Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 feb 2010 - Anul XV, nr. 29 (4320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pacienţii în stare vegetativă sunt capabili "să vorbească" folosind undele cerebrale

Un pacient considerat timp de cinci ani a fi în stare vegetativă a fost capabil să răspundă unei echipe de medici prin "da" şi "nu" doar prin intermediul undelor cerebrale, potrivit unui studiu ale cărui concluzii au fost publicate în New England Journal of Medicine, informează AFP.
În 2003, un bărbat în vârstă de 29 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a supravieţuit unui grav accident de automobil, se explică în comunicatul Universităţii din Liège (Belgia), ai cărei cercetători au realizat acest studiu.
Pacientul nu putea să se mişte, nici să vorbească. Acest bărbat, trăind într-o ţară din Europa de Est, a fost considerat de medici că se află în stare vegetativă.
Activitatea lui cerebrală a fost examinată folosind o tehnică recentă, numită "imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională" (RMN funcţional), de către două echipe de specialişti de la universităţile din Liège şi Cambridge (Marea Britanie).
Atunci când pacientului i se puneau întrebări simple, ca de exemplu "Tatăl tău se numeşte Thomas?", în creierul său se activau aceleaşi zone ca în cazul persoanelor sănătoase.
"Am rămas perplecşi când am văzut rezultatele scanărilor efectuate pe acest pacient. El a fost capabil să răspundă corect la întrebări şi a făcut acest lucru prin simpla modulare a gândurilor sale, care au fost ulterior decodate prin tehnica RMN funcţional", a explicat Adrien Owen, profesor de neurologie la Universitatea Cambridge.
Studiul a fost efectuat pe alţi 23 de pacienţi diagnosticaţi în stare vegetativă. În cazul a patru pacienţi (17%), medicii au stabilit cu ajutorul acestei tehnici că sunt conştienţi.
Persoane aflate în comă "ar putea fi astfel întrebate despre durerile lor", a declarat neurologul Audrey Vanhaudenhuyse, adăugând, totuşi, că "nu toţi pacienţii în stare vegetativă sunt conştienţi".
Tehnica le-ar putea permite pacienţilor "să îşi exprime sentimentele şi să răspundă ei înşişi unor întrebări dificile, precum cea referitoare la eutanasie", consideră profesorul universitar Steven Laureys.
Acest caz reaminteşte de cel prezentat în presă în urmă cu două luni, al lui Rom Houben, un belgian victimă a unui accident de automobil, pe care medicii săi l-au considerau, în mod eronat, în comă timp de 23 de ani, înainte ca echipa coordonată de profesorul Laureys să descopere că pacientul era conştient de mediul în care se afla.
Acest bărbat în vârstă de 46 de ani comunică în prezent cu ajutorul unui computer special adaptat nevoilor sale şi intenţionează să scrie o carte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii în stare vegetativă sunt capabili "să vorbească" folosind undele cerebrale.
 Vizualizări articol: 687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pacienţii în stare vegetativă sunt capabili "să vorbească" folosind undele cerebrale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei