Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mai 2008 - Anul XIII, nr. 123 (3804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rozmarinul, armă împotriva cancerului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rozmarinul este o mirodenie ce se foloseşte din ce în ce mai des în gastronomie.

Cercetătorii susţin că această plantă ar trebui integrată în mâncăruri nu doar pentru aroma deosebită pe care o dă cărnii, ci şi pentru faptul că are proprietatea de a preveni cancerul. Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii de Stat din Kansas au descoperit că folosirea acestei plante aromate la prepararea cărnii poate reduce semnificativ riscul de apariţie a cancerului.

J. Scott Smith, iniţiatorul studiului, susţine că rozmarinul presărat în compoziţia de carne pentru hamburger sau folosit la prepararea fripturilor are proprietatea de a neutraliza compuşii cancerigeni ce se formează în general când carnea este gătită. „Este suficient să presăraţi puţin rozmarin, iar dacă nu vreţi ca hamburgerul pe care îl mâncaţi să aibă gust pregnant de rozmarin, folosiţi extracte în loc de planta propriu-zisă”, îi sfătuiesc oamenii de ştiinţă pe amatorii de carne şi în special pe cei de hamburgeri.
J. Scott Smith studiază de mai mult timp compuşii cunoscuţi sub numele de amine heterociclice, a căror prezenţă în carnea de vită gătită reprezintă un pericol pentru sănătate. Smith împreună cu colegii săi au analizat efectul pe care extractele de rozmarin îl au asupra formării aminelor heterociclice în carnea de vită gătită şi au descoperit că nivelul acestora a scăzut cu 30 până la 100 la sută. Potrivit cercetătorilor, datorită faptului că rozmarinul conţine compuşi fenolici, printre care acid rozmarinic, carnosol şi acid carnosic, planta are proprietatea de a bloca aminele heterociclice înainte de a se forma la căldură, în timpul procesului de preparare.

Rezultatele acestui studiu se adaugă descoperirilor anterioare ale aceleiaşi echipe de cercetători, care a reuşit să demonstreze că marinarea fripturii cu anumite mirodenii şi condimente reduce semnificativ nivelul compuşilor cancerigeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rozmarinul, armă împotriva cancerului.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozmarinul, armă împotriva cancerului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   OK! trimis de
(30 mai 2008, 17:30:17
Folosesc rozmarinul de cativa ani,are o aroma deosebita.La friptura adaugati si salvie si busuioc.Este "super" friptura cu aceste mirodenii.Incercati!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei