Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 apr 2008 - Anul XIII, nr. 87 (3768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un mic dejun reuşit

Se ştie că micul dejun este important pentru echilibrarea alimentaţiei. Este şi mai adevărat pentru copii, care au nevoi energetice importante la trezire. Şi este nevoie de o alimentaţie corectă pentru a satisface nevoile organismului în acest moment al zilei.

 

Trei motive.

Corpul se trezeşte după 10 – 12 ore de abstinenţă alimentară, iar glicemia este foarte scăzută, de aceea nevoia de energie este imperativă. Spre sfârşitul nopţii, corpul secretă un hormon, cortizolul, care participă la trezire şi porneşte mai multe funcţiuni ale corpului. Începând cu ora 8 dimineaţa, nivelul de cortizol începe să descrească, noaptea acesta fiind la limitele cele mai mici. Sub influenţa cortizolului apare foamea şi, pentru a nu perturba perceperea senzaţiilor alimentare interne (foame - saţietate), este important să se răspundă la această solicitare.

Un alt motiv pentru a lua micul dejun este repartiţia aportului caloric zilnic în trei mese. În mod ideal, micul dejun trebuie să conţină 20% - 25% din necesarul zilnic de calorii, prânzul - 40% şi cina - 35% - 40%. Dacă micul dejun este insuficient, organismul este privat de calorii, pe care le va reclama seara. Caloriile consumate seara sunt, de obicei, stocate de organism în ţesutul adipos. Iar majoritatea studiilor demonstrează că cei mai mulţi copii obezi nu iau micul dejun.

 

Alimentele potrivite pentru micul dejun.

Un mic dejun ideal include 3 familii principale de alimente: cereale (pâine, biscuiţi, cereale), lactate, fructe. Se pot adăuga puţină dulceaţă, ciocolată sau unt şi proteine, precum jambonul şi ouăle. Se preferă cerealele integrale pentru că se digeră lent, asigurând energie pentru toată dimineaţa. Fructul aduce vitamine şi minerale, dar şi fibre, care încetinesc absorbţia zaharurilor şi prelungesc senzaţia de saţietate. Corpul trebuie să fie hidratat cu apă, ceai, cafea etc.

 

Există persoane cărora nu le este foame dimineaţa.

Aceste persoane au, totuşi, aceleaşi nevoi energetice ca toată lumea. Soluţia este decalarea micului dejun, mutarea acestuia la două ore după trezire, când se bea un suc de fructe pentru a declanşa secreţiile gastrice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un mic dejun reuşit.
 Vizualizări articol: 742 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Un mic dejun reuşit3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei