Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mar 2008 - Anul XIII, nr. 62 (3743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pacemakerele şi defibrilatoarele cardiace, vulnerabile la pirateria informatică

Pacemakerele şi defibrilatoarele cardiace implantate, dotate cu tehnologie wireless, sunt vulnerabile la pirateria informatică, cu consecinţe potenţial fatale, potrivit unui studiu preluat de AFP.

Tehnologia wireless permite specialiştilor cardiologi să controleze de la distanţă buna funcţionare a implanturilor şi să le regleze, evitându-se astfel vizitele repetate la medic sau operaţiile chirurgicale.

Însă progresul tehnologic nu este unul lipsit de riscuri. Autorii acestui studiu au demonstrat că piraţii informatici pot reprograma de la distanţă aceste implanturi, fără ştirea pacientului.

Specialiştii, de la Universitatea din Washington, Seattle, au demonstrat că este posibil să se obţină informaţii medicale confidenţiale despre purtătorii de pacemakere şi defibrilatoare.

"Sperăm că studiul nostru va constitui un avertisment pentru fabricanţii de proteze", a subliniat Kadayoshi Kohno, profesor de ştiinţe informatice şi inginerie, unul dintre autorii studiului. "În anii '70, femeia bionică era un vis, însă progresele tehnologiei au făcut ca ea să devină realitate, iar oamenii vor avea din ce în ce mai multe micro-computere foarte sofisticate, wireless, în corpul lor", a spus acesta. "Scopul nostru este de a ne asigura că echipamentele sunt sigure, eficace şi protejate de interferenţele exterioare", a adăugat acesta.

 

Ameninţare pentru implanturi.

Potrivit cercetătorilor, pirateria informatică ar putea deveni o ameninţare serioasă pentru aceste implanturi electronice, pentru că distanţele de la care se pot controla ele pot fi din ce în ce mai mari.

Pentru studiul lor, cercetătorii au utilizat un defibrilator şi un aparat de radio receptor-emiţător, care a permis accesul la dosarul informatic medical al pacientului şi reglarea implantului de la distanţă. Cu ajutorul aparatului ieftin, specialiştii au putut intercepta semnale emise de defibrilator şi obţine toate informaţiile confidenţiale despre pacient. De asemenea, ei au accesat în timp real datele transmise de implant, precum electrocardiograma.

Ulterior, cercetătorii au lansat mai multe operaţiuni de piratare care le-au permis reprogramarea defibrilatorului, făcându-l incapabil să răspundă la gravele disfuncţii ale inimii. Specialiştii au putut chiar să lanseze o comandă pentru a provoca un şoc electric în inimă, parţial fatal.

"Unul din obiectivele studiului este de a încuraja industria echipamentelor medicale să se gândească mai mult la securizarea informaţiilor medicale despre pacienţi, mai ales în perspectiva generalizării tehnologiei wireless", a explicat un alt autor al studiului, cardiologul William Maisel, de la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Harvard, Massachusetts.

Cercetătorul a subliniat că milioane de persoane din lume depind de aceste proteze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacemakerele şi defibrilatoarele cardiace, vulnerabile la pirateria informatică.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pacemakerele şi defibrilatoarele cardiace, vulnerabile la pirateria informatică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sorbet amar de portocale 6 porţii – 20 minute + 3 ore la congelator4 portocale 250g zahăr600ml apă3 linguri Campari roşu2 albuşuri Tăiaţi coaja de portocale în fâşii şi puneţi-le la fiert în apă cu zahăr. Trebuie să fiarbă 10 minute, la... Citeşte