Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 feb 2011 - Anul XVI, nr. 43 (4641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Ce înseamnă botez valid?

 

"De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu" (In. 3, 5). Botezul este întâi de toate o lucrare pe care o face Dumnezeu asupra fiinţei umane prin Duhul Sfânt pogorât în apa sfinţită. Taina aceasta se face în numele Sfintei Treimi şi, indiferent de modul în care ea este săvârşită, punctul principal este acela de pomenire şi săvârşire în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

Chiar dacă protestanţii, metodiştii şi romano-catolicii săvârşesc botezul prin stropire sau printr-o singură afundare ori prin turnarea apei, botezul este valid; deci este acceptat de Biserica Ortodoxă.

Totuşi, regula unui botez corect este aceea de a cufunda în apă, de trei ori, candidatul sau persoana ce va primi botezul cu invocarea Sfintei Treimi (Canonul 50 Apostolic).

Cu ocazia diferitelor întâmplări, cazuri de urgenţă (când un prunc se naşte cu probleme de sănătate şi viaţa îi este în pericol), unde pruncul sau persoana nebotezată este grabnic botezată în numele Sfintei Treimi de un creştin, atunci, acest botez este absolut valid; iar dacă noul botezat va trăi, se va însănătoşi, atunci va trebui continuat şi completat botezul de către preot.

Deci, la nevoie, botezul săvârşit de un creştin laic, bărbat sau femeie, este valid, corect, acceptat; doar că trebuie botezat în numele Sfintei Treimi.

Botezul săvârşit la necesitate de către creştin, monahul simplu sau diacon este corect, după cum afirmă Sfântul Nichifor Mărturisitorul († 818), arătând lucrul acesta în diferite canoane ca îndreptare pentru viaţa creştină (Canoanele: 38, 44, 45).

Aceasta este îngăduiala Bisericii numai în Taina Sfântului Botez, ca nu cumva cineva să piardă lumina prin baia naşterii înnoirii.

Au existat cazuri în care nu s-a ştiut faptul dacă o persoană a fost sau nu botezată. Ce se întâmplă în cazul acesta? Biserica Ortodoxă, ca şi cea Romano-Catolică şi Anglicană, a rânduit iarăşi o îngăduială, ca botezul să se săvârşească cu o formulă condiţională, şi anume: "Dacă nu este botezat".

Nu se mai botează, căci au botez valid, cei care trec la ortodoxie şi care provin din rândul romano-catolicilor, luteranilor, calvinilor, armenilor şi răscatolicilor.

Ereticii vor trece la ortodoxie doar prin botez cu afundare de trei ori în numele Sfintei Treimi.

Orice botez valid nu se mai repetă, căci el se face în închipuirea morţii Domnului, Celui Care a murit şi a înviat o singură dată.

Aşadar, e bine să cunoaştem ce înseamnă botezul valid şi care sunt valenţele sale.

 

(Pr. Răzvan-George TOPALĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce înseamnă botez valid?.
 Vizualizări articol: 822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ce înseamnă botez valid?1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Botezul valid si...invalid. trimis de
(22 feb 2011, 12:24:54
Botezul este unul singur,cel cu care s-a botezat Mantuitorul Iisus Hristos,s-anume,cel facut la maturitate,constient deci,nu la prunci,cum "a hotarat"biserica(adica, oamenii!)si numai printr-o singura scufundare,nu cu trei sau cinci sau sapte...Sau alte nebunii gen,botezul prin stropire,cu petale de flori sau chiar...prin telefon,ultima gaselnita draceasca! Botezul printr-o singura scufundare facut la o varsta cand tanarul sau omul adult poate sa realizeze insemnatatea acestui act deosebit este adevaratul si dreptul botez biblic, facut de insusi Iisus Hristos! Restul sunt niste inventii popesti,niste traditii necrestinesti care n-au cum sa fie pe placul lui Dumnezeu,asa zisele botezuri...invalide!
2.   !!!!! trimis de
(22 feb 2011, 14:16:50
pana si crezul ne invata ca trebuie sa marturisim personal un botez spre iertarea pacatelor..... nu inteleg ce cauta copiii in toata treaba aceasta..... tu cel ce ai scis acest reportaj ia intereseaza-te putin cine a introdus pentru prima data baptistiera mica pentru copiii.... istoria iti va da raspuns..... lasa ce spune traditia si priveste in SFANTA SCRIPTURA.....scrie ceva ce spune SFANTA SCRIPTURA nu ce spun diferite scrieri fara calauzire divina....
2.1  RE: !!!!! trimis de
(22 feb 2011, 16:04:31
Botezul pruncilor a intrat in crestinism cu cateva sute de ani dupa Hristos,ca vezi Tu,Doamne,nu care cumva sa moara pruncul nebotezat,"necrestinat"...si sa moara ...nemantuit!Cu acei copii care au murit la varsta prunciei stie Domnul ce va face,nu trebuie sa-i dam sfaturi.In nici un caz ei nu vor fi dati pierzarii datorita faptului ca n-au fost botezati,asa cum cred unii...Aici a intrat de fapt acel concept gresit al "pacatului stramosesc" pe care-l "avem" cu totii de la nastere...Ma rog,alte tampenii care au stricat invataturile sfinte si drepte ale Mantuitorului !De altfel,printre sfintii recunoscuti de biserica ortodoxa ca Vasile cel Mare,Nicolae,Damaschin,etc ,nu gasim nici macar unul care sa fi fost botezat in pruncie ! De ce oare s-au botezat ei la maturitate? De ce nu s-au botezat la pruncie,ca doar sunt "ortodocsi"? Ei respectau Cuvantul lui Dumnezeu nu o traditie lumeasca!
3.   Cat de fals.... trimis de
(22 feb 2011, 14:34:37
Cica "Taina aceasta se face în numele Sfintei Treimi şi, indiferent de modul în care ea este săvârşită, punctul principal este acela de pomenire şi săvârşire în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh."

Hai sa iti citesc ce scrie in Sfanta Scriptura:

[1 Petru 3:21-22] "Icoana aceasta închipuitoare vă mântuieşte acum pe voi, şi anume botezul, care nu este o curăţire de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos, care stă la dreapta lui Dumnezeu, după ce s-a înălţat la cer, şi Şi-a supus îngerii, stăpânirile şi puterile. "

Deci, Ce este botezul?
4.   Comentariu trimis de
(23 feb 2011, 09:40:59
"Cine nu se va naste din apa si din duh, acela nu va intra in imparatia cerurilor".
...si se iveste o secta din alte mii de secte aparute de 2000 de ani, sa-si dea cu parerea despre cum trebuie savarsit botezul crestin.
Sfintii parinti ne spun raspicat ca exista doar Un Dumnezeu, o Credinta, un Botez.
Singura credinta in masura sa ne dea invataturi CORECTE despre Sfantul Botez, si celelalte Sfinte Taine este cea care a ramas nealterata de rataciri sectare in decursul celor 2000 de ani. Si aceasta este Credinta ORTODOXA. Restul sunt doar pareri, rataciri, minciuni, mandrie si toate roadele pe care diavolul le pune in mintile bolnave si mindre ale semenilor nostri sectari.
FERITI VA DE SECTARI SI RATACIRILE LOR!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei