Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 feb 2008 - Anul XIII, nr. 31 (3712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sucul de sfeclă roşie poate combate hipertensiunea arterială

Sucul de sfeclă roşie consumat zilnic poate combate hipertensiunea arterială, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista medicală Hypertension, preluat de bbc.co.uk.

Cercetătorii au descoperit că persoanele hipertensive care consumă zilnic o cantitate de 500 de mililitri de suc de sfeclă roşie beneficiază de o scădere importantă a tensiunii arteriale.

Ingredientul cheie pare a fi nitritul, care se găseşte şi în legumele verzi, precum spanacul şi salata verde, care reacţionează cu bacteriile din gură. În urma acestei reacţii au loc modificări chimice care au ca rezultat dilatarea vaselor de sânge şi, implicit, creşterea fluxului sangvin.

Cercetătorii de la spitalul St Bartholomew din Londra, autorii studiului, au recrutat mai mulţi voluntari sănătoşi. O parte dintre aceştia au fost rugaţi să bea o jumătate de litru de apă, ceilalţi au fost rugaţi să bea câte o jumătate de litru de suc de sfeclă roşie.

La o oră după experiment, participanţii la studiu care au consumat suc de sfeclă roşie au manifestat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. La 2 ore şi jumătate de la experiment, presiunea sistolică a subiecţilor care au consumat suc de sfeclă era cu 10 mm Hg mai scăzută decât cea a participanţilor care au băut apă. La trei ore de la experiment, presiunea diastolică a subiecţilor care au consumat suc era cu 8 mm Hg mai scăzută. La 24 de ore de la experiment, presiunea sistolică a celor care au băut suc era încă mai redusă faţă de cea a participanţilor care au băut apă, cu 4 mm Hg, în timp ce la cea diastolică nu s-au înregistrat diferenţe.

Anterior, s-a crezut că efectul protector asupra sistemului cardiovascular al vegetalelor bogate în nitrit se datorează conţinutului bogat de vitamine antioxidante sau de minerale de tipul potasiului.

Peste 25% din populaţia adultă mondială suferă de hipertensiune arterială, specialiştii estimând că cifra va creşte la 29% până în 2025. Hipertensiunea este cauza a 50% dintre maladiile coronariene şi a 75% dintre cazurile de infarct.

Numai în Marea Britanie, boala coronariană cardiacă ucide anual 110.000 de persoane.

Rezistenţa opusă de pereţii arteriali faţă de forţa de împingere şi elasticitatea arterelor face ca sângele să se găsească sub o anumită presiune, numita tensiune arterială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucul de sfeclă roşie poate combate hipertensiunea arterială.
 Vizualizări articol: 920 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sucul de sfeclă roşie poate combate hipertensiunea arterială5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pacat de studii!... trimis de
( 7 feb 2008, 15:18:19
Am incercat, dar e f. greu de baut si ce e mai rau ca nu ajuta! Pacat de studii!...
2.   E SANATOS trimis de
( 7 feb 2008, 22:20:28
E SANATOS DAR F.RAU. AJUTA SIGUR.EU AM BAUT.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui umplut în croissant 4 porţii – 60 minute 2 piepţi de pui500g aluat de foitaj400g ciuperci pleurotus proaspete1 căţel de usturoi100ml ulei1 leg. pătrunjel1 ou± sare, piper 1. Toacă mărunt ciupercile pe care le-ai curăţat şi spălat.... Citeşte