Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O asociere între grupa sangvină şi cancerul pancreatic, descoperită de cercetători

Persoanele cu grupa sangvină 0 prezintă un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de cancer pancreatic, iar persoanele cu grupa sangvină B prezintă cele mai mari probabilităţi de a dezvolta maladia, potrivit unui studiu care deschide noi perspective în diagnosticarea acestei forme mortale de cancer.

Comparativ cu persoanele cu grupa 0, persoanele cu grupa sangvină A sunt cu 32% mai expuse riscului de îmbolnăvire de cancer pancreatic, persoanele cu grupa AB prezintă cu 51% mai multe probabilităţi de a se îmbolnăvi, iar persoanele cu grupa B sunt cu 72% mai expuse acestui risc.

Studiul a fost publicat în Journal of the National Cancer Institute şi a fost efectuat pe un eşantion de 107.503 de persoane, a căror stare de sănătate a fost monitorizată între anii 1970 şi 1980.

Această descoperire nu pare să aibă o valoare medicală imediată pentru medici şi pentru pacienţii care suferă de această maladie, dar ar putea juca un rol important în viitor, în metodele de analiză şi diagnostic, potrivit specialistului Brian Wolpin, de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston şi Harvard Medical School, principalul autor al studiului.

Descoperirea legăturii dintre grupa sangvină şi cancerul pancreatic le oferă medicilor o nouă perspectivă asupra mecanismelor biologice implicate în declanşarea maladiei. "Se cunosc foarte puţini factori genetici de risc pentru cancerul pancreatic. Studiul arată că grupa sangvină, care este determinată de o genă situată pe a noua pereche de cromozomi, pare să fie asociată cu riscul de declanşare a acestei boli", a explicat Brian Wolpin.

Medicii consideră că această genă care determină grupa sangvină sau o genă apropiată ei, amplasată pe aceeaşi pereche de cromozomi, ar putea reprezenta un factor de risc moştenit care contribuie la declanşarea cancerului pancreatic.

The American Cancer Society a indicat faptul că aproximativ 34.290 de americani mor în fiecare an din cauza cancerului pancreatic. Acest cancer se situează pe a patra poziţie în clasamentul celor mai mortale forme de cancer din Statele Unite.

Cancerul pancreatic se răspândeşte adeseori foarte repede în organism, iar în cazul multor persoane el nu este detectat decât atunci când este în stare avansată, iar îndepărtarea lui pe cale chirurgicală nu mai este posibilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O asociere între grupa sangvină şi cancerul pancreatic, descoperită de cercetători.
 Vizualizări articol: 995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O asociere între grupa sangvină şi cancerul pancreatic, descoperită de cercetători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei