adresa nerespectării principiului potrivit căruia limba este un organism viu, care se auto-reglează (pretext pentru a lăsa evoluţia limbii în plata Domnului). N-am avea dreptul, în consecinţă, să ne amestecăm în evoluţia limbii. Dar în... involuţia ei?

În cazul românei, nu despre auto-reglare ar fi vorba, ci despre o dereglare evidentă, nutrită din incultură suverană şi dorinţă de epatare. M-am aflat, prin Canada ori USA, în diverse cercuri de români emigraţi, cu prilejul unor întâlniri mai degrabă amicale decât oficiale. Mai după fiecare virgulă dădeai peste un ”well”, „trendy”, „abouth that”,”pressure”, „terrific” ş.a.m.d. Cineva, într-un articol, îşi arăta uimirea că români australieni vorbesc la modul „Ne-a spus ceau, deoarece la ait (eight) avea job de baibisita (babysitter) la sista (sister) lu’ bossu’ lu’ sor’sa”. Situaţia înfloririi acestui bălţat mărăciniş comunicaţional, în care vorbele se împerechează sub „pressure” (presiunea) trăirii într-alt univers lingvistic, nu-i deloc similară cu realităţile din România. „Furculisionul” lui Guliţă exprima (critic!) starea limbii noastre într-un veac în care cultura română încă avea nevoie de sprijin (francez) pentru afirmare, sincronizare şi împlinire. Ai noştri tineri învăţau la Paris, spre a se întoarce şcoliţi în România, şi-i de înţeles strădania să demonstreze că n-au tăiat chiar frunză la câini pe malul Senei, învăţând doar „la gât cravatei cum să lege nodul”: barem şi-au însuşit o limbă purtătoare de strălucită cultură. Azi, ai noştri tineri se şcolesc în ţară, limba română a evoluat, este capabilă de exprimările cele mai rafinate şi pretenţioase, aşa că împestriţarea cu americanisme nu-i altceva decât dorinţă de epatare snoabă şi, adeseori, puştească. Ca şi practica rotunjirii (tot la radio şi tv) pronunţiei „autentice” a unor nume proprii, indiferent de provenienţă. Crainicele noastre rostesc imperturbabil „Rio de Hăneiru” pentru Rio de Janeiro. De ce nu, atunci, şi London, Maskva, Warszawa, Lisboa? Dacă-i bal, bal  să fie! Mecanismul psihologic este net urechist, nu încorporează un aport cultural, ci doar dorinţa de a arăta ce fată deşteaptă are tata! Conform principiului „noi vorbim, nu gândim”, actul determinant în corectitudine nu-l mai reprezintă normările academice, ci, simplu şi comod, imitaţia servilă a vorbirii de la radio şi tv.

 Spune unul o prostie, devine regulă! Incomparabilul Boc pronunţă invariabil ”eu, CA ŞI prim-ministru”, deşi „ca şi” presupune o comparaţie. Cu cine să-l compari? Iar exprimările ştirbe se încuibă în limbă, sfidând constanta semnalare a erorilor de către forurile academice.Mă tem c-ar trebui implementat (altă rimă n-am găsit) sistemul de proteguire francez: cine greşeşte, plăteşte!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noi vorbim, nu gândim!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 15 voturi
Noi vorbim, nu gândim!5.0515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ...Nenea Iacoban ..fii calm trimis de
(18 iul 2011, 00:18:20
... de ce sa ne mai miram de atatea pecingini de comunicare cand incultura institutionala este acceptata ca politica de stat??
Pacat ca domnii aia vigilenti de la audiovizual stau cu ochii ca de melc pe fel de fel de chichite financiar juridice , sau de continut, fara sa sesizeze ca bizoni cu mintea de gaina debiteaza judecati de valoare bazandu-se pe toleranta romanului. Zeci de greseli de ortografie pe subtitrari si bretele informative , vedem in fiecare zi , fel de fel de fate cu tate isi rotunjesc exprimarile imbecile in numele audientei..
LIMBA NOASTRA_I O COMOARA... dar n-eau furat-o si pe asta avantul acesta progresist de dupa 90. Si apoi ce sa cerem cand absolventi cu bacalaureat nu stiu sa scrie corect...???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei