Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 aug 2009 - Anul XIV, nr. 203 (4189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cancerul ovarian, considerat un "ucigaş tăcut", are simptome, dar nu sunt depistate la timp

Cancerul ovarian, considerat în trecut un "ucigaş tăcut", are simptome, însă acestea nu sunt depistate la timp, au constatat cercetătorii britanici în urma unui studiu citat de BBC.
Rezultatele studiului, realizat de cercetători de la Universitatea din Bristol, în rândul a peste 200 de femei diagnosticate cu cancer ovarian, au fost publicate în British Medical Journal.
Cancerul ovarian este adesea depistat într-o fază avansată, când tratamentul este mai greu de aplicat. Era considerat o boală "tăcută", ştiindu-se că are puţine simptome. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a constatat că există anumite simptome, iar femeile au fost sfătuite să se prezinte imediat la medic atunci când au sângerări anormale sau simt, prin palpare, anumite umflături.
Echipa din Bristol a arătat în schimb că nu este obligatoriu un control medical şi că sunt şapte simptome asociate acestei forme de cancer.
Cele mai multe simptome aveau o valoare de predicţie relativ scăzută, astfel încât mai puţin de 1 la 100 de pacienţi care avea un anumit simptom primea şi un diagnostic de cancer.
Însă dilatarea abdomenului, care să fie în permanenţă umflat, a fost adesea urmată de diagnosticarea cancer ovarian şi reprezintă un simptom vizibil şi în faze timpurii ale bolii. Dar acesta nu este în prezent pe lista simptomelor. "Dacă ar fi, unele femei ar putea fi diagnosticate cu luni de zile mai devreme", notează cercetătorii conduşi de doctorul William Hamilton.
"Cancerul ovarian nu este tăcut, ci mai degrabă nu se face auzit", a mai spus Hamilton.
În cadrul studiului, care a implicat 212 femei, consultate în 39 de cabinete diferite, s-a constatat că unele fuseseră la doctor, manifestând anumite simptome, cu şase luni înainte să primească diagnosticul, dar cele mai multe simptome au fost consemnate cu trei luni înainte.
"Trebuia făcută de mult timp o schimbare şi cancerul ovarian trebuie să devină o prioritate", a declarat Annwen Jones, directorul executiv al fundaţiei caritabile Target Ovarian Cancer.
Cancerul ovarian este una dintre cele mai rar întâlnite forme de cancer, însă rata de supravieţuire este foarte scăzută - numai 30% în Marea Britanie, fără să crească în ultimii 30 de ani, potrivit Target Ovarian Cancer.
Datele de la Cancer Research UK arată, în schimb, că rata de supravieţuire ar fi fost de 20% în urmă cu 10 ani. Îmbunătăţirea acesteia este atribuită în mare parte folosirii pilulelor anticoncepţionale, despre care se spune că ar avea un efect protector împotriva acestei boli.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cancerul ovarian, considerat un \"ucigaş tăcut\", are simptome, dar nu sunt depistate la timp.
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cancerul ovarian, considerat un \"ucigaş tăcut\", are simptome, dar nu sunt depistate la timp5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei