Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 mar 2012 - Anul XVII, nr. 63 (4968)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Adunate din trecut...

Obiceiuri de Alexii

Alexie din calendarul popular, serbat în ziua de 17 martie, este considerat a fi patronul tuturor vieţuitoarelor care au hibernat în subteran (reptilele, mai ales) sau au stat ascunse sub coaja copacilor (insectele, numite gujulii) şi care se trezesc, acum, la viaţă.

Sărbătoarea cunoscută sub numele de Alexii face parte din acelaşi ciclu ritualic de înnoire a timpului calendaristic, în prag de primăvară.

Atmosfera satelor şi spaţiul din jurul gospodăriilor sunt purificate, acum, prin fumigaţii şi zgomote de intimidare. Dis - de - dimineaţă, în grădini se aprind focuri ritualice, în care sunt puse să ardă fructele sfinţite la Ziua Crucii (14 septembrie). Tinerii săreau, altă dată, peste focurile făcute din frunzele strânse cu o zi înainte şi cocenii adunaţi de prin grădini, în credinţa că vor fi feriţi de boli pe întreg parcursul anului şi, de asemenea, că vor fi feriţi de pureci.

Focurile aprinse în zorii acestei zile prin livezi sau prin grădinile caselor aveau şi o semnificaţie fertilizatoare, ziua fiind un important moment în calendarul pomicol tradiţional.

Femeile obişnuiau să ia cărbuni din focul aprins, în castroane sau căni, şi să afume, pe rând, fiecare arbore fructifer din livadă, înconjurând şi gospodăria de trei ori. De asemenea, se consideră că spiritele malefice din natură, precum şi toate jivinele (insecte, reptile, rozătoare) cuibărite în jurul casei în timpul iernii, puteau să fie îndepărtate cu ajutorul zgomotelor făcute prin baterea în diferite obiecte metalice.

 

Alexiile, Ziua Şarpelui

Preventiv, pentru îndepărtarea vietăţilor dăunătoare, femeile obişnuiau să facă un amestec din făină de porumb şi apă pe care îl puneau la cele patru colţuri ale hotarului proprietăţii fiecărei gospodarii.

În unele sate, Alexiile erau cunoscute şi sub denumirea de Ziua Şarpelui, deoarece se considera că în această zi şerpii ies din pământul în care au hibernat timp de 6 luni (de la 14 septembrie până la 17 martie). Această credinţă impunea interdicţii specifice de muncă. În mod special, femeile nu aveau voie să toarcă, să ţese, să depene sau să folosească foarfecele, acul sau furca de tors. Era interzis, de asemenea, a se aduce în casă lut şi surcele, iar dacă lutul era adus din timp, acum se înmuia cu apă şi se astupau cu el toate găurile şi fisurile de la sobă, crezându-se că în felul acesta, se astupau şi ochii şarpelui iar oamenii erau feriţi de muşcătura lui. Din această zi le era permis oamenilor să ucidă şarpele, atunci când acesta le ieşea în cale.

 

Focuri aprinse prin livezi, în satele bucovinene

În dimineaţa zilei de 17 martie, oricine trece prin satele din Bucovina mai poate surprinde focuri aprinse prin livezi, adevăraţi martori ai unei sărbători tradiţionale puternic ancorată în viaţa localnicilor, dar care cu timpul s-a mai păstrat doar prin miezul ei religios. În unele sate de la deal sau de la munte (Buneşti, Petia, Vultureşti, Valea Glodului, Hârtop, Rădăşeni, Unceşti, Vadul Moldovei), în special în zona pomicolă a ţinutului, aspectul popular al Alexiilor mai poate fi întâlnit, însă, şi astăzi. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obiceiuri de Alexii.
 Vizualizări articol: 1489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Obiceiuri de Alexii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ? trimis de
(16 mar 2012, 14:38:24
Cred ca e o greseala, pentru ca ati incadrat acest articol la sectiunea religie.
2.   Pestisori ascunsi sub gheata. trimis de
(16 mar 2012, 17:28:13
Cum sa-l sarbatoresc pe Alexie pe 17 martie daca el este nascut pe 26 ianuarie?Cred ca este o greseala.BOR trebuie sa schimbe calendarul in functie de zilele de nastere importante ale politicienilor.
3.   Domnilor nu vad ceva sa va nemultumeasca , trimis de
(16 mar 2012, 17:49:37
In fond autorul doreste sa ne informeze ca exista primavara un obicei de a face curatenie in ograda , cand bucoovineanul aduna gunoaiele , le da foc, alunga cartitele si celelalte taratoare ce-i deranjeaza gospodaria si asa mai departe.
Asta spune la traditie... Pe vremuri in folclor erau si cantece de viata noua .. de ce n-ar fi si o extensie la aceste obiceiuri pentru conditiile societatii contemporane.
Acest obicei de salubrizare a fi la fel de folositor.
Pai ganditi-va ce bine ar fi daca:
-primarii ar starpi firmele ce capuseaza fondurile si fac lucrari de mantuiala
-ar disparea cartitele politice migratoare de la un partid la altul ,
-ar fi starpiti sobolanii tutelati din institutiile statului adusi clientelar de rod slanina bugetului , nu au atributii si pe deasupra au si rapanul nesimtirii
-ar disparea lipitorile si nevastuicele sexi de prin birourile parlamentare,
-s-ar starpi vizuinele harciogilor ce fraudeaza banci si fonduri ale statului
Asadar NATIUNE fa un referendum sa promovam ALEXIA NOUA poate o sa traim mai bine , nu sa ne lamentam continuu, sa avem aschia sarita tot timpul la scandal, sa fim fudui de deswtepti ce suntem, asadar zic voteaza cu capul nu cu purul.
Zic si io ca simplu alegator !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei