Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iun 2010 - Anul XV, nr. 142 (4433)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Principalii factori de risc asociaţi accidentelor vasculare cerebrale, cuantificaţi în premieră

Principalii zece factori de risc, dintre care cei mai importanţi sunt hipertensiunea şi fumatul, se află la originea producerii a 90% din totalul cazurilor de accidente vasculare cerebrale (AVC), potrivit unui studiu publicat de revista medicală The Lancet, informează AFP.

Studiul Interstroke, prezentat în cadrul Congresului mondial de cardiologie din Beijing, a fost efectuat pe un eşantion de 6.000 de persoane din 22 de ţări, în perioada 2007 - 2010. Jumătate dintre voluntari erau pacienţi care au suferit cel puţin un accident vascular cerebral.

Autorii studiului susţin că au identificat zece factori de risc asociaţi, de o manieră semnificativă, cu declanşarea acestui tip de accidente: presiunea arterială ridicată (mai mare de 160/90 mm Hg), fumatul, obezitatea abdominală, regimul alimentar, sedentarismul, absorbţia lipidelor, diabetul, consumul excesiv de alcool, stresul şi depresia, dar şi tulburările cardiace.

Împreună, aceşti factori reprezintă 90% din riscul total de producere a cazurilor de AVC. Toţi aceşti factori sunt asociaţi de o manieră semnificativă cu AVC-ul de tip ischemic, cel mai des întâlnit (80% din totalul cazurilor de AVC), produs de blocarea unui vas de sânge la nivelul creierului. Pentru AVC-ul de origine hemoragică (declanşat atunci când un vas sangvin se sparge), factorii de risc semnificativi sunt hipertensiunea, fumatul, obezitatea abdominală, regimul alimentar şi consumul excesiv de alcool.

Hipertensiunea a fost asociată cu o treime din riscul global de AVC, iar persoanele suferind de hipertensiune sunt de două ori şi jumătate mai expuse în faţa acestui risc, comparativ cu persoanele având o tensiune arterială considerată normală.

La rândul lor, fumătorii sunt de două ori mai expuşi în faţa riscului de AVC, comparativ cu nefumătorii, iar fumatul a fost asociat cu producerea a 20% din totalul cazurilor de AVC.

Studiul Interstroke a fost coordonat de medicul Salim Yusuf de la Universitatea McMaster din oraşul canadian Hamilton.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Principalii factori de risc asociaţi accidentelor vasculare cerebrale, cuantificaţi în premieră.
 Vizualizări articol: 465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Principalii factori de risc asociaţi accidentelor vasculare cerebrale, cuantificaţi în premieră5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prim ajutor trimis de
(20 iun 2010, 22:37:34
O masura de prim ajutor......nu miscati persoana de loc, intepati-o cu un ac tinut in foc sau in alcool(pentru sterilizare) in virful fiecarui deget pina lasa singe, apoi frecatii lobul urechilor si faceti cite 2 intepaturi in fiecare, ca sa lase cite o picatura de singe cit bobul de mazare, ...si pana la sosirea salvarii s-ar putea sa-si revina.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei