Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 feb 2011 - Anul XVI, nr. 43 (4641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sorin AVRAM

Sorin AVRAM


Slujba-i drujbă, drujba-i slujbă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Se ascut săbii şi topoare. Săbiile pentru bătălia finală care va avea loc, pe 1 martie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Topoarele pentru atacul care va fi declanşat asupra a jumătate din suprafaţa împădurită a judeţului Suceava, în cazul în care victoria va aparţine fundaţiei particulare a arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen. 

Au trecut 11 ani de când Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei se luptă în instanţe cu Statul Român, căruia vrea să-i ia nu mai puţin de 166.000 de hectare de pădure. Pădure care, prin exploatarea sa în regim silvic, produce anual milioane de euro care pleacă la bugetul de stat şi se întorc în buzunarele pensionarilor şi pe cardurile bugetarilor. Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei se dă urmaşul unei fundaţii care a funcţionat în această zonă până la venirea comuniştilor la putere şi de aceea vrea să-şi bage drujbele în ea de pădure. Numai că din vechea fundaţie făceau parte reprezentanţi ai Bisericii şi ai unor instituţii ale statului, adică funcţii, şi nu persoane fizice. Actuala fundaţie este populată de preoţi şi civili, iar preşedintele acesteia este cetăţeanul Pimen Zainea, de profesie arhiepiscop.

Oricine din ţara asta ar fi putut înfiinţa o fundaţie căreia să-i dea numele de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei şi să ceară în numele acesteia, cu tupeu, 166.000 de hectare de pădure. De fapt nu oricine, ci numai cine ar fi găsit doi-trei cetăţeni de profesie preoţi, iar măcar unul dintre ei ar fi avut o funcţie importantă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

După modelul brevetat de Pimen Suceveanul, s-ar putea înfiinţa fundaţii care să ceară averea fostului mare industriaş român Nicolae Malaxa şi, de ce nu, Luna de pe Cer care, se ştie, a fost confiscată abuziv în timpul regimului comunist şi montată de muncitori pe Cer.

Mai trebuie de subliniat că nici unul dintre membrii actualului Fond nu este nepotul vreunui reprezentant al Bisericii sau al instituţiilor statului care a făcut parte din vechiul Fond. În cazul în care ar fi fost, măcar ar fi existat o legătură firavă între cele fundaţii.

Dacă trăim într-o ţară normală la cap, fundaţia particulară a lui Pimen Zainea nu va câştiga procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iar preoţii se vor ocupa în continuare doar de slujbe, iar silvicultorii de pădure. Astfel, nu va dispărea din vocabular nici expresia „slujba-i slujbă, drujba-i drujbă”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujba-i drujbă, drujba-i slujbă.
 Vizualizări articol: 2344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 14 voturi
Slujba-i drujbă, drujba-i slujbă4.7514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(22 feb 2011, 11:13:48
Sunt clipe când te doare să clipeşti
Te doare speranţa gâtuită de prezent
Te doare absenţa din prezentul ce’l trăieşti
Te doare că tu , din viaţa ta , eşti absent

Muşti din felia vieţii cu gura’ţi ştirbă
Levitezi peste’al tău destin
Rănit de latura vieţii abrazivă
Ce’ţi schimbă duleceaţa mierii în pelin
Nu te opui ... ba dimpotrivă

Pe’un pat al decepţiei vrei să te odihneşti
Simulând relaxarea îţi provoci hipoxia
În starea de cloşcă voieşti să trăieşti ?
Române , te rog ... nu’ţi vinde România !!!
2.   Etimologic vorbind si nu contextual trimis de
(22 feb 2011, 12:12:40
Drujba la care se face referire în „vorba celebra” cam am impresia ca vine din rusescul ”drujba” și înseamnă prietenie.
Înțelesul vorbei ar fi echivalentul neaoșului ”frate, frate dar brânza e pe bani!”, în sensul că relațiile de prietenie nu au cum să fie interferate în cadrul unei activități profesioniste (slujba în genere).
Expresia ar putea fi utilizată ca leit-motiv al articolului doar ca un simplu joc de cuvinte pus sub pecetea parafrazei.
Cât despre hectarele popimii, să și le ia înapoi sănătoase, să le administreze temeinic iar din profitul realizat să construiască la fiecare intersecție de drumuri câte o Catedrală a Mântuirii, iar pe cale de consecință să nu mai umble cu căciula în mână la cerut nici la bugetul statului dar nici la bugetul enoriașilor.
2.1  RE: Etimologic vorbind si nu contextual trimis de
(22 feb 2011, 12:35:54
Chiar daca le da toata padurea din Suceava, prima lor grija va fi ca din lemnul taiat sa-si faca mai multe cutii ale milei.
3.   Dreptate trimis de
(22 feb 2011, 16:38:18
Legea nu ar trebui sa se faca dupa bunul plac al lui Avram, Sultan, Maidan sau al cui e punga mai mare, ci al celui care are dreptate. Asta e. Ne convine sau nu ne convine. Restul e poezie si articole platite.Asa ca: fiti destepti si fara frica..... Mitica.
4.   Recomandare trimis de
(23 feb 2011, 09:15:46
D-le Avram nu mai emite atatea "judecati de valoare" nu cred ca esti cel care judeca aceasta cauza si nici nu incerca sa creezi opinii. Care este interesul ca aperi in numeroase articole cauza statului,PLATA? Oare nu statul a lasat muntii fara paduri?
De ce nu scrii despre afacerile ilegale care s-au facut si cine sunt profitorii? Nu ne crede (ca si politicienii) tampiti si nu te mai da priceput in toate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei