Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 apr 2008 - Anul XIII, nr. 87 (3768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Piesă de mare valoare

Prima de asigurare pentru aducerea la Suceava a Coroanei Reginei Maria este de 19.500 lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Organizarea expoziţiei „Coroana Reginei Maria -  un simbol al României reîntregite”, programată de Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava pentru intervalul 10 - 20 mai a.c., este pusă sub semnul întrebării întrucât sumele necesare realizării acestui proiect depăşesc cu mult estimările organizatorilor.

Directorul CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că a fost înştiinţat telefonic şi a primit şi o scrisoare oficială de la Muzeul Naţional de Istorie a României, instituţia muzeală care deţine clasată la categoria „Tezaur” Coroana de aur a Reginei Maria, că suma de asigurare a piesei a fost stabilită la...25 milioane de euro.

În aceste condiţii, prima de asigurare (pentru un interval de zece zile de expunere) este de 19.500 lei, sumă care întrece cu mult aşteptările.

 

De la 1,5 la 25 milioane euro

Cu cca. două luni în urmă, când directorul CMB a anunţat intenţia de a aduce la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava coroana pe care Regina Maria a purtat-o la festivitatea de încoronare alături de Regele Ferdinand, la data de 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, după reîntregirea României Mari, estima valoarea de asigurare la 1 - 1,5 milioane euro şi făcea precizarea că Direcţia de Cultură Suceava s-a angajat să procure integral suma primei de asigurare. De la 1,5 la 25 milioane euro tot eşafodajul proiectului acestei expoziţii capătă o altă dimensiune.

În condiţiile actuale, Direcţia de Cultură Suceava nu mai poate garanta integral această sumă, dar îşi menţine promisiunea de a o asigura parţial. 

 

Realizată la Paris de Casa de Bijuterii „Lucien Falize”

Coroana reginei Maria a fost realizată la Paris de Casa de Bijuterii „Lucien Falize” şi este o piesă de mare măiestrie artistică.

Ea a fost executată după schiţele pictorului Costin Petrescu, artistul având ca sursă de inspiraţie coroana purtată de doamna Elena-Despina, soţia lui Neagoe Basarab, voievodul Ţării Româneşti între anii 1512-1521, aşa cum apare ea zugrăvită în tabloul votiv al Bisericii episcopale de la Curtea de Argeş.

Comanda şi proiectul coroanei, precum şi aurul românesc din care a fost executată, au fost trimise la Paris la data de 5 august 1921, printr-un ofiţer de la Palatul Regal.

Conform comenzii, coroana trebuia lucrată în stil bizantin din aur cu monturi din pietre semipreţioase.

 

Costul execuţiei în 1922 a fost de 64.820 franci

Coroana, care cântăreşte 1854 de grame, are diametrul la bază de 17,5 cm şi înălţimea de 18 cm. Braţele coroanei sunt evazate, fiind terminate în vârfuri cu crini. Coroana este bătută cu pietre preţioase şi semipreţioase - rubine, smaralde, ametiste, turcoaze şi opale - şi a fost realizată printr-o complexă operaţiune de turnare, ştanţare, cizelare, gravare şi şlefuire.

Pe laterale are câte un pandantiv, cu câte un disc de care atârnă trei şiruri de mărgele, terminate cu o cruce gamată.

Pe cele două discuri sunt reprezentate stema României şi stema Casei de Edinburgh, aceasta din urmă ca un omagiu adus originii britanice a reginei Maria.

Coroana a fost finalizată în luna septembrie 1922, iar costul execuţiei a fost de 64.820 de franci.

 

Apel către potenţialii sponsori

Piesă de mare valoare din Tezaurul României, coroana  a mai fost scoasă doar o singură dată, în anul 1998, pentru a fi expusă la Alba Iulia cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.

Expunerea coroanei la Suceava cu prilejul Zilei Regalităţii Române s-ar înscrie ca un veritabil eveniment.

„Sunt uşor debusolat, dar optimist”, a declarat Constantin-Emil Ursu. „Nu ştiu exact cum şi unde voi găsii banii - a precizat el - dar trebuie să-i procur, pentru a aduce această coroană la Suceava. Sunt convins că este o piesă care se va bucura de un mare succes la public şi de aceea fac un apel către potenţialii sponsori de a sprijini financiar împlinirea acestei expoziţii”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima de asigurare pentru aducerea la Suceava a Coroanei Reginei Maria este de 19.500 lei.
 Vizualizări articol: 993 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Prima de asigurare pentru aducerea la Suceava a Coroanei Reginei Maria este de 19.500 lei4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Coroana reginei trimis de
(12 apr 2008, 13:02:19
Piesa de patrimoniu este bun national; Muzeul National de Istorie a Romaniei este bun national; intre muzeele din tara imprumutul de piese pentru expozitii temporare este reglementat prin norme; fiecare cetatean roman trebuie sa aiba acces la cultura, la cunoastere; cineva se opune, prin ridicarea valorii de asigurare, ca un bun national sa fie vazut in tara, respectiv la Suceava; sunt un sucevean care doresc sa vad cat mai multe valori ale neamului nostru; sunt consternat de oprelistile care ingradesc accesul la cultura.
2.   Regina trimis de
(12 apr 2008, 16:44:04
Ba da urata mai era regina asta, arata ca o manelista.
2.1  RE: Regina trimis de
(14 apr 2008, 00:04:58
ioane,esti cam tembel

frumusetea reginei maria era vestita.la fel si cea a fiicelor sale.de altfel,calitatile sale fizice si nu numai au dat roade si in relatiile diplomatice in demersurile facute pt recunoasterea Romaniei mari.mai pune mana pe carte,sau macar citeste pe internet, inainte de a da cu bota in balta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei