Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 apr 2011 - Anul XVI, nr. 97 (4695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Vineri este Izvorul Tămăduirii

Vineri, creştinii ortodocşi sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare.

„În Săptămâna Luminată ne aducem aminte Vineri de o minune care subliniază importanţa pe care o are agheasma. Leon cel Mare nu devenise încă împărat când a întâlnit în preajma Constantinopolului un orb însetat şi nu avea de unde să-i dea apă. Şi a auzit un glas din pădure ‘Intră Leone în pădure şi vei găsi’. Şi a intrat Leon, a găsit un izvor miraculos, i-a dat orbului să bea şi l-a udat şi pe ochi şi şi-a recăpătat vederea. Leon când a ajuns împărat a construit acolo o Biserică. Mai apoi a mărit-o Justinian. Biserica prefăcută de multe ori dăinuieşte şi în zilele noastre. Şi acum, în Constantinopol sau în Instanbulul de azi persistă Mănăstirea Balukli cu izvorul tămăduitor al Maicii Domnului. Şi asta deoarece vocea pe care o auzise în pădure Leon era vocea Maicii Domnului”, informează Trinitas TV.

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului ne aminteşte, totodată, şi de Vinerea Mare. În această zi, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care a vărsat lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde şi de vindecare.

 

Simbol

Alte informaţii aflăm de la Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei care a spus: „Trebuie să vedem ‘Izvorul Tămăduirii’ legat de Vinerea Patimilor. În Vinerea Patimilor Mântuitorul Iisus Hristos ştim cu toţii că este răstignit pe Cruce. Maica Domnului stă alături de Cruce şi iconografia o prezintă aşezată sub coasta Mântuitorului, de unde curge sânge şi apă, cele două elemente euharistice. Sângele, Sfânta Împărtăşanie şi Apa Botezului. Apoi Maica Domnului este într-adevăr întruchiparea Bisericii. Ea este simbolul Bisericii. Deci, Maica Domnului de la Crucea Învierii de astă dată în Vinerea Săptămânii Luminate este Maica dătătoare de viaţă. De aceea se numeşte şi Izvorul Tămăduirii sau Izvorul dătător de viaţă”.

 

Tot în această zi, în toate Bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei
Detalii cu privire la acest eveniment oferă Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei care a spus: „Izvorul de astăzi, prin mijlocirea Maicii Domnului, aduce viaţă nouă tuturor. Şi astfel precum Mântuitorul Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând prin Sfânta aghiasmă ne dă puterea de a lupta împotriva ispitelor, puterea de a lupta împotriva diavolului şi puterea de a fi vii”.
Informaţii cu privire la apa sfinţită oferă Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei care a spus: „Apa sfinţită în Vinerea Luminată este purtătoare de har. Ne aduce nouă binecuvântare, sfinţenie şi putere din Hristos cel izvorât din mormânt. De fapt, Sfântul Apostol Pavel scriindu-le corintenilor şi vrând să-i facă atenţi la faptul că toată puterea sfinţitoare vine prin harul Duhului Sfânt din Hristos zice, referitor la evrei, că în pustie ei au băut apă din stâncă şi au fost hrăniţi cu mană. Dar stânca îl prefigura pe Hristos întru Care ne întărim noi acum, în Săptămâna Luminată”.
Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau agheasmă pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vineri este Izvorul Tămăduirii.
 Vizualizări articol: 955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vineri este Izvorul Tămăduirii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei