Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 apr 2008 - Anul XIII, nr. 87 (3768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Prea mică pentru un război atât de mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Toţi trag, să îşi învelească ţurloaiele, de plapuma, din nefericire mică, a bugetului. Prea mică pentru un război atât de mare. Când zic război, mă refer chiar la război. Preşedintele României, domnul Băsescu, enervat vizibil, a certat vârfurile Armatei îmbrăcate în costume de general şi vârfurile civile ale politicii că nu acordă banii necesari înzestrării armiei române. 60 la sută din bani, a explicat ministrul civil al apărării, se duc pe lefurile personalului şi alte cheltuieli administrative. De unde să mai echipezi Armata română cu avioane şi tunuri NATO, cu rachete balistice şi puşcoace care trag de după colţ? În plus, oricât de iuţi am fi noi la schimbatul lenjeriei de pat a Tratatului de la Varşovia cu una mai luxoasă a Alianţei, nu putem să îi egalăm pe americani nici într-o mie de ani. Chiar dacă am răbda toţi de foame un deceniu, limpăind doar ceai şi pesmeţi dimineaţa, la prânz şi seara, şi tot nu am putea cumpăra un submarin nuclear, să zicem. Sigur, îl înţeleg şi pe şeful suprem al CSAT. El s-a dat rotund în faţa mai marilor Alianţei, s-a bătut pe burtă de la egal la egal cu Bush. Eu, zice, trimit trupe oriunde este nevoie în lume. Militarii mei sunt capabili să comande inclusiv batalioane de puşcaşi marini americani. De comandat mai merge. Comanda o dau, însă, cu pantalonii rupţi în fund.

Îmi amintesc că şeful statului a fost nervos, la fel de nervos, ca la analiza Armatei şi când Guvernul, mai de voie, mai de nevoie, mai îmbrâncit de PSD, a mărit substanţial pensiile. De unde bani? – s-a revoltat preşedintele. Bani erau şi sunt, zice Guvernul, dar dacă mărim pensiile nu mai putem mări şi bugetul militar. Dar bugetul militar îl ustură la orgoliu pe liderul regional şi global Băsescu, egal în ambâţ cu Bush şi Putin.

De două zile fierb salariaţii în legătură cu o decizie care ba e, ba nu e, a Guvernului legată de bonurile de masă. Ţipă toţi, ţipă Boc (electoral), măturăreasa Primăriei şi directorul şcolii. Nu se prefac. Chiar îi doare. Ce-i de făcut? Mai cumpărăm o sută de blindate NATO sau lăsăm bonurile de masă cum erau?

Summitul NATO de la Bucureşti i-a făcut pe unii mai înalţi decât i-a lăsat Dumnezeu. Ca să ajungă la chipiile Marilor Puteri străine, stau ca balerinele pe vârfuri. Numai că poziţia doare. La deşte şi la buzunar.

Cât poţi întinde plapuma bugetului pentru a nu rămâne în frig nişte ţurloaie, nişte spinări sensibile, nişte şale reumatice? Cum să-i înfofoleşti bine şi pe dascăli şi pe funcţionari şi pe amploaiaţii din marile birouri şi pe moaşele comunale? Cum să împaci şi capra şi varza şi lupul? Dai o jumătate de varză caprei şi o jumătate de capră lupului. Lupul nu este însă mulţumit. El vrea toată capra. Vrea armată de elită, teleghidată politic de la Bucureşti, în toate teatrele de război ale planetei. Aici nu încape tocmeală, lasă să se înţeleagă preşedintele CSAT, încruntat nevoie mare cu ocazia bilanţului militar.

Ceauşescu ne-a obligat la o alimentaţie de adidaşi de porc şi tacâmuri de găină pentru a construi Casa Poporului şi a achita datoriile externe ale ţării. Azi, datoriile sunt de două mai mari ca pe vremea Împuşcatului, fără a face o staţie de metrou în plus sau o jumătate de Pentagon. Băsescu vrea să acordăm prioritate Armatei. Ne atacă, cică, Iranul. Ne pândesc de după nori lunetiştii marţieni. Între timp, la mine la Sângeru, a dat iarba, ploile ultime au înviorat grădinile şi până una alta – mi-o spun gureşele vietăţi ale ogrăzii – e pace.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prea mică pentru un război atât de mare.
 Vizualizări articol: 1984 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Prea mică pentru un război atât de mare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Razboi si (da-ne) pace.. trimis de
(12 apr 2008, 17:36:54
Prim Incrucisatorul nostru prezidente,fara a consulta poporul sau macar reprezentantii lui se apuca sa ia decizii de importanta capitala pentru Romania ,angajind-o tembel in tot felul de combinatii paguboase,fara a fi chemat la ordin si pedepsit cum se cuvine !! Ametit de aerul tare din preajma mai marilor licurici(sau de tariile protocolare),se vede deja mare lider regional(la infatisarea lui, nu-i de mirare).Vazindu-l dispus la tot felul de compromisuri paguboase pentru Ro,alde Bush,Sarco,(urmeaza Putin?)pluseaza nerusinat de mult si duc la faliment o tara istovita de tranzitia ce nu se mai termina si nimeni din cei in drept sa strige:STOP,ajunge,nu face nimic pentru stoparea acestui adevarat genocid national.Bine ca se fac referendumuri cu teme puerile si rezultate mai mult decit nesemnicative,iar teme de interes natinal ca acestea (inarmarea,participarea in teatre de lupta ) ce pentru romani sint doar prilej de inmormintari si avansari postmortem nici macar nu sunt stiute!
2.   Buget trimis de
(13 apr 2008, 10:33:15
De unde buget mare ,daca alesii nostri fura pe rupte ,chiar fara acceptul lui Basescu? Plapoma este destul de mare ,dar se tot scot smocuri din ea cu care se invelesc cei care au acces la ea,senatori ,deputati ,ministri ,secretari de stat,presedinti de consilii judete,prefecti ,case de sanatate,justitie,primari,etc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei