Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 iun 2012 - Anul XVII, nr. 128 (5033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Facultatea de Teologie Ortodoxă Bucureşti

Părintele profesor Ştefan Sandu a trecut la cele veşnice

Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a părintelui profesor Ştefan Sandu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, luni, 04 iunie 2012:

Am aflat cu întristare vestea trecerii la cele veşnice a părintelui profesor Ştefan Sandu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, cadru didactic competent şi teolog apreciat în cercurile universitare româneşti.
S-a născut la 6 iunie 1944 în localitatea Rădmăneşti, judeţul Timiş, în familia preotului Nicolae şi a preotesei Maria Sandu. Dornic să urmeze tradiţiei părinteşti a urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti (1959-1964) şi ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Capitală (1964-1968). Cursurile de doctorat în teologie le-a urmat la acelaşi Institut Teologic între anii 1968-1971, având ca îndrumător ştiinţific pe profesorul universitar Nicolae Chiţescu. În anul 1972 a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea din Uppsala, Suedia până în anul 1976, iar ulterior a studiat la Universitate din Lund între 1976-1981.
S-a căsătorit în anul 1973 cu tânăra Emilia Săpungiu, de profesie inginer chimist. A fost hirotonit preot în anul 1976 pe seama parohiei ortodoxe române din Göteborg, Suedia, unde a slujit până în anul 1978, transferându-se ulterior la parohia ortodoxă română din Stockholm, Suedia, activând aici până în anul 1981.
Revenind în ţară după încheierea studiilor, a fost încadrat ca asistent universitar la Institutul Teologic din Bucureşti, parcurgând succesiv toate treptele didactice universitare până la gradul didactic de profesor universitar şi conducător de doctorat.
Între anii 1990-1996 a asigurat, în paralel cu activitatea didactică, postul de spiritual-şef al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universităţii din Bucureşti. Într-o perioadă dificilă şi plină de transformări a societăţii româneşti a ştiut să-şi apropie pe studenţii teologi şi să-i modeleze ca viitori slujitori ai sfintelor altare, insuflându-le duhul slujirii bisericeşti şi al iubirii aproapelui.
De-a lungul activităţii sale didactice de peste trei decenii părintele profesor Ştefan Sandu a predat mai multe discipline de teologie sistematică: Formarea duhovnicească, în cadrul căreia a utilizat cursul de „Ascetică şi Mistică” al părintelui profesor Dumitru Stăniloae; Teologie Dogmatică şi Simbolică, afirmându-se ca un specialist în teologia Mărturisirilor de Credinţă din sec. al XV-lea şi al XVI-lea; Istoria dogmelor, reluând tradiţia ilustrată în această facultate de celebrul profesor Ioan Mihălcescu (ajuns mitropolit al Moldovei) şi elaborând pentru studenţi un curs universitar, tipărit la Editura Universităţii din Bucureşti, în patru volume.
A condus cu acrivie şi pasiune didactică sute de lucrări de licenţă, dizertaţii de master, iar din anul 2003 şi teze de doctorat în teologie. Concomitent, s-a preocupat şi de perfecţionarea continuă a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, îndrumând zeci de lucrări de gradul I didactic, disciplina Religie.
Pe baza unei cercetări ştiinţifice riguroase, părintele profesor Ştefan Sandu a publicat de-a lungul anilor, în ţară şi în străinătate, zeci de studii şi articole de teologie, precum şi un număr de opt cărţi.
Chipul blând şi inima generoasă ale părintelui profesor s-au întipărit în sufletele multor generaţii de studenţi, care-l vor păstra în memoria lor ca dascăl devotat şi preot distins, angajat deplin în viaţa şi lucrarea Bisericii.
Astăzi, prin trecerea la cele veşnice a părintelui profesor Ştefan Sandu, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul pierde un cadru didactic vrednic, care a marcat viaţa acestei facultăţi.
Pentru vrednicia arătată în câmpul activităţii pastoral misionare a primit cea mai înaltă distincţie bisericească crucea patriarhală oferită de vrednicul de pomenire Justin, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Apreciind strădaniile didactice şi de cercetare ştiinţifică în domeniul teologiei ortodoxe româneşti a regretatului părinte profesor, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata drepţilor şi să-i dăruiască odihna veşnică în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi!

Veşnica lui pomenire din neam în neam !

Cu părinteşti condoleanţe pentru familia îndoliată,

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părintele profesor Ştefan Sandu a trecut la cele veşnice.
 Vizualizări articol: 1010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Părintele profesor Ştefan Sandu a trecut la cele veşnice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei