Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 iul 2011 - Anul XVI, nr. 166 (4764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu vrea ca USL să redacteze Cărţi Negre ale Guvernului Boc pe fonduri europene şi împrumuturi

Duminică, 17 Iulie 2011 (18:30:01)

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, scie pe blog că va propune PSD constituirea a două echipe de lucru la nivelul grupurilor USL, care să studieze situaţia atragerii fondurilor europene şi folosirea sumele împrumutate de pe pieţe, urmând să fie elaborate Cărţi Negre ale Guvernului Boc.

"Intenţionez să propun liderului grupului PSD din Cameră, dar şi colegilor noştri de la Senat să constituim două echipe de lucru la nivelul grupurilor parlamentare ale USL din Cameră şi Senat. O echipă va studia situaţia atragerii fondurilor europene, o alta modul în care Guvernul Boc a folosit zecile de miliarde de euro împrumutate de pe pieţe. În toamnă vom prezenta Cărţile Negre ale Guvernului Boc în aceste domenii!", menţionează Tăriceanu.

El susţine, în postarea pe blog, că Guvernul Boc a atras doar 3% din fondurile europene, în schimb a îndatorat ţara cu zeci de miliarde de euro.

În opinia sa, cauzele pentru care "PDL nu este în stare" să atragă fonduri europene sunt "incompetenţa şi faptul că aceşti bani nu pot fi deturnaţi". "Am convingerea că nimic nu se va schimba în perioada următoare, iar PDL nu îşi va termina mandatul fără a fi făcut ţării o pagubă de circa 20 miliarde euro, bani pregătiţi pentru noi, la care România s-a uitat, dar pe care Guvernul Boc nu a fost în stare să îi foloseasca pentru dezvoltarea ţării", adaugă fostul premier.

"Dacă domnii Băsescu şi Boc dau cu piciorul la zecile de miliarde de la Uniunea Europeană de peste 2 ani şi jumătate, tot trebuia să facă şi ei ceva. Şi aşa au îndatorat ţara cu alte 20 de miliarde de euro. Adică banii de la UE nu le-au plăcut, că nu puteau fi dijmuiţi. În schimb le-a plăcut să facă datorii de zeci de miliarde de euro, pe care le va plăti poporul român în viitor, când domniile lor nu vor mai fi la putere", susţine Tăriceanu.

Fostul premier mai spune că la sfârşitul guvernării PNL "România era o ţară cu o datorie externă extrem de mică în comparaţie cu toate ţările din UE", iar acum situaţia este cu totul alta pentru că "în numai 2 ani şi jumătate Guvernul Boc a îndatorat ţara mai mult decât toate guvernele care au fost la putere după 1990!".

El menţionează, citând un document FMI, că datoria publică a ţării era de 21,3% din PIB în 2008, dar a crescut în 2010 la circa 35,5% din PIB, iar pentru anul 2011 proiecţia FMI este de 37,8%.

"Cât despre datoria externă a ţării (publică şi privată), după 2 ani şi jumătate cu domnul Boc la putere, ea a evoluat astfel: era de 51% din PIB la sfârşitul lui 2008, va fi de 82% din PIB la sfârşitul lui 2011", menţionează Tăriceanu.

Fostul premier mai spune că la sfârşitul lui 2008 România avea o datorie publică nesemnificativă. "Daca nu ar fi fost aşa, nu ar mai fi putut domnul Boc să împrumute 20 de mld de euro cu care să plătească realegerea lui Traian Băsescu în 2009", susţine el.

"Sper să nu fim în situaţia amuzantă să vedem pe undeva vreun propagandist al PDL care să spună că, totuşi, Guvernul Boc a crescut gradul de atragere a fondurilor europene cu 50% (de la 2% la 3%). Glumind puţin, procentul de creştere e mare, nu cred să mai fie o ţară UE care să creasca cu 50% de la an la an. Doar că noi am crescut de la «aproape nimic» la «aproape nimic si jumatate»", mai scrie el.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu vrea ca USL să redacteze Cărţi Negre ale Guvernului Boc pe fonduri europene şi împrumuturi.
 Vizualizări articol: 907 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu vrea ca USL să redacteze Cărţi Negre ale Guvernului Boc pe fonduri europene şi împrumuturi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei