Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iul 2011 - Anul XVI, nr. 158 (4756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sushi, o specialitate japoneză sănătoasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sushi este o noutate pentru lumea occidentală, însă acest fel de mâncare are o tradiţie de multe sute de ani, care a început în zonele rurale ale Japoniei, odată cu obiceiul de conservare a peştelui în orez condimentat cu oţet. De altfel, termenul „sushi” se referă exact la acest tip de orez. La începuturi, sushi nu era altceva decât o modalitate de a păstra peştele mai mult timp: orezul oţetit era aruncat şi doar peştele era consumat la masă. În plus, până în secolul XIX, sushi-ul nu era un preparat cunoscut nici măcar în Japonia, prin urmare, nu este de mirare că a durat câteva sute de ani până când sushi-ul a ajuns la popularitatea de care se bucură în prezent şi la forma pe care o cunoaştem acum. Astăzi, sushi este un preparat culinar japonez sub formă de rulou, care este compus din shari - o porţie de orez oţetit prăjit - şi neta - în general peşte sau fructe de mare şi alge (nori). Elementul „neta” variază în funcţie de zona în care se prepară sushi, „shari”, în schimb, este elementul comun pentru orice preparat sushi.

Istoria sushi-ului
„Invazia” mondială a acestui preparat a început în gheretele apărute pe străzile din Tokio după cel de-al Doilea Război Mondial. În aceste chioşcuri se găteau, în plină stradă, tot felul de specialităţi locale, inclusiv celebrul sushi. Acest preparat a cucerit continentul nord-american în jurul anilor ’60. Totul a început în California, unde un bucătar japonez a creat un rulou sushi special pentru clienţii americani. Observând faptul că americanii aveau o reticenţă faţă de consumul de peşte crud, bucătarul nipon a înlocuit peştele din sushi cu avocado şi a rulat altfel preparatul. Acesta a fost numit „sushi californian” şi rămâne cea mai populară formă de sushi din Statele Unite.

Beneficii pentru sănătate
Se poate spune că gheretele cu sushi de după război erau un fel de restaurante fast-food, din cauza felului în care se prepara mâncarea, însă asemănările se opresc aici. Spre deosebire de preparatele de fast-food, sushi este o mâncare cât se poate de sănătoasă. Rulourile sushi nu au colesterol şi nici grăsimi nesănătoase, în schimb, au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega-6, foarte mulţi antioxidanţi, vitamine şi minerale. În plus, orezul, ingredient de bază pentru sushi, este o sursă naturală de zinc (care protejează sistemul imunitar), iar algele din rulou au un conţinut important de minerale marine şi antioxidanţi. Mai mult, combinaţia de orez şi peşte are o foarte bună valoare nutritivă şi oferă organismului un conţinut important de proteine. Sushi-ul îşi merită deci locul în galeria preparatelor culinare delicioase şi sănătoase.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sushi, o specialitate japoneză sănătoasă.
 Vizualizări articol: 737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sushi, o specialitate japoneză sănătoasă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei