În pofida ninsorii abundente, sute de credincioşi din oraşul Vicovu de Sus, Protopopiatul Rădăuţi, au ţinut să fie prezenţi duminică, 9 decembrie 2012, la Sfânta Liturghie şi la slujba de sfinţire a noului agheazmatar construit, slujbe oficiate de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, la Biserica "Adormirea Maicii Domnului". Bucuria sărbătorii a fost cu atât mai mare cu cât înaltul ierarh sucevean a fost hirotonit preot şi duhovnic, cu mulţi ani în urmă,în acest lăcaş de cult.
Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent duminica trecută în mijlocul credincioşilor parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Vicovu de Sus-Centru, unde, în sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi slujba de sfinţire a noului agheazmatar. La sosirea la biserica bucovineană, înaltul ierarh a fost întâmpinat în sunet de trâmbiţă de zeci de credincioşi şi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular, care i-au oferit flori şi i-au urat bun venit. În continuare, IPS Pimen a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", alături de un sobor de preoţi din care au făcut parte cei doi slujitori ai parohiei vicovene, pr. paroh Gabriel Chiaburu şi pr. Vasile Schipor, pr. Petru Lupăştean-Barfă, protopop al Protoieriei Rădăuţi, şi preoţi din împrejurimi.
"Avem datoria sfântă de a ne îngriji şi de sănătatea trupului"
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Pimen a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a explicat pericopa evanghelică a zilei: "Vindecarea sufletului ne-o dă Sfânta Taină a Spovedaniei, iar dacă avem credinţă şi căinţă de păcate, Dumnezeu ne iartă păcatele. Pentru acest lucru, însă, trebuie să punem mai mult efort şi mai multă silinţă în a nu mai greşi. Numai aşa putem să ne apropiem de Dumnezeu, prin împărtăşirea cu Sângele şi Trupul Lui, la Sfânta Împărtăşanie. Vindecarea trupului o dă tot Dumnezeu, direct sau prin medicamentele, care sunt lăsate tot prin pronia Celui de Sus. Vindecarea femeii gârbove de Mântuitorul Hristos, relatată în Evanghelia citită astăzi, i-a stârnit şi revoltat pe fariseii invidioşi şi necredincioşi, care i-au reproşat Mântuitorului că nu respectă sâmbăta. Aceştia, însă, cuprinşi de invidie, nu conştientizau că boala nu cunoaşte sărbătoare şi că avem datoria sfântă de a ne îngriji şi de sănătatea trupului, care este templu al Duhului Sfânt, şi datoria sfântă, ca îndeosebi în zi de sărbătoare, să căutăm să săvârşim cu tot preţul binele aproapelui nostru aflat în suferinţă şi în lipsuri. Asemenea bolii, nici bunătatea nu are soroc".
Spre finalul cuvântului, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a subliniat faptul că este legat sufleteşte de parohia vicoveană. "Eu sunt legat de parohia aceasta pentru că aici am primit Sfânta Taină a Preoţiei şi a duhovniciei, cu mulţi ani în urmă, la o slujbă săvârşită de mitropolitul de atunci, IPS Iustin. Sunt legat sufleteşte de locul de aici şi vă am în suflet, în minte şi în rugăciune permanent", le-a spus IPS Pimen credincioşilor prezenţi. După cuvântul ierarhului, pr. paroh Gabriel Chiaburu a rostit un cuvânt de mulţumire: "Mulţumim din inimă Înalt Preasfinţitului nostru Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, care, având atâtea îndatoriri şi responsabilităţi, a binevoit astăzi să fie în mijlocul nostru, străbătând zăpada de la Suceava şi până aici, ca să fie părtaş bucuriei noastre de a liturghisi împreună şi de a sfinţi lucrările ce s-au săvârşit în ultima perioadă, prin efortul credincioşilor noştri".
După optusul Sfintei Liturghii, credincioşii şi soborul slujitor au ieşit în curtea bisericii, unde IPS Pimen a sfinţit, prin ungere cu untdelemn sfinţit şi prin stropire cu apă sfinţită, noul agheazmatar în formă de clopot, construit de o echipă de meşteri locali. "Lucrările la acest agheazmatar au început în Postul Paştilor al acestui an şi s-au finalizat de curând. Lungimea şi lăţimea sunt de 7 metri, stilul este ştefanian, cu boltă, forma octogonală, iar acoperişul este din tablă de cupru. Aici vom sluji şi Sfânta Liturghie la marile sărbători, de Paşti, de Bobotează etc. Deşi pare un lucru minor, s-a investit mult suflet şi multă muncă în această construcţie, întrucât am folosit pentru construcţia ei materiale de cea mai înaltă calitate", ne-a oferit mai multe detalii pr. Vasile Schipor, preot la biserica din Vicov.
Lucrările continuă la biserica vicoveană
Alături de agheazmatarul sfinţit duminică, la biserica din Vicovu de Sus-Centru se ridică încet-încet o clădire de dimensiuni impresionante, ce va servi ca aşezământ social filantropic.
"Construcţia Aşezământului social filantropic "Sfântul Vasile cel Mare" al parohiei noastre a fost începută în luna septembrie a anului 2010, locul fiind sfinţit de IPS Arhiepiscop Pimen. În demisolul clădirii va fi o sală de prăznuire, cu bucătărie, cu cameră frigorifică, grupuri sanitare, la parter vor fi camere sociale pentru persoanele aflate în situaţii de urgenţă, precum şi cinci săli de clasă de grădiniţă, iar la partea de mansardă va fi un paraclis, unde vom sluji în perioada posturilor şi unde vom spovedi, precum şi două camere pentru păstrarea icoanelor vechi, a veşmintelor şi a inventarului. Clădirea va avea în general dimensiunile de 33 de metri pe 12 metri, cifre simbolice, şi deşi vremurile nu sunt tocmai uşoare, sperăm cu ajutorul lui Dumnezeu ca, puţin câte puţin şi cărămidă cu cărămidă, să realizăm ce ne-am propus. Încercăm să facem lucrurile cât mai de calitate, fiindcă e o problemă mare pentru noi, ca şi creştini, dacă avem casele proprii mai frumoase decât biserica parohială. De aceea ne silim să facem lucruri cât mai frumoase spre slava lui Dumnezeu, şi nu spre slava noastră. Satisfacţia este mare atunci când munceşti şi când te rogi, iar Dumnezeu te inspiră, după cum ne-a spus la un moment dat IPS Pimen. Marile capodopere ale Bucovinei nu s-au făcut neapărat de arhitecţi şi meşteri de renume, ci de oameni credincioşi şi cu frică de Dumnezeu, pe care Dumnezeu i-a luminat", a spus pr. Vasile Schipor.
Tudorel RUSU, sursa: Ziarul Lumina