Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 iul 2011 - Anul XVI, nr. 166 (4764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bădălan: Furtul de armament e un caz penal; detaşamentul care asigura paza nu şi-a făcut datoria

Duminică, 17 Iulie 2011 (16:42:35)

 Secretarul Comisiei de Apărare a Camerei, deputatul Eugen Bădălan, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că, în opinia sa, furtul focoaselor din trenul care făcea un transport în Bulgaria reprezintă un caz penal, el apreciind că detaşamentul care asigura paza transportului nu şi-a făcut datoria.

Bădălan a apreciat că "cei care au furat focoasele nici nu au ştiut ce fură".

"Iau în calcul că au fost furate pe un traseu în care furtul de materiale feroase este ceva obişnuit. Lucrul excepţional apare prin faptul că era un transport special, care avea pază. Dacă cei care îndeplineau misiunea de pază respectau procedurile standard, furtul nu se putea produce", a arătat Bădălan.

Secretarul Comisiei de Apărare a Camerei, fost şef al Statului Major General, a mai spus că orice element de muniţie este periculos, arătând însă că aceste focoase în sine nu sunt periculoase decât dacă sunt asamblate la sistemele pe care le iniţiază, adică la rachete.

El consideră că trebuie făcută o cercetare penală în acest caz, procurorii fiind cei care pot dispune fie trimiterea în judecată sau stabilirea faptului că este un caz penal şi abia atunci trebuie luate măsuri administrative.

Patru lăzi în care se aflau câte 16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transporta armament de la Tohan Zărneşti spre Bulgaria, dispariţia fiind semnalată în Gara Giurgiu.

Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, sâmbătă Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu că în cursul acelei zile, în jurul orelor 15.30, lucrători ai Staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la un vagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între societăţi private, sigiile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă.

Trenul se afla în Statia CFR Giurgiu pentru efectuarea formalităţilor vamale, iar din interior s-a constatat că lipseau patru lăzi cu dispozitive militare.

La faţa locului s-a deplasat echipa operativă împreună cu instituţiile abilitate, sub coordonarea procurorilor militari, pentru cercetări.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat că focoasele nu reprezintă muniţie de război, ci simple componente care nu prezintă niciun pericol, el precizând că IJJ a declanşat o anchetă privind modul în care s-a desfăşurat paza muniţiei.

"Nu este muniţie de război, aşa cum s-a spus, sunt simple componente care nu prezintă pericol decât asamblate într-un sistem", afirma Hulea.

El a precizat că transportul de armament era păzit de zece jandarmi, iar până la acest moment niciunul dintre ei nu a fost sancţionat.

CN ROMARM precizează că filiala TOHAN - Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener din Bulgaria, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare prevedea ca transferul de proprietate să aibă loc la Braşov, din acel moment responsabilitatea asupra transportului revenind beneficiarului.

"Compania Naţională ROMARM - filiala S.C. TOHAN S.A. - Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener extern, din Bulgaria, având toate aprobările impuse de legile româneşti, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare (FCA) prevedea ca transferul de proprietate între furnizor şi beneficiar să aibă loc la Braşov. Din momentul transferului de proprietate, responsabilitatea asupra transportului şi securităţii mărfii i-a revenit beneficiarului", se arată în comunicatul ROMARM, semnat de general manager Vasile Marius Crişan.

Potrivit sursei citate, partenerul extern a încheiat un contract cu o companie românească care era obligată, conform contractului, să asigure transportul şi securitatea lui pe teritoriul României.

"Din informaţiile pe care le deţinem rezultă că pe teritoriul judeţului Giurgiu ar fi dispărut 4 lăzi cu elemente de muniţie. În momentul de faţă este în curs de desfăşurare o anchetă de către instituţiile abilitate ale statului român", precizează comunicatul.

Societatea TOHAN SA produce armament din 1938, în prezent producând muniţie de artilerie (calibru de la 76 mm la 130 mm), rachete sol-sol şi aer-sol (calibru 122 mm şi 82 mm, cu raze de acţiune de la 3 la 20,4 km, furnizor exclusiv în România), focoase pentru rachete şi muniţie de artilerie, muniţie marină şi elemente pirotehnice, şuruburi amorsă şi trasoare. Potrivit site-ului oficial al companiei, la Zărneşti se produc cinci tipuri de focoase pentru rachetele de 122 mm. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bădălan: Furtul de armament e un caz penal; detaşamentul care asigura paza nu şi-a făcut datoria.
 Vizualizări articol: 884 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bădălan: Furtul de armament e un caz penal; detaşamentul care asigura paza nu şi-a făcut datoria0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei